48

В ойната на руския президент Владимир Путин в Украйна и стремежът му да наруши общото схващане за реда и сигурността в Европа може да доведе до историческа промяна в американското мислене за отбраната на континента. В зависимост от това докъде ще стигне Путин, това може да означава засилване на военната мощ на САЩ в Европа, каквото не е имало от времето на Студената война.

Перспективата за по-голямо военно присъствие на САЩ в Европа е забележителен обрат от преди само две години.

През 2020 г. президентът Доналд Тръмп нареди на хиляди американски войници да напуснат Германия с аргумента, че европейците са незаслужаващи подкрепа съюзници. Само няколко дни след встъпването си в длъжност президентът Джо Байдън спря изтеглянето, преди то да започне, а администрацията му подчерта значението на НАТО, дори когато Байдън определи Китай като основна дългосрочна заплаха за сигурността на САЩ.

След това дойде нахлуването на Русия в Украйна.

“Намираме се в нова ера на трайна конфронтация с Русия”,

казва Александър Вършбоу, бивш посланик на САЩ в Русия и бивш заместник-генерален секретар на НАТО. Според него САЩ в сътрудничество със съюзниците от НАТО ще трябва да установят по-категорично присъствие, за да се справят с една по-застрашителна Русия. Това важи с особена сила за Източна Европа, където близостта на Русия е проблем за трите балтийски страни, които са бивши съветски републики.

Вчера министърът на отбраната Лойд Остин отлетя за Европа за втория си кръг от консултации за Украйна в рамките само на един месец, който ще се проведе в централата на НАТО в Брюксел. Той ще пътува и до две източноевропейски страни от НАТО – Словакия, която граничи с Украйна, и България, която няма обща граница с Украйна. След срещата на НАТО миналия месец Остин посети други двама съюзници на източния фланг – Полша и Литва.

Само за последните два месеца американското присъствие в Европа се е увеличило от около 80 000 на около 100 000 военнослужещи,

което е почти толкова, колкото са били там през 1997 г., когато САЩ и техните съюзници от НАТО започнаха разширяването на алианса, което според Путин заплашва Русия и НАТО трябва да даде на заден ход. За сравнение, през 1991 г., годината на разпадане на СССР, САЩ са имали 305 000 войници в Европа, включително 224 000 само в Германия, сочат данни на Пентагона. След това броят им постоянно намалява, достигайки 101 000 през 2005 г. и около 64 000 през 2020 г.

Тазгодишното увеличение на американските войски е обявено като временно, но не е сигурно колко дълго ще останат те в Европа. Американските сили включват бронирана бригада от 1-ва пехотна дивизия с обща численост около 4000 войници в Германия и пехотна бригада с подобен размер от 82-ра въздушнодесантна дивизия в Полша. Многобройни щабни части на Сухопътните войски също са изпратени в Полша и Германия. Остин освен това изпрати изтребители Ф-35A на източния фланг на НАТО и бойни хеликоптери „Апачи“ в балтийските държави.

При неотдавнашна оценка на Пентагона на военното присъствие на САЩ в света се стигна до заключението, че числеността и позициите на войските в Европа като цяло са подходящи. Но пред комисия на Камарата на представителите няколко дни след като Путин нахлу в Украйна, Мара Карлин, висша служителка на Пентагона, която наблюдаваше оценката през 2021 г., заяви, че тази оценка ще трябва да бъде преразгледана.

Пентагонът трябва да се увери, че „сме постигнали възпиране на Русия и че можем да кажем абсолютно, със 150% сигурност, че НАТО е сигурна и защитена,

не само в светлината на руската инвазия, но и в по-дългосрочен план”, каза тя на 1 март.

Войната на Путин в Украйна накара Вашингтон, но и някои европейски съюзници, включително Германия, която миналия месец се отказа от дългогодишната си политика да не изнася оръжия в конфликтни зони и изпрати противотанкови и противовъздушни оръжия в Украйна, да преосмислят регионалните отбранителни нужди. Германия също така се  ангажира с много по-голям бюджет за отбрана.

Канцлерът Олаф Шолц заяви, че

налице е „нова реалност“.

Путин не само поиска от Украйна да се откаже от амбицията си да се присъедини към НАТО, но и настоя алиансът да изтегли силите си от източния фланг на НАТО – искания, които САЩ и НАТО отхвърлят като противоречащи на основните права на нациите сами да решават външните си отношения и на основния ангажимент на НАТО да осигурява еднаква сигурност на всички членове.

Ако Русия поеме контрола над цялата територия на Украйна, тя ще се окаже на границата на още държави от НАТО, включително Румъния, Словакия и Унгария. Полша и Литва вече имат обща сухопътна граница с руския анклав Калининград, където се намира щабквартирата на Балтийския флот на руските военноморски сили. Съществува опасение, че Путин може да реши да се възползва от контрола върху 60-километровия сухопътен Сувалски коридор, който свързва Калининград с Беларус.

Вършбоу, бивш заместник-генерален секретар на НАТО, който сега е ключов сътрудник в Атлантическия съвет, препоръчва САЩ и НАТО да престанат да разчитат на малки бойни групи с размер на батальон в Източна Европа и вместо това да разположат там по-тежки, по-големи и постоянно намиращи се сили.

Подобен преход на източния фланг на НАТО е точно това, което Путин смята за заплаха за Русия и казва, че повече няма да търпи.

Той настоява за връщане към договореностите, съществуващи през 1997 г., когато беше подписан Учредителният акт НАТО-Русия.

В този документ Москва призна, че НАТО ще продължи с плановете си да покани Полша, Унгария и Чехия да се присъединят към алианса. За отбелязване е, че в документа също се казва, че „в предвидимата среда за сигурност“ НАТО ще се откаже от „допълнително постоянно разполагане на значителни бойни сили на територията на новите членове“.

Това изключва ли възможността за увеличаване на американските войски в Източна Европа? Не, се казва в нов доклад на Центъра за стратегия и сигурност “Скоукрофт” към Атлантическия съвет. В него се твърди, че ограниченията за военното присъствие на НАТО в Източна Европа, описани в Учредителния акт НАТО-Русия от 1997 г., са неуместни в светлината на руското нахлуване в Украйна.

„Намираме се на нова, опасна територия – период на устойчиво напрежение, военни действия и контрадействия

и големи периодични военни кризи в евроатлантическата зона, които ще се случват поне до края на това десетилетие, ако не и по-дълго”, се казва в доклада.

Виже още:

Коментари 48
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

48 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 1 час

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 2 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 3 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 4 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 4 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 4 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 4 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 5 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 5 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 5 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 5 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 6 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 7 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 7 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 7 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат