Lexus RX: японска трактовка на определението луксозен (тест драйв)
Сглобяването на един RX отнема не по-малко от 24 часа в завода на компанията в Кюшу, Япония.   
Източник: Vesti.bg
2

З а да съм честен, от мода не разбирам много, въпреки че съпругата ми полага сериозни усилия да ме вкара в правия път. Това, в което аз съм силен (а тя не), са тенденциите в автомобилната индустрия. А те казват: зеленото е новото черно. Затова я впечатлявам с този перлено бял RX, който ми стои като стилно скроен костюм, но с деликатен зелен аксесоар.

Името на Lexus винаги се е използвало като еталон за лукс и стил, а през последните години този агресивен дизайн изкарва и спортните гени на модела. Нещо, на което аз винаги съм държал, макар не динамиката да е силното оръжие на 450h. Такава все още не се открива (освен в супер атрактивния външен облик), но луксът и комфортът в този модел са наистина впечатляващи.

Мониторът за панорамен обзор използва няколко камери, за да предложи почти 360-градусова картина около автомобила. Той създава и виртуален 3D образ на автомобила, като го показва гледан отгоре.
Мониторът за панорамен обзор използва няколко камери, за да предложи почти 360-градусова картина около автомобила. Той създава и виртуален 3D образ на автомобила, като го показва гледан отгоре. Източник: Vesti.bg

През 1998 г. Lexus лансира RX, като така за пръв път предложи SUV с финеса на луксозен седан. С това реално се изляха основите на сегмента на луксозните SUV-ове. До онзи момент никой не е наясно дали купувачите на луксозни автомобили ще се заинтересуват от подобен тип превозно средство. Но рискът си заслужава, защото много скоро след това RX става най-продаваният модел на марката.

Зад волана на Lexus RX450h

Lexus надмогна конвенционалното мислене отново през 2004 г., когато бе представен първият самозареждащ се хибрид – пионерът RX 400h. Сега, продължавайки ангажимента си да вълнува и изненадва своите клиенти, Lexus представя обновения RX, до който нашата медия има ексклузивен първи досег.

След тестовете в аеродинамичния тунел за оптимизиране на аеродинамиката, инженерите решават да монтират алуминиеви преден капак и врата на багажника, за да олекотят автомобила и да го направят по-директен в завоите. Самото шаси е събрано с повече лазерни заварки, а резултатът на което е постигнато по-кораво шаси и по-малко вибрации.
След тестовете в аеродинамичния тунел за оптимизиране на аеродинамиката, инженерите решават да монтират алуминиеви преден капак и врата на багажника, за да олекотят автомобила и да го направят по-директен в завоите. Самото шаси е „събрано” с повече лазерни заварки, а резултатът на което е постигнато по-кораво шаси и по-малко вибрации. Източник: Vesti.bg

Обновеният RX запазва мощното и динамично излъчване, но същевременно с това са внесени по-елегантни елементи, за да се създаде по-плавен преход от огресивната предна към задната част на каросерията.

Сред промените в предната част се открояват детайли като емблематичната за марката предна решетка с впечатляващ L-образен мотив в структурата на мрежата, по-тесните форми на предните светлини, по-заоблените ръбове, водещи към предната броня, както и издължената линия, която свързва областта на праговете с долната част на предната решетка, излъчвайки мощ и стабилност. Оформлението на задната част прави впечатление с по-елегантното и мощно излъчване с променен дизайн на долната част на бронята, която прелива плавно в задните калници.

Майсторите Takumi трябва редовно да доказват своят сръчност, като сгънат оригами-котка за 90 секунди с по-слабата си ръка, за да продължат работа по проекта.
Майсторите Takumi трябва редовно да доказват своят сръчност, като сгънат оригами-котка за 90 секунди с по-слабата си ръка, за да продължат работа по проекта. Източник: Lexus

И ако отвън RX е подчертано агресивен като визия, в интериора властва духа на комфорта и лукса. Тук властва философията Omotenashi, която от японски се превежда като „гостоприемство и учтиво обслужване”. Това е древна концепция, която описва способността на човек да предвижда нуждите на друг. Материалите са изключително качествени, като дори и пластмасите са от най-високо качество.

