BMW Серия 3: Среща на върха на G20 (тест драйв)
Източник: BMW България
0

Г рупата на двайсетте, съкратено Г-20, е група от 19-те страни с най-големи икономики в света плюс Европейския съюз. Г-20 произвежда 90% от световния брутен национален продукт, генерира 80% от международната търговия (включително търговията в самата ЕС) и обхваща две трети от населението на света.

В автомобилния свят G20 е един от основните играчи, проправили пътя на BMW към днешния му статут и състояние. Тук важните „клечки” не са никак малко, но ако трябва да правя аналогии, то Серия 3 е за BMW и автомобилите това, което са Golf, 911, S-Class… за своите марки и индустрията като цяло. Това са част от онези автомобили, положили основата на модерната европейска автомобилна индустрия. Автомобилите, по които всички се равняват – било то конкуренти, било то клиенти.

Зад волана на BMW Серия 3

Те се превърнаха в стандарти след десетилетия еволюция, по които се равняват всичките им конкуренти. Това е недружелюбна среда, в която оцеляват най-пригодените. Абсолютно идентична на тази, при която се проведе последната среща на Г-20 (миналата година в Аржентина), която бе и най-конфликтната от създаването на този форум преди 10 години.

Източник: Vesti.bg

Също толкова недружелюбна е средата, в която излиза новата Серия 3 на BMW (G20), където своето искат C-Class, А4, Giulia. Но „тройката” идва и предлага неща, които я връщат на върха на хранителната верига в сегмента. Това се случва след 44-годишна еволюция през седем поколения.

BMW М850i Coupe предлага рога на изобилието (тест драйв)

Завръщане в миналото със Suzuki Jimny (тест драйв)

През 1975 г. е представена първата Series 3, обозначена Е21. Следват E30, E36, E46 и E90. Това не са само кодове, каращи феновете на BMW да мечтаят, тази коли продължават да радват феновете на марката по българските пътища, което само показва колко издръжливи са тези машини – на времето и тежкия десен крак. На 15-те милиона продажби (всяко пето продадено BMW е „тройка”, без тук да слагам Серия 4) също са атестат за факта, че Серия 3 носи BMW на гърба си вече толкова години.

Дъждът, в който карах ми даде възможност да тествам и едно много полезно решение, наречено BMW Aquapel. Защитното покрития Анти-дъжд е на базата на силициев диоксид, който създава защитно покритие върху стъклото с хидрофобен ефект.
Дъждът, в който карах ми даде възможност да тествам и едно много полезно решение, наречено BMW Aquapel. Защитното покрития „Анти-дъжд” е на базата на силициев диоксид, който създава защитно покритие върху стъклото с хидрофобен ефект. Източник: BMW България

През годините 3 Series си изкова статута на най-успешен модел в баварската гама. Седмото поколение дори надгражда, в което се убедих след три дневно изживяване на борда на G20. А то започва още с първата визуална среща и този прекрасен цвят Portimao Blue.

Подобно на Х5 и наскоро лансирания Х7, дизайнерите на BMW повеждат „тройката” в дръзка нова посока – не толкова деликатна, колкото много от предшествениците й, но определено изключително атрактивна. И най-важното – дизайнерската разлика между Серия 3 и Серия 5 е ясно откроима, което за мен е от голямо значение.

В предната част на автомобила доминира голямата BMW бъбрековидна радиаторна решетка с достигащите до нея фарове. Типичното им разделяне на две части се подчертава от характерния прорез на предната броня в контура на фаровете. Динамичният профил се доминира от двете  линии и извития контур на праговете. Задната част на рамките на страничните прозорци с познатата “извивка на Хофмайстер” за пръв път е интегрирана в задната колона. Хоризонталните линии и тесните, стилно затъмнени задни светлини придават широчина и мощ на задната част.

Aquapel разпръсква водните капки и осигурява по-добра видимост, като гарантира по-дълъг живот на чистачките и по-малко консумация на течност за чистачките. Действието му трае от 6 до 12 месеца (в зависимост от интензивността на експлоатация на автомобила), а цената му е 49 лв.
Aquapel разпръсква водните капки и осигурява по-добра видимост, като гарантира по-дълъг живот на чистачките и по-малко консумация на течност за чистачките. Действието му трае от 6 до 12 месеца (в зависимост от интензивността на експлоатация на автомобила), а цената му е 49 лв. Източник: BMW България

G20 е по-дълъг, по-широк и по-висок от F30, който заменя. Това дава обем в интериора, но за запалените фенове може да означава и отнемане на компактността, която е толкова важна за пътното поведение на автомобила. Е, не се притеснявайте, допълнителният вътрешен обем е компенсиран с първокласен инженеринг.

Mercedes-AMG C43 Coupe е липсващото звено (тест драйв)

VW T-Cross: Polo(во) съзряване (тест драйв)

На първо място ще отбележа абсолютно перфектното разпределение на теглото между двете оси (50:50), а самият център на тежестта е снижен с 1 см към пътя, което е само брънка от цялата нишка инженерни и технологични решения, които лепят усмивката на лицето ви, когато стане дума за забавление зад волана. Фактор за това са и увеличената предна и задна следа със съответно 43 и 21 мм.

Източник: Vesti.bg

Купето е по-здраво на усукване и по-голямо, а последното предполага, че и теглото е нараснало. Окачването и задвижването използват повече алуминий, а предният капак и калници също са алуминиеви. Това е спомогнало средното тегло на G20 да намалее с около 55 кг спрямо F30. Версията, която карам аз – M Sport, тежи точно 1450 кг без допълнителните екстри, с които е оборудвана. А те са доста.

Ще изтъкна 19-цоловите джанти и адаптивното М шаси (има още стандартно и M Sport), снижаващо автомобила допълнително с 10 мм към пътя. Именно окачването е основният фактор, който превръща „тройката” в истинско откровение на пътя. Трябва да отбележа обаче, че изключителната прецизност в завоите дава своята жертва, а нея откривам в доста твърдата возия (отдавам го и на 19-ките, „обути” с run-flat). По принцип не бих се оплакал никога от твърдо возене, но все пак това е преди всичко семеен автомобил.

Източник: BMW България

Кормилното управление е другата силна (по традиция) страна на модела. Искам да кажа, че през волана се усеща нивото на сцепление във всеки един момент, като получаваш и много интуитивно усещане за ъгъла на завъртане, който трябва да приложиш, за да вземеш поредния завой.

Пет са двигателите, с които G20 се въвежда на пазара. Аз тествам средния вариант при дизелите, а именно версията 320d (318d и 330d).

Mazda 3 е различният образец за подражание (тест-драйв)

Kia Proceed разчупва стереотипите в скучния комби сегмент (тест драйв)

Агрегатите са добре познати на феновете на марката, но това не означава, че просто са пренесени от други модели. Въпросният 2,0-литров дизел вече разчита на секвенциално принудително пълнене, като по-голямата от двете турбини е с променлива фаза на газоразпределението. Благодарение на това, при мощност от 190 к.с. и 400 Нм въртящ момент, този скромен дизелов мотор ускорява Серия 3 до 100 км/ч за под 7 секунди (6,8). Не очаквах подобна динамика и истински се зарадвах, защото обикновено тествам новите модели с върховните двигатели, но този е прекрасен. Още повече, че ви радва и с разход около 6 л/100 км.

Източник: BMW България

Качеството на материалите не изневеряват на стила и качеството на BMW. Приборното табло представлява 12,3-инчов дисплей с много атрактивна графика. Със същия размер е сензорният екран на централната конзола до него. Конзолата на климатика и радиото под него са много изчистени и ергономични, а трилъчият мултифункционален волан е още по-удобен за захват и боравене с бутоните върху него.

Нов е контролният панел на тунела между седалките, където е разположен селекторът на трансмисията, регулаторът на седмото поколение iDrive, бутоните за управление на окачването и избора на режим на задвижване, както и бутонът старт/стоп.

Източник: BMW България

Не бих се опитал да изброявам всички системи в Серия 3, ще се задоволя само да отбележа, че „тройката” е един от най-високотехнологичните в баварското портфолио. Ще маркирам само две системи, които мен ме впечатлиха. Едната предлага напълно автономно изминаването на последните до 50 метра от движението на заден ход, следвайки траекторията на предшестващото движение на преден ход. Тази функция е много полезна, когато автомобилът не може да продължи напред в тясна улица и трябва да се върне.

Другата система, с която се забавлявах много, е т. нар. Личен асистент. Чрез него реално водите комуникация с автомобила. Много по-лесно е да си увеличите звука на аудито, да смените станцията или да регулирате температурата на климатика по нормалния начин, но кое му е забавното? Вместо това може да кажете на колата, че ви е студено (или топло), тя ще конкретизира температурата, след което ще я регулира само от вашата страна, т.е. разпознава от коя страна на автомобила се подава командата.

Критика? Освен за много твърдата возия, друго не се сещам. Иначе Серия 3 е отличен на пътя, много икономичен, бърз, изглежда страхотно. И така го чувствам. Всичко това си има цена.

