25

Б ританският премиер Тереза Мей потвърди в четвъртък, че тя е готова да приеме удължаване на преходния период след Брекзит, ако това помогне за излизане от застоя в преговорите, след като европейските лидери повториха за пореден път, че Великобритания трябва да направи повече за избягване на развод със съюза без сделка.

Преговарящият от страна на ЕС Мишел Барние предложи удължаването на срока като начин да се преодолее задънената улица за това как да се запази отворена границата на Великобритания с Ирландия след Брекзит, който въпрос задържа цялото споразумение за развод.

Но източник във френското президентство предупреди, че това може да не разреши проблема, тъй като Мей също е изправена срещу неприемане на тази идея от своите евроскептични депутати у дома.

Тази среща на върха в Брюксел бе определена като краен срок за проект за споразумение, но лидерите на ЕС вместо това бяха оставени да обмислят потенциално катастрофалния сценарий Британия да се отцепи през март без споразумение.

Пристигайки за втория ден от преговорите, Мей отбеляза, че и двете страни са останали в разрез с плана за "оказване на съдействие" за избягване на граничните проверки на браздата с Ирландия, ако и докато не бъде подписана нова търговска сделка, която да решава проблема.

Вероятността Обединеното кралство да напусне Европейския съюз без договор е твърде голяма, а последиците непредвидими. Лондон не представи нови опции за излизане от задънената улица, в която се озоваха преговарящите страни по ключовия въпрос за ирландската граница.

"Идеята за в бъдеще, която се очерта - и това е идея на този етап - е да се създаде възможност за удължаване на срока за изпълнение за няколко месеца", каза тя.

Високопоставен представител на ЕС заяви, че Великобритания ще трябва да поиска удължаване, а останалите 27 държави-членки ще трябва да се споразумеят.

"Повече от всякога топката е в британската половина", каза белгийският премиер Шарл Мишел, когато пристигна в четвъртък.

Мей подчерта, че не е очаквала удължаването на срока да бъде необходимо отвъд определената засега дата декември 2020 г., на фона на гнева сред евроскептичните членове на консервативната партия, че Великобритания може да бъде обвързана за неопределено време.

"Въпросът е, че това не се очаква да бъде използвано, защото се стремим да гарантираме, че ще имаме бъдещи отношения до края на декември 2020 г.", каза британският премиер.

От май 2016 г. Май се бори за Брекзит, за да намери компромис, който да е приемлив както за ЕС, така и за собствените ѝ депутати, които биха могли да блокират окончателната сделка в Камарата на общините.

Възможността за разширяване излезе на първите страници на вестниците във Великобритания в четвъртък и някои евроскептични депутати предупредиха, че не могат да приемат подобен план.

Тиражният таблоид „Сън“ предупреди, че „докато тя не може да даде дата, на която ще напуснем ЕС и ВСИЧКИ негови големи институции, тя не може да претендира, че е изпълнила гласуването на референдума“, се казва в публикацията.

Но ЕС засилва натиска върху Мей да даде основание.

Европейските лидери се надяваха да проведат специална среща през ноември, за да подпечатат развода, но на брюкселска вечеря без Мей късно в сряда те отказаха да подпишат плана.

Длъжностни лица отбелязаха, че Мей не е отговорила на призива на президента на Европейския съвет Доналд Туск за свои "конкретни предложения" за придвижване на преговорите и заявиха, че е необходим по-голям напредък.

Провал на срещата през ноември може да доведе до отлагане на проекта за сделка за Брекзит за срещата на върха през декември, оставяйки много малко време за ратифицирането ѝ от британския и европейския парламент.

Холандският премиер Марк Рюте каза, че лидерите на ЕС са поискали от Еврокомисията "да работи още по-енергично по сценарий без сделка".

Два дни преди самата вечеря в Брюксел, председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че сценарият, в който няма постигната сделка става все по-вероятен, от когато и да е било, в преговорите за Брекзит .

Но след изявлението на британския премиер, президентът на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че Тереза Мей не е предложила нищо ново, но се е усещало желанието ѝ за напредък в преговорите.

„Бих казал, че нямаше нищо ново в съдържанието (на речта на Мей), но аз усетих политическата воля да се постигне напредък", сподели Таяни.

Въпреки очевидно скептичното настроение в Брюксел, Мей не загуби увереността си, че сделката може да бъде постигната.

"Ние демонстрирахме, че заедно можем конструктивно да се договорим по трудните въпроси. Все още съм уверена в положителния резултат от преговорите", каза Мей.

Тя заяви, че страните в разговорите „ще имат нужда от смелост и доверие едни в други за последния етап”.

Официалните преговори между Лондон и Брюксел за условията, на които Великобритания ще излезе от ЕС, започнаха на 19 юни 2017 г. Година по-рано 51,9% от британците подкрепиха на референдум Брекзит. Преговорите трябва да продължат до ноември 2018 г., след което сделката трябва да бъде одобрена от парламентите на всички страни-членки на ЕС, Европейския парламент и Уестминстър. Самият Брекзит трябва да се случи на 29 март 2019 г., след което трябва да настъпи преходен период, продължаващ до 31 декември 2020 г. 

Уотсън: Правителството на Мей ще се разпадне точно преди Брекзит

Лондон заплаши да не плати сметката за развода с ЕС

Трета оставка в кабинета на Тереза Мей

В случай на Брекзит без сделка с ЕС: 50% британци ще искат втори референдум

Хиляди британци искат да станат „германци“

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@