Моделът е оборудван с Head-up дисплей, на който се проектира основната информация, свързана с шофирането. В същото време водачът (и пътникът до него) може да взаимодейства с автомобила посредством 12,3-инчовия сензорен екран на инфорзвлакателната система, тач пада на централната конзола или чрез гласови команди. Връзката с автомобила може да се осъществи и чрез мобилното приложение Lexus Link.

Независимо от стила на музика, който харесвате, 15-те високоговорителя на системата Mark Levinson Premium Surround ще задоволят и най-взискателното ухо.
Независимо от стила на музика, който харесвате, 15-те високоговорителя на системата Mark Levinson Premium Surround ще задоволят и най-взискателното ухо. Източник: Vesti.bg

Климатичната система Climate Concierge използва нано технология за пречистване на въздуха в купето и ароматизиране на седалките, като едновременно с това овлажнява косата и кожата.

Музиката? RX дава прекрасната възможност да се потопите в любимия си сет в Spotify, след като смартфонът ти се е свързал с Apple CarPlay/Android Auto и е извел на централния 12,3-инчов сензорен дисплей приложенията от устройството ти. Избирам Metallica и от 15-те високоговорителя на системата Mark Levinson Premium Surround забива For Whom The Bell Tolls

Може да поръчате вашия RX със специален дървен фурнир. Той е направено с помощта на същия процес на лазерно изрязване, с който Yamaha Music украсява много от най-добрите си рояли, цигулки, виоли и виолончела.

Целият процес изисква 14 индивидуални стъпки и осем седмици, през които специално обучени майстори свързват висококачественото африканско дърво сапели с тънък слой алуминий.

След това лазер изгаря повърхността на дървото по точни шарки, разкривайки метала отдолу и създава отличителен, остър контраст между двата материала.

Трябва да отбележа и факта, че просторът в зоната на краката на задния ред седалки е огромен, буквално. Багажникът със своите 539 л не е от най-големите в класа, но е предостатъчен. А пък вече може да поръчате и RX 450hL, което ще рече две места в повече, които у нас носят данъчно облекчение.

Адаптивното променливо окачване контролира твърдостта на четирите амортисьора съобразно стила на управление и пътните условия, като успява да постигне невероятните 650 различни настройки на окачването.
Адаптивното променливо окачване контролира твърдостта на четирите амортисьора съобразно стила на управление и пътните условия, като успява да постигне невероятните 650 различни настройки на окачването. Източник: Vesti.bg

Повече от облекчен се почувствах зад волана, когато усетих пътното поведение на новия RX 450h. Това не е спортен автомобил, но не се залъгвайте, ако ви трябва динамика, тези 313 к.с. понасят тежащото над 2100 кг купе в бесен галоп напред. И по-важното, запасът от мощност се отразява много добре на вариаторната трансмисия, която не напряга сетивата ми с прекалено натоварване на задвижването.

Що касае ходовата част, инженерите на Lexus са се концентрирали върху подобряването на стабилността и управляемостта, но едновременно с това и повишаване на комфорт. Увеличаването на здравината на каросерията е била водеща за постигане на тези цели. Тя е постигната с помощта на увеличаване на броя на точковите заварки и по-голямото количество структурни лепила в конструкцията.

Дългите светлини BladeScan Type Adaptive High-beam System (AHS) проектират светлината от 12 светодиода върху остриетата на две полукръгли огледала, въртящи се с 6000 об/мин, след което светлината преминава през лещите. Резултатът е още по-добра осветеност на пътя, без да се заслепяват останалите участници в движението.
Дългите светлини BladeScan Type Adaptive High-beam System (AHS) проектират светлината от 12 светодиода върху остриетата на две полукръгли огледала, въртящи се с 6000 об/мин, след което светлината преминава през лещите. Резултатът е още по-добра осветеност на пътя, без да се заслепяват останалите участници в движението. Източник: Vesti.bg

Това звучи малко сухо, затова ще продължа с по-разбираеми системи, които имат основна роля за стабилността и комфорта на автомобила. Новият RX е оборудван с последно поколение адаптивно променливо окачване. То контролира твърдостта на четирите амортисьора съобразно стила на управление и пътните условия, като успява да постигне невероятните 650 различни настройки на окачването. При всички модели оборудвани с AVS, системата за избор на режим на шофиране Drive Mode Select добавя Sport S, Sport S+ и индивидуализиран Customise повишавайки нивото на удобство и ползите за водача.

