Skoda Kodiaq RS разчита на 500 Нм от най-мощния дизел на марката (тест драйв)
Източник: Skoda
0

Н яма да забравя един тест драйв от средата на 2015 г. Обектите на вниманието тогава бяха Ford C-Max & S-Max, но вечерта премина в сладки приказки с един от инженерите на автомобилите, който преди това беше прекарал години в Skoda. Същият разказваше, че по негово време в чешката марка е имало нареждане Skoda да поддържа по-ниско ниво на качеството, за да не пречи това на Volkswagen. Същото е било дошло от най-висшата инстанция тогава – Фердинанд Пиех.

Е, диктаторът отдавна вече не оглавява концерна, а през последните години Skoda процъфтява. Доказателство за това са цифрите както в световен мащаб, така и в България. Вносителят на марката у нас е сред лидерите при продажбата на леки автомобили, изпреварвайки с няколко места Volkswagen.

РАЗХОДЕТЕ СЕ СЪС SKODA KODIAQ RS В СЛЪНЧЕВА ИСПАНИЯ

Зад волана на Skoda Kodiaq RS

На световния пазар нещата са цветущи, тъй като за няма и две години, Skoda успя да пласира над 277 000 бройки от Kodiaq, което само по себе си е доказателство за качествата на модела. А поводът да се срещна отново с него бе международният тест драйв на най-скъпия и мощен дизелов модел на Skoda – Kodiaq RS.

Източник: Skoda

Обозначението vRS се появява за пръв път върху капака на чешки SUV, за да донесе на марката приза „Най-бърз 7-местен SUV на Нордшлейфе” (9:29,84 мин.), което за маркетолозите си е добър повод за реклама. Това ще рече, че Kodiaq Victory Racing Sport не е бавен автомобил, напротив. Моделът ускорява от място до 100 км/ч за 6,9 секунди (7,0 сек във версията със 7 места), което не може да се каже, че е потресаващ параметър, но все пак говорим за тегло от почти 1900 кг и 2,0-литров двигател.

Източник: Skoda

Точно така, двигателят е 2,0-литров и за пръв път RS модел се предлага само с дизелово задвижване, противоположно на все по-голямото недоверие на европейците към този тип задвижване. Отговорът от Skoda на въпроса защо няма бензин, дойде на база пазарни резултати – 60% от продажбите Kodiaq дължи на дизеловите си двигатели, затова и RS разчита на най-мощния дизел в гамата на Skoda, който допреди известно време се вграждаше и в Porsche Macan.

Mercedes-Benz GLC F-Cell: Карахме първия в света водороден хибрид (тест драйв)

Infiniti Q50 Hybrid е на легален допинг (тест драйв)

Става въпрос за двигател с две турбини (малка и голяма, като последната генерира до 3,8 бара налягане), 240 к.с. и максимален въртящ момент от цели 500 Нм, налични в диапазона 1750-2500 об./мин. Въртящият момент е в изобилие и при рязко сгазване на газта, колелата превъртат. Тук е моментът да кажа, че моторът върви редом със 7-степенна автоматична трансмисия, чиято версия (да поема въпросните 500 Нм) също се използва за пръв път от марката. Начесах си крастата и с два старта с Launch Control.

Източник: Skoda

Тъй като у нас SUV без 4х4 е като лятна почивка без снимка от Халкидики, то Kodiaq RS няма да ви разочарова. Нямах (а и не съм искал да го правя с тези 20-цолови изящни джанти) възможността да тествам Kodiaq RS извън пътя, но при просвет от 197 мм може да се предположи, че ще се справя добре и там. Задвижването на четирите колела разчита на пето поколение електронно контролиран многодисков съединител (1,4 кг по-лек от предходния), а също и блокаж на електронния EDS диференциал отпред и отзад, като в различни условия въртящият момент може да се прехвърли до 85% към едно от колелата.

BMW X5 се превръща в най-важния баварски модел (тест драйв)

Audi Q8 е като катедрала на колела (тест драйв)

Това, допълнено с адаптивното окачване Dynamic Chassis Control (DCC), гарантират стабилността на модела в завои, макар че наклонът на каросерията се усеща, все пак говорим за 1880 кг тегло. Системата Driving Mode Select регулира автоматично пружините и амортисьорите, съобразявайки се с предварително избраните от вас режими: Eco, Comfort, Normal, Sport, Individual и Snow. Чрез тях се регулира също реакцията на дроселовата клапа, трансмисията и др. Стандартно се предлага и системата за прогресивно кормилно управление, която по електронен път променя твърдостта на волана, базирайки се на множество данни, включително скоростта.

Източник: Skoda

Няма да подмина и факта, че за пръв път се използва системата Dynamic Sound Boost. Устройството е разположено отвън, близо до ауспуховата тръба. То разчита информацията за оборотите на двигателя, въртящия момент, избраната предавка и скоростта на движение, в следствие на което се генерира изкуствен звук, допълвайки естествения, създавайки едно много приятно за слуха звуково преживяване, без обаче да носи неприятното усещане за лош тунинг.

Източник: Skoda

Нищо не липсва на Kodiaq RS в интериора. Спортните седалки са чудесни: предлагат едновременно отлична опора за тялото, но са и учудващо комфортни за подобен тип седалка. Същият суперлатив важи и за тапицерията, като дизайнерите не са се колебали между кожа и алкантара, а са миксирали и двата материали. Имаме и карбонови апликации, но личи, че материал е изкуствен. Приборното табло е изцяло дигитално, предлагайки няколко опции за избор на изгледа, като в спортен режим е с централно разположен оборотомер. Коженият волан със скосена долна част пасва идеално в захвата ми, а червените шевове по него, тапицерията и вратите завършват спортния облик на интериора.

Източник: Skoda

Не мога да не отбележа и типичните за Skoda Simply Clever решения (18 на брой). Все пак Skoda Kodiaq RS си върви стандартно с чадър в предната врата (Rolls-Royce също го предлага, но сравнения между двете марки не могат да се правят по друг параграф). Най-готиното ново нещо, което открих за себе си, са подглавниците на задните външни седалки, чийто странични бордове са подвижни, за да може човек да подремне по време на път, но без главата му да се откачи от лашкане наляво-надясно. Същите вървят в комплект с одеяло (200 лв. като опция у нас). Нека авиокомпаниите да вземат пример и да направят нещо по въпроса, бързо.

Източник: Skoda

Kodiaq vRS е голям, комфортен автомобил, оборудван с мощeн двигател, способно шаси и огромен багажник. Т.е. с него можеш много бързо да превозиш семейството си в пълно бойно снаряжение до морето или планината. А може и да тегли ремарке до 2,5 тона, ако се налага, но вътрешният му обем е достатъчно голям за багажа (725 литра обем на багажника във версия с пет места) на цялата фамилия. Ако бързате, това ще стане по най-бързия начин. Проблемът е, че тук говорим за най-скъпия модел на Skoda въобще. Базовата му цена е 91 000 лв. с ДДС, като при малко въображение може да се прескочи границата от 100 000 лв. Разбира се у нас има данъчно облекчение за 7-местните версии, каквато има и Kodiaq RS. Честито на печелившите, първите три бройки вече са поръчани.

Източник: Skoda

Технически характеристики

Skoda Kodiaq RS

Размери

Дължина, мм: 4699

Широчина, мм: 1882

Височина, мм: 1686

Междуосие, мм: 2790

Маса, кг: 1880

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, битурбо

Работен обем, куб. см: 1968

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 240 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 500 при 1750-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 221

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,9

Среден разход, л/100 км: 6,4

Вредни емисии СО2, г/км: 167

Базова цена, лв. с ДДС: 91 000

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Където философията на карате среща Honda CR-V (тест драйв)

„Животът е прекрасен” на борда на Peugeot 508 (тест драйв)

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БАБХ следи месото, яйцата и боите преди Великден

БАБХ следи месото, яйцата и боите преди Великден

България Преди 2 минути

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 7 минути

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 20 минути

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 33 минути

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 38 минути

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 1 час

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 1 час

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 1 час

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 1 час

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 1 час

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 1 час

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

Бункер болница

Израел е готов за най-лошия сценарий с подземната болница The Herzog

Свят Преди 1 час

Ситуацията в конфликта с Иран става все по-притеснителна

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 1 час

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 1 час

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 2 часа

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Любопитно Преди 2 часа

Най-малкото дете на 42-годишната Кейт Мидълтън и 41-годишния принц Уилям навърши шест години на 23 април