39

С оциалната мрежа „Туитър” забрани рекламите на руските англоезични медии „Russia Today” (RT) и “Sputnik”.

Действията са оправдани със заключението на администрацията в САЩ, че двете медии са „се опитали да влияят върху изборите (за американски президент през 2016) от името на руското правителство”.

Тръмп обвини "Фейсбук", Зукърбърг му отговори

"Фейсбук" осветли мащабна руска кампания за фалшиви новини

„Не взехме това решение лесно и предприемаме тази стъпка като част от продължаващия ни ангажимент да защитаваме интегритета на потребителското изживяване в „Туитър”, написаха от социалната мрежа в свой блог пост.   

Обвиненията срещу руските медии, които се финансират пряко от Кремъл, дойдоха в рамките на официалното разследване в САЩ на възможна руска намеса в миналогодишния вот, на който беше избран сегашния президент Доналд Тръмп.

Русия отрича каквото и да е вмешателство, а външното й министерство незабавно реагира на мярката на „Туитър”.

Тя е „резултат от натиск от представители на американския истаблишмънт и специални служби”, заяви говорителят на руската дипломация Мария Захарова.

Захарова допълни, че със сигурност ще последват „ответни мерки” от Москва.

Възпрепятстването на работата на руски медии, включително чрез арсенала на специалните служби, е нарушение от страна на САЩ на международните и вътрешни закони, които гарантират свобода на словото, смята още говорителката.

RT никога не е била намесена в незаконни дейности, нито се е опитвала да влияе върху изборите в САЩ чрез каквато и да е платформа, заяви зам.-главният редактор на медията Кирил Карнович-Валуа.

Главната редакторка Маргарита Симонян пък използва пост в „Туитър” да обвини самата социална мрежа, че е приканвала руската телевизия да „похарчи много” по време на изборите.

През последните месеци стана ясно, че в популярните социални мрежи са действали големи рекламни кампании, финансирани от Русия, именно по време на американските избори.

Американският президент Доналд Тръмп отрича да е имал каквато и да е връзка с руснаците преди или след изборите.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@