Работата на окачването се допълва от системите за контрол на страничното накланяне (Roll Posture Control), надлъжното накланяне (Anti-Pitch Control), контрол на реакциите на окачването (Repercussion Control) и контрол на твърдостта (Roughness Sensing Control), за да адаптират работата на AVS към всички пътни повърхности и условия на шофиране. Резултатът от това, формулиран накратко, е минимизиране на накланянето на каросерията и по-прецизно описване на завоите.

Докато системата Active Torque Control AWD при RX 300 разпределя въртящия момент от 100:0 до 50:50 между предната и задната оси, RX 450h е оборудван със системата E-FOUR. Иновативната технология разчита на 50 kW електромотор, монтиран на задната ос, който, заедно с мощния 123 kW електромотор и бензиновия V6 двигател на предната ос, насочва въртящия момент към колелото, което най-много се нуждае от него.

Иновативната технология E-FOUR разчита на 50 kW електромотор, монтиран на задната ос, който, заедно с мощния 123 kW електромотор и бензиновия V6 двигател на предната ос, насочва въртящия момент към колелото, което най-много се нуждае от него.
Иновативната технология E-FOUR разчита на 50 kW електромотор, монтиран на задната ос, който, заедно с мощния 123 kW електромотор и бензиновия V6 двигател на предната ос, насочва въртящия момент към колелото, което най-много се нуждае от него. Източник: Vesti.bg

Що касае самото задвижване, тук изненади липсват. Самозарядната пълнохибридна система на RX 450h включва 3,5-литров бензинов V6 двигател с мощност от 262 к.с. и максимален въртящ момент от 335 Нм. Пълната системна мощност (комбинираната мощност на двигателя с вътрешно горене и електрическия мотор) е 313 к.с. Измерени на базата на WLTP цикъла, емисиите на CO2 започват от ниво 172 г/км, а разходът на гориво е от 7,6 л/100 км до 7,9 л/100 км. Лично аз се убедих, че 9,5 л/100 км в града е реално постижим, а бих казал, че този разход ще спадне с още през лятото (сега бях вкючил всички възможни консуматори на ток за подгрев). Не без значение е и фактът, че получих ключовете на автомобила с малко над 300 км пробег.

След тестовете в аеродинамичния тунел за оптимизиране на аеродинамиката, инженерите решават да монтират алуминиеви преден капак и врата на багажника, за да олекотят автомобила и да го направят по-директен в завоите. Самото шаси е събрано с повече лазерни заварки, а резултатът на което е постигнато по-кораво шаси и по-малко вибрации.
След тестовете в аеродинамичния тунел за оптимизиране на аеродинамиката, инженерите решават да монтират алуминиеви преден капак и врата на багажника, за да олекотят автомобила и да го направят по-директен в завоите. Самото шаси е „събрано” с повече лазерни заварки, а резултатът на което е постигнато по-кораво шаси и по-малко вибрации. Източник: Vesti.bg

За накрая си оставих фаровете на RX. Това е така, защото за човек с диоптър 2,5 светлината през нощта е от особено значение. А тези дълги светлини на фаровете са създадени след 13 (!) години развоен процес. Наречени са BladeScan Type Adaptive High-beam System (AHS) или накратко BladeScan Type AHS.

Да, и другите луксозни марки имат адаптивни дълги светлини, както и Lexus от 2013 г. (първи в индустрията), но тази технология е още по-развита и усъвършенствана. Тя помага на водача да различава пешеходци и пътни знаци от по-далеч, без да заслепява другите участници в движението. Тя проектира светлина от 12 светодиода върху остриетата на две полукръгли огледала, въртящи се с 6000 об/мин, след което тя преминава през лещите.

