2

У бийството на лидер на палестинското ислямистко движение "Хамас" в Ливан доведе до по-нататъшна опасна ескалация на конфликта с Израел и торпилира преговорите за освобождаване на държаните в ивицата Газа заложници, констатира в. "Франкфуртер рундшау".

"Хизбула" обеща, че няма "да мълчи", след като Израел уби заместник-ръководителя на "Хамас"

Докато израелските военни отказаха да коментират съобщенията за целенасочено убийство на Салех ал Арури, ливанската шиитска милиция "Хизбула" обяви готовност за отмъщение във вторник вечерта: "Това престъпление никога няма да мине без отговор или наказание.“ Напредъкът за постигане на сделка за заложници вече не е възможен, съобщи израелският вестник "Аарец", позовавайки се на арабски дипломатически кръгове.

"Хамас" и "Хизбула" обвиняват Израел

Заместник-ръководителят на политическото бюро на "Хамас" беше убит при експлозия в ливанската столица Бейрут, съобщи ДПА, позовавайки се на представители на "Хизбула" във вторник вечерта. Според "Хамас", който е съюзник на "Хизбула", са загинали общо седем души, включително двама лидери на въоръженото крило на "Хамас". Терористичната организация веднага обвини Израел.

След смъртта на зам.-ръководителя на "Хамас": Всеобща стачка на Западния бряг

Арури, когото Израел смята за организатор на нападенията срещу заселници в Западния бряг, отдавна е цел за унищожаване. Смята се, че той е отговарял за дейността на военното крило на "Хамас" в Западния бряг. Израел обаче не пое отговорност за убийството на Ал Арури, както подчерта съветникът по сигурността на израелското правителство.

"Който и да е извършил това, трябва да е ясно, че това не е нападение срещу ливанската държава. Това дори не беше нападение срещу "Хизбула"", заяви Марк Регев, съветник на израелския премиер,  пред американската телевизия Ем Ес  Ен Би Си в очевиден опит да разсее взривоопасната ситуация. Предполагаемата атака е била насочена единствено към "Хамас".

"Хизбула" предупреди за "опасно развитие" на военните действия

Френският президент Еманюел Макрон призова израелското правителство да "избягва всякакво ескалиращо поведение, особено в Ливан". Според съобщения в медиите това е било обявено от Елисейския дворец в Париж във вторник вечерта след телефонен разговор между Макрон и Бени Ганц, министър във военния кабинет на Израел. Франция ще продължи да предава тези послания за сдържаност на всички участници, пряко или косвено ангажирани в района, се казва в съобщението.

Ръководителят на "Хизбула" се закани на Израел

От началото на войната в ивицата Газа, последвала извършеното от "Хамас" клане в Израел на 7 октомври, в израелско-ливанския граничен район неколкократно се стига до сблъсъци между израелската армия и "Хизбула". И от двете страни имаше жертви. Съществуват опасения, че убийството на Арури може да доведе до ескалация на конфликта. 

Това пролича от произнесената в сряда реч от лидера на влиятелната ливанска въоръжена групировка "Хизбула" Хасан Насралла. Той посочи, че убийството от страна на Израел на заместник-ръководителя на нейната съюзническа групировка "Хамас" в Бейрут представлява "тежко, опасно престъпление, за което ние не можем да замълчим", предаде Ройтерс. 

Насралла заяви, че "бързите" действия на "Хизбула" на 8 октомври и обстрела през границата оттогава са попречили на Израел да разшири кампанията си на бомбардировки над Ливан. Той обеща, че "няма да има предел" и "няма да има правила" за бойните действия на неговата групировка, ако Израел реши да започне война срещу Ливан.

"Ако някой мисли за война срещу нас, накратко казано, ще съжалява", добави Насралла и отново се закани убийството на Арури да не остане ненаказано.

Първа ответна атака срещу Израел

Във вторник "Хизбула" обяви, че нейните бойци са в "най-висока степен на готовност". Същата вечер милицията заяви, че е извършила първата атака срещу израелски войници в близост до границата. Имало е загинали и ранени. Според съобщения в израелските медии армията вече очаква и обстрел с ракети с по-голям обсег. Шиитската групировка "Хизбула" се смята за много по-мощна от "Хамас".

Подобно на "Хамас", за "Хизбула" също се твърди, че разполага със система от тунели, която според информации в медиите е много по-усъвършенствана от тази на "Хамас". Подземните тунели се простират на стотици километри в южната част на Ливан до границата с Израел, съобщи във вторник "Таймс ъв Израел", цитирайки експерта по разузнаване Тал Беери.

"Хамас" използва собствената си мрежа от тунели за защита от масираните бомбардировки на Израел и за логистична база. Терористите също така използват тунелите, за да излязат сякаш от нищото и да атакуват в гръб приближаващите се израелски войници. 

Американски институт: Съкращаването на израелските войски в Газа помага на "Хамас"

Според американски експерти израелската армия рискува да играе в полза на ислямистката организация "Хамас" във войната в Газа, като намалява досегашните си бомбардировки. Според доклад, публикуван от американския Институт за изследване на войната (ИИВ) във вторник, израелските въоръжени сили са преминали към фаза на целенасочени операции с по-малък брой войници в северната част на ивицата Газа, което вероятно ще позволи на силите на "Хамас" да се прегрупират. Наскоро израелската армия изтегли пет бригади и позволи на някои резервисти временно да се върнат към цивилния живот.

Междувременно израелската армия е унищожила няколко подразделения на "Хамас" и е обезсилила други, особено в северната част на ивицата Газа. "Но в момента военните сили на Хамас не са нито победени, нито унищожени", обяснява ИИВ. "По-скоро намаляването на израелския натиск ще позволи на "Хамас" да възстанови военния си капацитет и инфраструктура", се казва в анализа.

Няма изгледи да се преговаря за сделка със заложници

С посредничеството на Катар, Египет и САЩ в края на ноември Израел и "Хамас" се споразумяха за прекратяване на огъня, продължило няколко дни. През това време някои заложници бяха освободени от израелски затвори в замяна на палестински затворници. Според вестник "Аарец" след убийството на Арури преговорите за евентуално ново споразумение за заложниците между враждуващите страни са в застой.

Ще се избегне ли ескалацията? Ливан преговаря с "Хизбула"

Преговорите сега са съсредоточени върху предотвратяването на ескалация между Израел и Ливан, съобщи израелският вестник във вторник вечерта, позовавайки се на арабски дипломатически кръгове. Убийството на Арури промени ситуацията.

Докато светът тръпне какво се крие зад думите на шейх Насралла, хуманитарното положение в ивицата Газа "тихо" остава катастрофално.

Военният експерт Майкъл Хоровиц от мозъчния тръст "Льо Бек Интернешънъл" сега предупреждава в "Екс": "Бях предпазлив относно вероятността за война между "Хизбула" и Израел. Но след нападението в Бейрут никога не сме били толкова близо до тотална конфронтация между "Хизбула" и Израел".

"Предстоят трудни и грозни времена", обясни Емил Хокайем, директор на отдела за близкоизточна сигурност в Международния институт за стратегически изследвания. Защото: "Като се има предвид жестокостта на боевете срещу "Хамас" в Газа, вярва ли някой, че операция срещу по-голяма, по-компетентна и закалена в битките организация като "Хизбула", която разполага с по-богат арсенал и истинска стратегическа дълбочина, ще бъде лесна?", цитира "Билд" неговото мнение.

"Гняв Божи".2

"Днес сме в разгара на война. И днес, както и преди 50 години, Мосад се ангажира да разчисти сметките си с убийците, които преминаха границата с Газа на 7 октомври, с организаторите и техните спонсори", заяви ръководителят на израелската разузнавателна служба Давид Барнеа, предаде Франс прес.

"Ще отнеме време, както и след масовото убийство в Мюнхен, но ще ги застигнем, където и да се намират. Всяка арабска майка трябва да знае, че ако синът ѝ е участвал, пряко или косвено, в кървавата баня от 7 октомври, кръвта му ще бъде на главата ѝ", добави Барнеа, цитирайки дословно стих от Библията.

Очевидно външното разузнаване на Израел подготвя – или вече е започнало – операция по подобие на "Гняв Божи", която беше задействана срещу лидерите на палестинската терористична организация "Черния септември", чиито бойци убиха 11 израелски спортисти на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година

Всичко това предполага, че току-що започналата 2024 година в Близкия изток ще бъде белязана с много напрежение.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 22 минути

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 53 минути

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 2 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 5 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 5 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 5 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 5 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 6 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 6 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 7 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 14 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 15 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 16 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди