48

В един свят, който стана по-опасен през последните години, кошмарният сценарий за Трета световна война е в общественото съзнание.

По-рано тази година министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс предупреди, че светът може да бъде погълнат от войни, включващи Китай, Русия, Северна Корея и Иран през следващите пет години, и каза, че се движим „от следвоенен към предвоенен свят“.

(Във видеото научете повече за: Съюзниците на Израел настояват за сдържаност: Реална ли е опасността от голям конфликт)

Облекчението, усетено в края на Студената война в края на 80-те, беше заменено с нарастваща тревога от нахлуването на Русия в Украйна и възмущение от хуманитарната катастрофа в Газа.

Sky News разговаря с експерти за това дали Третата световна война е възможна - и дали наистина живеем в "предвоенен свят".

Ето какво коментираха те...

„Международният ред се разпада“

Хю Ловат, старши политически сътрудник в мозъчния тръст на Европейския съвет за външни отношения казва:

„Успокояващата новина е, че не вървим към Трета световна война“, казва той.

Въпреки че има конфликти в напрежението на различни сцени - Украйна, Близкия изток, Азиатско-тихоокеанския регион - всички те са "отделни и несвързани", според Ловат.

„Войната в Газа продължава вече шест месеца и води до регионална ескалация – отмъщението на Иран срещу Израел е само последният пример за това.“, допълва Хю Ловат.

Има последици за международната общност, например по отношение на атаките на хутите срещу корабоплаването в Червено море и въздействието, което има върху световната търговия, припомня той.

Според него има риск британски войски да бъдат въвлечени в конфликт в Близкия изток.

„Трябва да видим тези рискове в определен контекст, което е, че те оказват влияние върху Обединеното кралство, но не са екзистенциални рискове", казва Ловат.

„Това се случва и във време, когато международният ред се разпада, подложен е на значително напрежение. Това е нещо, от което трябва да сме много обезпокоени.“, категоричен е той.

„По-вероятно сега, отколкото когато и да било след края на последната световна война“, обяснява Ловат.

Дебора Хейнс, редактор по сигурността и отбраната на Sky News:

Като се има предвид мащабът на вълненията, разтърсващи части на земното кълбо - по-специално в Украйна и Близкия изток - потенциалът за искра, която да запали Третата световна война, вече съществува.

Това не означава, че ескалация до глобална конфронтация е неизбежна, но вероятно е по-вероятно сега, отколкото когато и да било след края на последната световна война, коментира Хейнс.

Решението на Иран да изстреля безпрецедентен бараж от ракети и дронове срещу Израел току-що повиши още повече напрежението, казва още тя.

Израел обеща да отговори, въпреки че неговите съюзници, включително Обединеното кралство и САЩ, настояват за сдържаност, особено след като помогнаха да се гарантира, че по-голямата част от атакуващите ракети и дронове бяха взривени в небето, преди да могат да причинят вреда на земята, допълва Хейнс.

Ако Израел избере да отмъсти, кризата все още може да бъде овладяна, ако неговият ответен удар бъде ограничен и всеки по-нататъшен отговор на Иран, предизвикан от такава атака, също бъде ограничен. Но те са две големи ако.

Също така, всеки път, когато се предприемат дори ограничени военни действия, съществува риск от грешка или погрешни изчисления, които водят до неконтролирана ескалация до регионална война, допълва тя.

Случващото се в Близкия изток също има глобално въздействие, особено защото Иран е подкрепян от Русия и има тесни връзки с Китай, докато най-силните съюзници на Израел, водени от САЩ, са предимно западни нации, допълва Дебора Хейнс.

Това означава, че кризата настройва авторитарни държави срещу демокрации - точно както прави паралелната война в Европа.

Въпреки обещанията за западна подкрепа, Русия бавно печели позиции в Украйна. Западните съюзници не успяват да доставят оръжията и боеприпасите, от които украинската армия се нуждае - което води до почти неизбежно отстъпление, освен ако балансът на военната сила на място не се промени, анализира Дебора Хейнс.

Успехът на Владимир Путин в Украйна може да насърчи руския президент, чиято страна е в "тотална война", да изпробва силата на НАТО чрез нахлуване в държава-членка, добавя тя.

Отново, това би създало пряка война между авторитарна Москва, въоръжена от Иран, Северна Корея и също с помощта на Китай, срещу съюза НАТО на Запада, според Дебора Хейнс.

Доказателство, че военната сила се е оказала ефективна срещу западните сили, може допълнително да втвърди решимостта на Китай да изпълни обещанието си да обедини отново остров Тайван с континента, дори ако това означава нахлуване, коментира Дебора Хейнс.

Подобен ход също може да потопи Азия в конфликт, отново по същата разделителна линия на авторитарни държави срещу демокрации, допълва тя.

„Отклоняване на вниманието“

Едуард Арнолд, старши научен сътрудник в мозъчния тръст на Royal United Services Institute (RUSI):

„Мисля, че хората наистина трябва да разберат какво представлява Северноатлантическият договор, който е основата на НАТО“, казва той.

Арнолд твърди, че обществото изглежда вярва, че член 5 на НАТО (принципът, че атака срещу един член се третира като атака срещу всички) е автоматичен.

„Това не е така или със сигурност не трябва да е така... ескалацията не е автоматична и има мерки за деескалация на нещата.“

По отношение на ситуацията в Украйна, където НАТО предоставя оръжия и помощ, той казва, че рискът от неразбирателство между Запада и Русия се е увеличил.

„Мисля, че шансовете за погрешна комуникация, когато един кораб случайно стреля по друг, се увеличават", допълва Арнолд.

„Трябва да сме наистина подготвени какво означава това.“

Той също така твърди, че по някакъв начин заплахата от по-широк конфликт с Русия намалява в момента. Силите на Кремъл започват да напредват в Украйна, но качеството на техните войски е значително влошено, така че те не са в състояние да представляват заплаха за НАТО, казва Арнолд.

Арнолд коментира още:

„Владимир Путин ще следи доста внимателно какво се случва в Близкия изток: как всяка нация реагира и просто отклоняването на вниманието (от Украйна)".

„Всичко това помага на Путин в момента, защото докато сме фокусирани върху Близкия изток, ние не сме толкова фокусирани, колкото бяхме върху Украйна.“, допълва той.

„Доналд Тръмп може да подкопае НАТО“

Д-р Луиджи Сказиери, старши научен сътрудник в мозъчния тръст Център за европейска реформа казва:

„Зависи от вашето определение за Трета световна война. Възможен конфликт между Иран и Израел има потенциала да се разрасне в голям военен пожар в Близкия изток с глобални последици".

„САЩ почти сигурно ще бъдат привлечени на страната на Израел и други западни страни, включително Обединеното кралство, може да направят същото в по-малка степен", допълва той.

„Но тяхното участие ще бъде ограничено и това няма да е Трета световна война, не на последно място, тъй като Русия не може да си позволи да подкрепи Иран и защото Китай е малко вероятно да го направи", допълва д-р Луиджи Сказиери.

„Въздействието на такъв конфликт върху Европа би било предимно икономическо, чрез по-нататъшно прекъсване на енергийните потоци и търговията", прогнозира той.

„Основният път към сценария за Трета световна война остава пряк сблъсък на Запада с Русия. Този сценарий ще бъде по-вероятен, ако Доналд Тръмп победи и подкопае НАТО, изкушавайки Владимир Путин да атакува Балтийските страни", допълва Луиджи Сказиери.

„Сблъсък с Русия също би бил доста вероятен, ако западните сили се включат в подкрепа на Украйна в бойни роли на първа линия.“, категоричен е той.

Коментари 48
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

48 коментара
 
Между приятели: -Ще заведа гаджето си на кино, за да видя дали може да мълчи два часа.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 9 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 10 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 10 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 11 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 11 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 11 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 11 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 11 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 11 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 12 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 12 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 12 часа

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 12 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 12 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”