Комбинацията, която RX 450h предлага, заслужава адмирации. Ниски емисии СО2 и среден разход на гориво на първо място, лукс и комфорт на трето, а потрябва ли ти – този хибрид може и да е много бърз. Комплектовани заедно, Lexus RX 450h осигурява много качествен стил на живот.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Lexus RX 450h

Размери

Дължина, мм: 4890

Широчина, мм: n/a

Височина, мм: 1445

Междуосие, мм: 2790

Тегло, кг: 2100 - 2215

Двигател

Тип: V-образен, 6-цилиндров

Работен обем, куб. см: 3456

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 262 при 60000

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 335 при 4600

Електромотор

Макс. мощност, kW (отпред/отзад): 123/50

Макс. въртящ момент, Нм: 335/139

Системна мощност, к.с.: 313

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 200

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,7

Среден разход, л/100 км: 7,6 – 7,9

Вредни емисии СО2, г/км: EURO 6d-TEMP-EVAP-ISC

Базовата цена на хибридния вариант започва от: 134 990 лв. с ДДС

Бензиновият вариант започва от: 115 950 лв. с ДДС

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пожарите достигнаха Катания, хора бягат от къщите си

Пожарите достигнаха Катания, хора бягат от къщите си

Свят Преди 11 минути

При близо 40 градуса по Целзий горещите ветрове разпалиха пламъци в цяла Сицилия

<p>Македонска медия: България загуби битката за Македония</p>

Македонска медия: България загуби битката със Сърбия за Македония

Свят Преди 3 часа

„Слободен печат“: Българите никога не могат да извлекат поука от грешните си ходове

Международната космическа станция

Дефект на руски модул завъртя цялата Международна космическа станция

Технологии Преди 5 часа

НАСА и „Роскосмос” сега ще разследват инцидента

Там изкараха армията, за да наложат ковид мерките

Там изкараха армията, за да наложат ковид мерките

Теми в развитие Преди 7 часа

Австралийски правозащитници смятат, че използването на армията в либералната демокрация е тревожно

Перу, Индия и Аржентина в търсене на начини за профилактика срещу ковид

Перу, Индия и Аржентина в търсене на начини за профилактика срещу ковид

Теми в развитие Преди 8 часа

"Доказана е ролята на ивермектин в ранното лечение и в профилактиката", коментира д-р Александър Серафимов

7 животни, които обичат "алкохола"

7 животни, които обичат "алкохола"

Любопитно Преди 9 часа

Кои са животните, които обичат да пият ферментирал плодов сок

Хари Стайлс

Хари Стайлс: От One Direction до историческа корица на Vogue

Любопитно Преди 10 часа

През 2020 г. Хари Стайл стана първият мъж, който самостоятелно се появява на корица на списание Vogue

Стефан Янев

Стефан Янев: Ситуацията е нетипична и личността на премиера е много важна

България Преди 11 часа

Ситуацията е нетипична и личността на премиера е много важна, пожелавам успех на Пламен Николов. Това каза премиерът Стефан Янев пред журналисти

Тошко Йорданов

Тошко Йорданов: Ако Пламен Николов стане премиер, няма да берем срам

България Преди 12 часа

Депутатът от ИТН посочи, че кандидат-премиерът е образован и изключителен специалист

Внимание! Оранжев и жълт код за опасни горещини

Внимание! Оранжев и жълт код за опасни горещини

България Преди 14 часа

НИМХ обяви предупредителен оранжев код за високи температури в 16 области от страната, а в останалите 12 области - жълт код

Тези снимки доказват любовта между човека и животните

Тези снимки доказват любовта между човека и животните

Любопитно Преди 15 часа

Връзката, която се ражда между човек и животно, остава неразривна

Opel Kadett A

Opel създава достъпния компактен клас през 1936 г. с Kadett

Технологии Преди 15 часа

“Wirtschaftswunder” – германското икономическо чудо, задвижвано от Opel Kadett A.

Как да цифровизираме ръкописни бележки с телефон

Как да цифровизираме ръкописни бележки с телефон

Технологии Преди 15 часа

С помощта на приложение можем да си спестим доста време

Празник е! Имен ден празнуват...

Празник е! Имен ден празнуват...

Любопитно Преди 15 часа

Вижте на кого да честитите

Николов: Страната не е имала премиер като мен досега

Николов: Страната не е имала премиер като мен досега

България Преди 1 ден

Към момента не сме разговаряли с ДПС

<p>Как реагираха политическите сили на Пламен Николов</p>

Как реагираха политическите сили на кандидатурата на Пламен Николов за премиер

България Преди 1 ден

Иванов: Може би е малко тъжно за страната цялата тази работа