Skoda Kamiq пасва точно по мярка (тест драйв)
Името Kamiq произлиза от езика на инуитите, обитаващи северна Канада и Гренландия и означава нещо, което ти приляга точно по мярка, като втора кожа.   
Източник: Леонид Селиктар
0

Н астанаха дни, когато с носталгия си спомняме за автомобили, които рязко се открояваха от всички останали. Такъв беше Skoda Yeti, който в най-добрите си години се продаваше в пъти по-слабо от Tiguan. Сега модата е мащабиране (а платформата MQB е идеална за целта) на 3-4 кросоувъра в гамата, разликите между които се заключават в детайлите.

Такъв е и случаят с Kamiq, най-малкият член в SUV гамата на Skoda, който произлиза от Scala. Да, Kamiq не изпъква така, както го правеше Yeti преди години, но със сигурност ще се продава много повече от него, макар в днешно време дизайнът да е основополагащ при избора на кросоувър в компактния клас.

Зад волана на Skoda Kamiq

Казвам това, тъй като Kamiq не е от най-ярките представители в класа, когато става въпрос конкретно за дизайн, но той блести в други направления. Иначе най-откроимото решение във външния облик си остават разделените и обърнати предни светлини, като отгоре са дневните (могат да се поръчат като пакет с „бягащи” мигачи), които се сливат в горния край на радиаторната решетка, а отдолу са фаровете.

Пътният просвет е с 37 мм по-голям от този на Scala, но със спортното шаси (SCC) просветът се снижава с 10 мм.
Пътният просвет е с 37 мм по-голям от този на Scala, но със спортното шаси (SCC) просветът се снижава с 10 мм. Източник: Vesti.bg

Всички светлини са LED, а сребристите елементи (прагове, задна престилка и защитната скара под пода отпред) и матово черната радиаторна решетка могат да направят Kamiq много по-атрактивен. За това „вина” могат да понесат и алуминиевите 18-ки и 8-те металика (плюс 3 на по-късен етап).

Три са аудио системите (три са и цветовете за амбиентно осветление), като топ изпълнението върви с 9,2-инчов централен дисплей, а виртуалният кокпит е с размер 10,25 инча.
Три са аудио системите (три са и цветовете за амбиентно осветление), като топ изпълнението върви с 9,2-инчов централен дисплей, а виртуалният кокпит е с размер 10,25 инча. Източник: Skoda

Kamiq е вторият модел на чешката марка с нова интериорна концепция. Вътрешният му дизайн се доминира от свободно стоящия дисплей, чийто размер от 9,2 инча (с аудио система Amundsen, топ изпълнението от трите налични с три различни големини на дисплея) е един от най-големите в сегмента. С размер от 10,25 инча, виртуалният кокпит е също сред най-големите в сегмента.

Тестваме най-продавания модел в средния клас на планетата: VW Passat

Lexus RX: японска трактовка на определението луксозен (тест драйв)

Големият акцент, както във всеки друг модел на Skoda, е огромното вътрешно пространство спрямо конкурентите му. Но дизайнерите не са се задоволили само с това. Предлагат се опции за комфорт, характерни за по-висок клас автомобили, като например волан и предно стъкло с погряване, подгрев на предните и задните седалки. Има три цвята на амбиентното осветление. Четири са USB входовете, има станция за индуктивно зареждане на смартфон. Обемът на багажника е 400 литра, което пак го вади пред конкурентите, но е с 67 л по-малък от на Scala, чието междуосие е една идея по-късо.

Една Skoda не би била Skoda, ако не предлагаше характерните Simply Clever решения. Такива са защитите на ръба на вратите, преносимо LED фенерче в багажника и още 20-ина подобни, но мен особено ме впечатли преносимата кафе машина. Дребни, наглед не толкова важни неща, но в дългите връзки са важни детайлите.

Три бензинови, един дизелов и един метанов двигател, като последният се рекламира 5 лв. за 100 км пробег.
Три бензинови, един дизелов и един метанов двигател, като последният се рекламира „5 лв. за 100 км пробег”. Източник: Атанас Марков

Задвижването е на висота. Три са бензиновите мотори, като базовият 1,0-литров TSI с три цилиндъра генерира 95 к.с. и 175 Нм. С 6-степенна „ръчка” и 7-степенен „автомат” се предлага турбо моторът 1,0 TSI със 115 к.с. Топ изпълнението е 1,5 TSI със 150 к.с., 250 Нм, като трансмисиите са същите като горните две. Дизеловият 1,6 TDI е с четири цилиндъра, 115 к.с., 250 Нм, SCR катализатор с впръскване на AdBlue и филтър за твърди частици (стандартно).

