7

С ъздателят на Amazon Джеф Безос се издигна до най-богатия човек в света, но не сам. Зад него има огромен екип от хора, които му помагат. Една от най-важните роли в този екип е на неговата "сянка". Безос държи особено много на тази позиция, като тя е временна и сменя хората често, за да чува винаги различни гледни точки, съобщава CNBC.

Amazon за кратко прехвърли цена от 1 трилион долара

Петте ключа за успех според най-богатия човек на Земята

Какво прави всъщност "сянката" на Безос? Това е само прякорът на длъжността. Официалното ѝ име е доста по-рутинно - технически съветник. Наскоро Безос е избрал Вей Гао за тази позиция.

Amazon иска Alexa да е навсякъде около хората

Първите инвеститори на Безос са родителите му, които той прави милиардери

Гао ще трябва да следва Безос във всички негови срещи и да пътува с него навсякъде. Обикновено човек заема тази позиция около една-две години, като през цялото време е с Безос и може да се запознае с всички аспекти на бизнеса на Amazon. Гао вече 13 години работи в Amazon, като е едва втората жена, която заема този пост.

Безос обикновено избира доказали се служители, които назначава на този пост. Той е и своеобразна подготовка за самите тях да поемат по-висока роля в компанията след края на своеобразния им мандат като негови съветници.

Бил Гейтс ще строи града на бъдещето в пустинята Аризона

Първата скъпа покупка на Бил Гейтс го е вкарала в затвора

Преди няколко години пред Bloomberg един от бившите му съветници разказва повече за ролята си. "Той обикновено ходи по срещи и аз го следвам. Не правя нищо, просто стоя и наблюдавам. Но когато му дойде някаква идея, може да ми я даде да я обмисля или реализирам. Бях мястото за някоя от неговите 19 активности в мозъка му, които нямат място в нормалната организация. Абсолютно честно, това е едно от най-необикновените и забележителни неща, които млад човек може да прави", коментира Стиг Лешли.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@