Източник: Vesti.bg

Технически характеристики:

BMW Серия 3

Размери

Дължина, мм: 4709

Широчина, мм: 1827

Височина, мм: 1442

Междуосие, мм: 2851

Маса, кг: 1450

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, две турбини

Работен обем, куб. см: 1995

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 190 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 400 при 1750-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 240

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,8

Среден разход, л/100 км: 4,4

Вредни емисии СО2, г/км: 115

Базова цена, лв. с ДДС: 83 850

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 131 409

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Казвам го, защото те обичам: Негативните коментари, които ни нараняват

Любопитно Преди 1 час

Понякога хората около нас ни нараняват без да го осъзнават

Русия: Убедени сме, че нашият нефт ще продължи да бъде търсен

Русия: Убедени сме, че нашият нефт ще продължи да бъде търсен

Свят Преди 2 часа

"Установените от САЩ и техните партньори тавани на цената на руския нефт на практика означават прекратяване на базовите принципи на функциониране на свободните пазари", се казва в коментар на руското посолство в САЩ

Манипулираният народ: Защо руснаците вярват на Путин

Манипулираният народ: Защо руснаците вярват на Путин

Свят Преди 3 часа

Пропагандната машина на Путин използва различни методи, за да накара големи части от руското общество да маршируват в такт с Кремъл. Как става това? Френски документален филм разкрива някои от най-важните механизми

<p>Нинова: Служебното правителство е антисоциално</p>

Нинова: Служебното правителство е антисоциално, спира отстъпката от 25 ст. за гориво

България Преди 3 часа

Преди месец те излъгаха, че всички мерки за подкрепа на хората ще бъдат продължени, пише във Facebook лидерът на БСП

От себеомраза към себелюбие: 7 стъпки, с които да се заобичате отново

От себеомраза към себелюбие: 7 стъпки, с които да се заобичате отново

Любопитно Преди 3 часа

Ние ви предлагаме няколко съвета, с които да преминете от омраза към себе си към любов.

Борисов: Ще предложим правителство, което да стабилизира България

Борисов: Ще предложим правителство, което да стабилизира България

България Преди 4 часа

Лидерът на ГЕРБ е на среща на ЕНП в Атина

Ново силно земетресение на о. Ява (ВИДЕО)

Ново силно земетресение на о. Ява (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Няма издадено предупреждение за цунами

Арестуваха заподозрян за убийството на рапъра Takeoff

Арестуваха заподозрян за убийството на рапъра Takeoff

Преди 4 часа

28-годишният музикант, номиниран за "Грами", беше прострелян и убит пред боулинг зала в Хюстън

Травми от детството: Ето как да познаем, че даден човек ги има

Травми от детството: Ето как да познаем, че даден човек ги има

Любопитно Преди 5 часа

Ролята на родителите е много по-голяма, отколкото си мислим. Те не само се грижат за физическите нужди на децата, но и оформят техния емоционален свят.

<p>&quot;Това ще унищожи икономиката на Русия&quot;</p>

Киев: Икономиката на Русия ще бъде унищожена от тавана за цените на петрола

Свят Преди 5 часа

Какво следва от въведения от ЕС, Г-7 и Австралия ценови таван на руския петрол от 60 долара за барел?

Протест на „Възраждане“ срещу въвеждането на еврото

Протест на „Възраждане“ срещу въвеждането на еврото

България Преди 5 часа

Лидерът на партията Костадин Костадинов каза, че подкрепа за кабинет на ГЕРБ не е възможна

Джамбазки: ЕС трябва да представи ясен път за присъединяване на Западните Балкани

Джамбазки: ЕС трябва да представи ясен път за присъединяване на Западните Балкани

България Преди 5 часа

Разширяването на Съюза протича с различна интензивност, изтъкна той

Нинова за Шенген: Незаслужено и унизително

Нинова за Шенген: Незаслужено и унизително

България Преди 6 часа

Нека всички заедно защитим националния си интерес, написа във Facebook лидерът на БСП

Христов: Държавата се опитва да понижи цените на газ и на ток

Христов: Държавата се опитва да понижи цените на газ и на ток

България Преди 6 часа

„Лукойл” трябва да работи, да произвежда евтини горива и да си плаща данъците, посочи енергийният министър

Защо шаранът тази година ще е по-скъп

Защо шаранът тази година ще е по-скъп

България Преди 7 часа

Ще има ли достатъчно риба на пазара за Никулден

собствени пари

Какво e крематомания и как да се справим с нея?

Любопитно Преди 7 часа

Манията за правене на пари предполага, че за човека светът се свежда до прекомерна загриженост към темата за парите