38

С настъпването на втората годишнина от войната все още не е ясно как тя ще приключи.

И така, какво вероятно ще видим през следващите 12 месеца? Разговаряхме с експерти, за да получим техните прогнози.

"Русия ще се насочи към тези райони след това"

Професор Майкъл Кларк, анализатор в областта на сигурността и отбраната, казва пред Sky News:

Украйна може и да загуби още от територията, която защитаваше през останалата част от тази година, но ще работи усилено, за да набере сили за 2025 г. и да убеди западните сили, че в крайна сметка може да надделее срещу руското нашествие.

Русия ще се опита да превземе Краматорск и Славянск, което на практика ще ѝ даде целия регион Донбас, казва проф. Майкъл Кларк.

В морето украинците ще се опитат да се възползват максимално от натиска, който могат да окажат върху Крим чрез нарастващите си успехи в западната част на Черно море.

Във въздуха Русия се възползва максимално от естественото си числено предимство, но Киев ще се надява, че ще успее да обърне въздушната война, за да задържи руските самолети по-далеч от фронтовите си райони, анализира проф. Кларк.

Но най-важно от всичко ще бъде съревнованието за военно производство между двете страни.

Русия със сигурност може сама да превъзхожда Украйна по производство.

Украйна може да произвежда много добри и иновативни военни запаси, но може да достигне нивата на руското производство само с пълната подкрепа на западните сили.

Това ще бъде най-важният - и най-несигурният - фронт в тази война през следващата година, сочи още анализът на проф. Майкъл Кларк.

"Украйна вероятно ще загуби останалата част от Донбас"

Експертът по сигурност и конфликти д-р Хюсеин Алиев казва: 

Киев ще претърпи "по-сериозни териториални загуби" през следващите 12 месеца, казва той.

Разсъждавайки върху неотдавнашното падане на Авдеевка, той обяснява, че липсата на тактически резерви и боеприпаси - проблеми, с които украинците се сблъскаха по време на "провалената" защита на Бахмут през 2023 г. - продължават да създават проблеми.

"При сегашното положение Украйна е силно зависима от чуждестранните доставки на боеприпаси и оръжия, тъй като две години след началото на конфликта вътрешното масово производство на боеприпаси все още изостава, дори когато става въпрос за основни боеприпаси, като мини или минохвъргачки", каза той.

В сравнение с това Русия е станала бърза и ефективна в "институционалната адаптация и обучение", добавя д-р Алиев.

"Всяко протакане от страна на Украйна вероятно ще доведе до по-сериозни териториални загуби", категоричен е Алиев и предупреждава, че липсата на произведени в страната артилерийски снаряди и дронове може да има тежки последици.

"Ако Украйна не се ангажира с изграждането на отбранителни укрепени позиции и не увеличи вътрешното производство на боеприпаси, както и не подобри мобилизацията и набирането на личен състав, тя вероятно ще загуби останалата част от Донбас през тази година, както и някои територии на юг", каза той.

"Поражението на правителството в Киев може да изглежда осъществимо до края на годината"

Редакторът по международни въпроси Доминик Уагхорн коментира: 

И двете страни в тази война в момента са ангажирани със стратегията, която Америка нарича "задържане и изграждане".

Неспособни да постигнат пробив, Русия и Украйна се надяват да задържат линията, докато укрепват силите си.

Очаква се това да продължи през цялата година, освен ако Западът не реши да даде на Украйна решително качествено предимство - нещо, което досега през целия този конфликт беше твърде плахо и предпазливо, казва Доминик Уагхорн.

Ако до края на този период на консолидация Украйна не получи много по-значителна подкрепа, Русия вероятно ще има предимство.

Страните от НАТО разполагат с много по-голяма икономическа и военна мощ, но всяка от тях е решила да не сподели достатъчно от нея, за да даде на Украйна средства за изгонване на нашествениците, казва още Доминик Уагхорн.

Украйна получи достатъчно, за да продължи войната, а не за да я спечели. Сега има съмнения дали ще й бъдат изпратени достатъчно средства, дори за да устои, сочи още анализът на Уагхорн.

Руският лидер Владимир Путин знае, че оцеляването му зависи от това да не загуби войната, така че очаквано предприема всички мерки, за да избегне тази възможност.

Той милитаризира икономиката и взема предпазни мерки, за да избегне неизбежните последици от нарастващия брой на жертвите.

Той забрани на един от антивоенните си съперници да се кандидатира на предстоящите президентски избори и изглежда вече е убил най-изявения критик на инвазията му в Украйна - Алексей Навални, казва Доминик Уагхорн.

Русия заобикаля западните санкции.

Последният пример за това е разкриващото изследване на Ед Конуей.

И е привлякла подкрепата на Северна Корея и, изглежда, по-скоро на Китай, за да си осигури доставки на боеприпаси и оръжия, които далеч надхвърлят боеприпасите, изпращани от всички западни поддръжници на Украйна, взети заедно.

Все още има и съмнения относно силата на военната и финансовата подкрепа, която Америка е готова да изпрати на Украйна.

Огромната машина за дезинформация на Путин е посяла съмнения в съзнанието на много хора на Запад относно правата и грешките на войната и шансовете за победа, сочи изследването.

Той е намерил полезни проводници на своите лъжи и полуистини, съзнателно или не, в лицето на американския пропагандист Тъкър Карлсън, пише в своето изследване Ед Конуей.

Украйна постигна някои успехи по море, потопявайки няколко руски военни кораба, но отстъпва територии в сухопътната война, макар и постепенно.

Но посоката на движение срещу Украйна вероятно ще продължи.

Ако Западът не реши да засили подкрепата си, за да противодейства на мощта на руската военна икономика и на подкрепата на съюзниците си, към края на годината вероятно ще се стигне до критична точка, когато поражението на правителството в Киев може да започне да изглежда осъществимо.

Тогава Западът може да научи колко искрен е Владимир Путин, когато настоява, че няма да нападне следващите страни от НАТО, с всичко, което може да доведе до това за глобалната сигурност.

"Руските поражения ще стават все по-тежки"

Бившият високопоставен офицер от военното разузнаване и сигурността Филип Инграм коментира: 

Пораженията ще останат огромни и за двете страни, но ще стават "все по-лоши" за Русия, тъй като Западът укрепва отбраната на Украйна.

"Русия разчита на Северна Корея и Иран, а това не вещае нищо добро; западната отбранителна индустриална база, нейните производители на боеприпаси най-накрая се събуждат", каза той.

Междувременно той заяви, че Украйна е провела "майсторски клас по стратегическо маневриране" с операциите на Изпълнителната агенция за специални операции (ИАСО) в окупираните територии и в Русия.

Това включваше убийства, дерайлиране на железопътни линии, взривяване на фабрики и петролни рафинерии, както и военни щабове, летища и логистични складове, които бяха атакувани с оръжия с голям обсег, а руският Черноморски флот беше обезсилен, обясни Инграм.

"Това, съчетано с възобновените западни доставки, ще позволи на Украйна да си възвърне многостранната инициатива", каза той.

Но дали това ще доведе до бърз край на войната? Инграм казва, че това е "много малко вероятно, освен ако в Москва не настъпи сериозна промяна".

"Вярвам, че ще говорим за руско-украинската война след още 730 дни", добави той.

"След още 730 дни обаче Русия ще бъде значително отслабена, тя просто не може да си позволи повече, докато на Запад достъпността е просто политическо решение, тъй като цената за загубата на Украйна е значително по-висока", казва той.

"Именно това ще гарантира продължаващата подкрепа на Запада, независимо от развоя на изборните резултати.", казва Филип Инграм.

"Третата година от войната може да се окаже по-трудна за Зеленски", добавя Инграм.

Военният анализатор Шон Бел казва:

Ключът към съдбата на Украйна е в ръцете на Владимир Путин, а 2024 г. може да се окаже много трудна година.

"Въпреки че политическата подкрепа на Запада за президента Зеленски изглежда относително стабилна, превръщането на тази реторика в постоянни доставки на оръжия, които печелят битки, се оказва все по-трудно", добавя той.

"Западните военни ковчези са изчерпани, а без оръжия и боеприпаси перспективите пред Украйна са мрачни.", коментира Шон Бел.

Той обаче посочва, че Русия ще се изправи пред същото предизвикателство и ще се опита да развие връзки със Северна Корея и Иран, за да увеличи собствената си отбранителна индустриална база, финансирана от нарастващите приходи от петрол.

"Президентските избори могат да се окажат решаващи", казва той.

"Смяната на администрацията в САЩ може да доведе до намаляване на финансовата и военната подкрепа за Украйна през следващата година", прогнозира той.

"Дори и с огромна подкрепа през 2023 г. Украйна не успя да пробие руските линии. Всяко намаляване на подкрепата може да се окаже решаващо", анализира Шон Бел.

"А след като президентските избори в Русия са зад гърба му, Путин може да се почувства окуражен да "удвои" специалната си военна операция в Украйна", допълва той.

"Втората година от този конфликт започна с чувство на оптимизъм за предстоящата украинска пролетна офанзива", припомня Бел.

„Въпреки това, без решителна, последователна и надеждна западна стратегия за снабдяване на Украйна с оръжията и боеприпасите, от които се нуждае, за да надделее, това може да се окаже много по-трудна година за президента Зеленски.“

„Западът не може да си позволи грешни изчисления през 2024 г.“

Изследователят Ярослава Барбиери казва:

2024 ще бъде годината, в която Западът ще играе жизненоважна роля.

Докато тя прогнозира, че Русия ще запази предимствата си в материални и човешки ресурси, тя вярва, че ЕС и НАТО ще се "сериозно ангажират" с подобряването на отбранителните способности на Украйна.

През 2022 г. Западът подцени способността на Украйна да се бие. През 2023 г. Западът подцени способността на Русия да се възстанови от военните си неуспехи и да поддържа дългосрочна война“, каза тя.

„Политиката на капково подаване на оръжия в Украйна отразява илюзията на западните правителства, че подкрепата за победата на Украйна може да означава нещо различно от нанасяне на решително поражение на Русия", допълва Ярослава Барбиери.

„2024 е годината, в която Западът не може да си позволи отново грешни изчисления.“

„Бъдещето на войната зависи от това Западът да се примири с реалността, че това е екзистенциална война не само за Украйна, но и за Запада като цяло", допълва Барбиери.

Според нея в най-добрия случай Доналд Тръмп ще остане извън Белия дом и западните сили ще изготвят последователен план как да използват замразените активи на Русия в полза на Украйна.

На свой ред Украйна ще засили мобилизацията, ще задържи отбранителните линии и ще изгради противовъздушната си отбрана.

Тя казва, че след това Киев ще увеличи атаките с дронове, особено в Крим, и ще придобие способности за прецизни удари на далечни разстояния, за да удря дълбоко зад вражеските линии.

„Заедно тези фактори ще позволят на Украйна да възстанови капацитета си за провеждане на широкомащабни настъпателни операции през 2025 г.“, допълва Ярослава Барбиери.

Най-лошият сценарий обаче би видял „завръщането на американския изолационизъм и европейската политическа парализа“.

„Изправени пред остър недостиг на снаряди, украинските войници ще бъдат принудени да намалят военните операции“, обясни тя.

Неспособността на Украйна да попълни бойната си сила би изострила назряващото напрежение в украинското общество.

„Кремъл ще продължи да използва всеки признак на колебание на Запада, за да прокара наратива, че Украйна не може да спечели тази война и че преговорите за сделка при условията на Москва са единственият вариант".

„На свой ред това може да доведе до нова вълна от украински бежанци", казва още Ярослава Барбиери.

„Ключовата подкрепа на САЩ е в баланса“

Американският ни кореспондент Марк Стоун казва:

Войната в Близкия изток донякъде засенчи всемогъщия и дългогодишен спор във Вашингтон относно финансирането на Украйна.

На място в Източна Украйна Владимир Путин има надмощие.

Европейските външни министри, които се срещат тук, в Ню Йорк, дори не се опитват да твърдят обратното.

Във Вашингтон малка, но влиятелна група политици на Тръмп, представляващи съмняващи се избиратели в цялата страна, блокират законопроект за изпращане на нов огромен транш от оръжия в Украйна.

Няма абсолютно никаква гаранция, че ще позволят да мине.

Учудващо е, че европейските външни министри, които са в ООН, за да отбележат годишнината, фокусират посланията си върху Америка, а не върху Русия.

С доста груб език те призовават Америка да се активизира и да продължи да подкрепя Украйна.

„Това е в интерес на американския народ“, казаха външните министри на Великобритания, Германия и Полша на събитие на 5-то авеню, припомня Марк Стоун.

Това е съобщение, което все още не е пристигнало в Америка, добавя той.

Посланието „Америка на първо място/сигурността започва у дома“ и объркването относно предимствата на финансирането на далечна война са дълбоки в много части на Америка.

И не забравяйте – перспективите за войната в Украйна може да се променят още по-дълбоко, ако Доналд Тръмп бъде избран през ноември.

Наближаваме момент в тази дълга война, в който съдбата може да се промени дълбоко, завършва своя анализ Марк Стоун.

*Заглавната снимка е илюстративна

* Във видеото: Две години война в Украйна: Надеждата за мир продължава да изглежда далечна

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 38
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

38 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 33 минути

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 1 час

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 2 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 5 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 5 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 5 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 6 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 6 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 6 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 7 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 14 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 14 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 15 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия