0

Т ърсенето на „еликсир на младостта” обхваща векове и континенти - но наскоро беше направено революционно откритие на Окинавските острови, които се намират в Източнокитайско море.

Там не само живеят много от най-възрастните хора на Земята, а и повечето от тях са в изключително добро здраве, посочва Би-Би-Си (BBC).

На всеки 100 000 жители на островите Окинава има 68 столетници. Статистика без прецедент в останалата част на света, дори и в самата Япония. В страната като цяло шансът на хората да достигнат 100 години е с 40% по-нисък. Броят на столетниците на човек от населението на архипелага Окинава е в пъти по-висок, отколкото в САЩ например.

Учените изследват този феномен от десетилетия, но без успех. Отговорът е търсен в гените, околната среда и т.н. Но сега вниманието е насочено към високото съотношение на въглехидрати към протеини в диетата на жителите на островите Окинава, където основният източник на калории са сладките картофи.

„Това е точно обратното на сегашните популярни диети, които препоръчват високо протеиново хранене с ниско съдържание на въглехидрати”, посочва Саманта Солон-Биет от университета в Сидни, която се занимава с изследвания на храненето и стареенето.

Наистина ли „окинавското съотношение“ – 10 към 1 на въглехидрати към протеини е тайната на дългия и здравословен живот?

Най-новите доказателства - от изследвания върху хора, до опити с животни, сочат, че тази хипотеза заслужава сериозно внимание.

Диетата с ниско съдържание на протеини и високо съдържание на въглехидрати предизвиква различни физиологични реакции, които ни предпазват от заболяванията, свързани с възрастта - включително рак, сърдечносъдови болести и алцхаймер.

Хората на Окинава остават активни и независими в своите 90 години и е по-малко вероятно да развият заболявания, свързани с остаряването.

Почти две трети от столетниците на архипелага са живели напълно самостоятелно до 97-годишна възраст.

Типичният окинавски столетник изглежда свободен от обичайните причинители на сърдечно-съдовите заболявания, като натрупване на твърди плаки около артериите. Нивата на заболеваемост от рак, диабет и деменция също са доста ниски.

За невероятното здраве и дълголетие на местните жители допринасят и други фактори.

Хората на архипелага остават сравнително изолирани като популация за значителни периоди от историята, което е формирало уникален генетичен профил, предполагащ намаляване на риска от рак, сърдечни заболявания и болестта на Алцхаймер.

Все пак влиянието на гените не може да даде обяснение за тяхното дълголетие.

Освен диетата за него допринасят още това, че повечето от местните жители са физически активни, тъй като са заети в земеделието и риболова. А също така поддържат активен социален живот до късна възраст - самотата е доказано толкова вредна, колкото и пушенето на 15 цигари на ден.

Но все пак основният фактор за тяхното удивително дълголетие и здраве изглежда е диетата им.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@