Роди се звезда: тестваме новото Peugeot 208

Ford Focus ST: Д-р Джекил и мистър Хайд (тест драйв)

Изключително интересно е новото метаново попълнение 1,0 G-TEC. Трицилиндровият двигател е с мощност 90 к.с., максимален въртящ момент от 160Нм, като върви с 6-степенна механична кутия. Уверенията на вносителя са, че с този двигател 100 км ще ви излязат 5 лв., но и 7 лв. да са – пак е предложение, което изглежда повече от атрактивно. Още повече, че за него вносителят предлага еко бонус в размер на 2000 лв., ако върнете или върнете регистриран стар автомобил за бракуване или обратно изкупуване. Това ще рече базова цена от 33 100 лв. с ДДС. Като не трябва да се забравя, че всеки нов Kamiq върви с подарък безплатно „Каско”.

Kamiq е по-къс от Scala, но с малко по-голямо междуосие. Въпреки това багажникът му е 400 л, докато този на Scala e 467л.
Kamiq е по-къс от Scala, но с малко по-голямо междуосие. Въпреки това багажникът му е 400 л, докато този на Scala e 467л. Източник: Vesti.bg

За съжаление не можах да тествам тази версия, затова трябваше да се „задоволя” с най-мощната. В момента 1,5-литровия TSI е един от най-търсените и един от най-развитите бензинови мотори. Разполага със система за изключване на два от цилиндрите, което постоянно се показва в таблото. Това намалява разхода на гориво, като без проблем дава средно около 6,5 – 6,8 л/100 км, без да съм го жалил на магистралата от Сандански до София. Моят бе и с автоматичната 7DSG. Проблемът е, че при по-високи скорости шумът в купето се увеличава над този, който предишния ден усетих в Scala.

Иначе окачването е стегнато, но с уклон към комфортната возия, а не спортната, каквато и не бива да се очаква от подобен род автомобили. Задното окачване е торсионна греда, а 4х4 няма.

Най-характерното в предницата са обърнатите фарове и дневни светлини, като много интересен е пакетът с бягащи мигаци.
Най-характерното в предницата са обърнатите фарове и дневни светлини, като много интересен е пакетът с „бягащи” мигаци”. Източник: Леонид Селиктар

Пътният просвет е с 37 мм по-голям от този на Scala. Моделът може да се поръча и със спортния контрол на шасито (Sport Chassis Control), като тук просветът се снижава с 10 мм. Водачът може да конфигурира двете настройки на шасито в менюто Driving Mode Select, който идва в комбинация със Sport Chassis Control и предлага избор от 4 режима на шофиране: Normal, Sport, Eco и Individual.

Източник: Атанас Марков

В сферата на активната и пасивната безопасност палитрата е пълна, като трябва да се отбележи, че моделът се предлага с до 9 въздушни възглавници. Има пълна свързаност, а постоянната интернет връзка е гаранция за функцията eCall, чрез която се предава информация за местоположението и състоянието на автомобили в случай на инцидент. Гласовият асистент Laura (активира се с произнасяне на „Okay, Laura”) също е интересно нововъведение.

Тестваме най-продавания модел на Renault

KIA XCeed предлага уравнение с едно неизвестно (тест драйв)

Цените вече ги засегнах,, затова няма да задълбавам. Факт е, че у нас Skoda предлага едни от най-атрактивните бонуси и намаления, които още повече правят предложението на марката неустоими за клиента. Неслучайно изминалата 2019 г. е най-добрата за марката у нас. А ако някой си зададе въпроса, защо да избера Kamiq пред братовчедите Seat Arona или VW T-Cross, то отговорът е, че Kamiq е „King Size” – той е огромен по стандартите на малките кросоувъри.

Източник: Леонид Селиктар

Технически характеристики

Skoda Kamiq 1.5 TSI 7DSG

Размери

Дължина, мм: 4241

Широчина, мм: 1793

Височина, мм: 1553

Междуосие, мм: 2651

Маса, кг: 1197

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1498

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 150 при 5000-6000

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 250 при 1500-3500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 190

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,0

Среден разход, л/100 км: 4,9

Вредни емисии СО2, г/км: 113

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 37 290

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 10 минути

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 58 минути

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 3 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 4 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 4 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 5 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 5 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 6 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 6 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 6 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 6 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 6 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 6 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 7 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 7 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 7 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака