2

Д жеф Безос също е сред милиардерите с големи мечти и амбиции за космическото развитие на човечеството. За разлика от Илон Мъск обаче, Безос говори сравнително рядко по тази тема.

Наскоро той е нарушил мълчанието си по време на среща в "Йейл клуб" в Ню Йорк, която е била организирана от "Уингс клъб", съобщава Business Insider, който преразказва и 30-минутната лекция на Безос.

Джеф Безос ще изгради постоянна колония на Луната

Късметлийските ботуши на Безос "приземиха" ракета

През това време той за пръв път говори с повече подробности за своите космически мечти и амбиции, които са не по-малко смели от тези на Мъск. Безос например иска човечеството да създаде космическа цивилизация с хиляди гении на нивото на Моцарт и Айнщайн и да има "космически Марк Зукърбърг".

Най-богатият човек срещу Тръмп заради секскомпромат

Какво е да си "сянката" на най-богатия човек в света

Според Безос една от причините космическите пътешествия все още да са скъпи е, че се залага твърде много на старите и изпитани технологии, които са сигурни, но не ефективни. Нужна е по-голяма смелост във въвеждането на нови, по-добри технологии, които да позволяват по-евтино и редовно летене.

Безос отбелязва, че Amazon е използвала наличната инфраструктура и логистика, за да стане голяма компания. Също както и Марк Зукърбърг е използвал наличната интернет инфраструктура, за да изгради Facebook. Впоследствие и двете компании, които са започнали съответно от гараж и стая в общежитие, стават достатъчно големи, за да развиват инфраструктурата.

Безос стана най-богатият човек в модерната история

В момента обаче "няма как две деца да започнат нещо важно в Космоса от стаята си", защото липсва именно инфраструктура. Затова Безос иска космическата му компания Blue Origin да промени това.

"Искам ние да се инфраструктурата, която да позволи динамично предприемачество в Космоса... Ако се справим, всичко ще се изстреля и ще има хиляди компании, които правят интереси неща", смята Безос.

Той допълва, че има много разнообразни начини за излизане в орбита. Безос казва още, че компанията му се доближава до първите си полети с хора. Това може да се случи още тази година. Първият полет ще достигне Космоса, но няма да влезе в орбита. Ще бъде кратък и тестове, но Безос смята, че ще може да се реализира в рамките на годината, но не се наема с конкретен срок.

Конкурентите

Безос за пръв път говори директно и за конкурентите си. Един от тях е Virgin Galactic на Ричард Брансън, която иска да вози космически туристи. Безос посочва, че конкурентният VSS Unity все още не достига границата на Космоса, която в международен план е приета да е 100 км височина, а САЩ приемат, че е 80 км. "Нашата цел винаги е била да летим над всички граници, за да не се налага да обясняваш дали си астронавт или не. Смятам, че и те трябва да помислят за това", коментира Безос.

10 малко известни факта за Amazon

Според Мъск 1 млн. души трябва да колонизират Марс

Blue Origin конкурира и SpaceX, като компанията също разработва нов ракетен двигател. Той вече е тестван няколко пъти, като използва втечнен природен газ и втечнен кислород. Безос описва двигателя като "американски двигател от 21-ви век"., като ще се предлага и използва не само от ракетите и корабите на Blue Origin, но и от други компании.

Освен това през 2021 г. компанията планира да дебютира и новата си ракета New Glenn. Според Безос тя ще се отличава от Falcon Heavy и Starship на SpaceX, защото ще може да носи по-голям обем (диаметърът на товарния отсек ще е 7 метра) и ще може да се използва отново "поне 25 пъти преди да е нужно сериозно обновяване", вместо няколко.

Марс не е решението

Безос казва, че не харесва идеята за "план Б" - планета, на която човечеството да се премести, ако Земята бъде унищожена или стане негодна за живот. "Вече сме пращали роботи до всяка планета в Слънчевата система и тази е най-добрата. Имам приятели, които искат да се преместят на Марс и на тях им казвам - идете да живеете една година на върха на Еверест и вижте дали ще ви хареса, защото това е градински рай в сравнение с Марс", коментира Безос.

Петте ключа за успех според най-богатия човек на Земята

Първите инвеститори на Безос са родителите му, които той прави милиардери

"Ние искаме да отидем в Космоса, за да защитим тази планета. Затова компанията се казва Blue Origin - да символизира, че идваме от тази синя планета. Но не искаме и да имаме цивилизация на застой и затова големият въпрос и дългосрочен проблем е как да се развиваме не само тук. Тази планета не е вечна и неизчерпаема, макар и прогнозите кой минерал кога ще свърши досега да не са били верни", казва Безос.

Той отбелязва, че Слънцето е реактор, който "много удобно ни е предоставен" и излъчва много енергия, като Земята прихваща миниатюрна част от нея. Същевременно човечеството иска да консумира все повече енергия и дори с подобрения в ефикасността, няма как да бъде задоволен гладът за нея без промени. "Нашето поколение няма да има този проблем, но внуците на нашите внуци може да го имат и за мен това не звучи като особено привлекателен свят. Не искам да стигаме дотам", допълва той.

Според него има начин в цялата Слънчева система да живеят над 1 трилион души и "тогава ще има 1000 моцарти и 1000 айнщайни. Помислете колко невероятна и динамична ще е тази цивилизация", допълва той. За да се случи, ще е нужно да се създадат технологии, които да улавят повече от енергията на Слънцето и да позволяват на човечеството да живее на различи космически станции и градове, да може да използва останалите ресурси в Слънчевата система. "Всичко това е възможно, но първо трябва да започнем, казва Безос.

НАСА успешно тества космически ядрен реактор

7 интересни факта за ракетата Falcon Heavy и SpaceX

Първите стъпки вече са направени, допълва той.

"Имайте предвид, че всеки път, когато си поръчвате обувки, помагате за финансирането на Blue Origin, така че ви благодаря и го оценявам... Хубаво е да имате дългосрочни планове и цел, защото може да се връщате към тях и да проверявате пътя си, ако сте се объркали. Но като цяло трябва да прекарвате времето си в работа върху нещата, които се случват днес, тази година или най-много в следващите 2-3 години. Аз се опитвам да организирам времето си така, че да живея 2-3 години напред... Затова винаги окуражавам хората да си имат своя визия или цел и да не се отказват от нея. Не позволявайте на другите да ви отклоняват. Същевременно вложете повечето от енергията и вниманието си на по-краткосрочните неща", завършва Безос.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 42 минути

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 1 час

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 2 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 2 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 2 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 3 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 3 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 3 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 4 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 4 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 4 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 5 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 5 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 5 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар