25

Д нес търговската война между САЩ и Китай влезе в нова фаза.

Китайското министерство на търговията обяви, че ще наложи ответни наказателни мита в размер на 25% за определени стоки, произведени в САЩ, на обща стойност  16 милиарда долара.

САЩ изготвиха нов списък за 200 млрд. долара мита върху Китай

Тръмп "върза ръцете" на Китай, наложи мита за 50 млрд. долара

Китай отвръща на САЩ с $50 милиарда мита

Тези мерки ще влязат в сила на 23-ти август в същия ден, в който започват да действат и новите тарифи, въведени от администрацията на президента Доналд Тръмп върху 279 китайски продукта, изнасяни за американския пазар.

През юли САЩ наложиха наказателни мита върху внос от Китай на стойност 34 млрд. долара.

Какъв обаче е ефектът от мерките на Вашингтон. Износът на Китай нарасна повече от очакваното през юли, а дефицитът за САЩ в двустранната търговия остава близо до рекордни нива.

Изнесените днес данни показват 12,2% увеличение на годишна база на китайския експорт. Всъщност темпът му на растеж се ускорява, след нарастване с 11,2% през юни. А на фона на наказателните мита, наложени от САЩ, прогнозите бяха за забавяне до 10% ръст през юли.

В същото време излишъкът на Китай в търговията му с най-голямата икономика в света леко спада до 28,09 млрд. долара, от рекордните 28,97 млрд. долара през юни.

Изглежда Китай успява да компенсира негативния ефект на търговските мерки на САЩ с по-евтин юан. Китайската валута отбеляза най-големия си четиримесечен спад между април и юли.

А заплахите на Тръмп въобще не подкрепят юана. Президентът на САЩ се е изказал доста остро по отношение на Китай на вечеря с шефове на големи американски компании, състояла се във вторник вечерта в неговия голфклуб в Бедминстър.

Тръмп в частност нарекъл „оскърбителна” инициативата на Пекин - „Един пояс, един път“. Президентът на САЩ добавил, че приоритет за него „ще бъде предотвратяването на получаване на нечестни преимущества в търговията от свръхдържава - конкурент и дори определил китайските студенти, учещи в американски университети, като шпиони.

Нещо повече, евтиният юан може да има далеч по-драматични последици от митническите политики, като ограничи вноса, стимулира откриването на работни места и износа на Китай.

В същото време част от митата, налагани върху китайски стоки в САЩ влияят негативно на американските компании. Например ставките за вноса на полупроводникови компоненти може да накарат водещи производители на електроника да се насочат към по-скъпите аналози от Тайван и Южна Корея. Това ще намали конкурентоспособността на американските компании на глобалните пазари.

За това предупреди Джон Нюфер, президент и главен изпълнителен директор на Асоциацията на индустрията за полупроводникови компоненти.

По всичко изглежда, че САЩ към момента не могат да спечелят търговската война с Китай.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@