14

П о време на посещение във Вашингтон тази седмица германският канцлер Олаф Шолц вероятно ще открие, че Доналд Тръмп – провокиращ най-мрачния стратегически кошмар на Европа – вече се е завърнал. Това пише Джеймс Анджелос за Politico. 

Шолц пристига точно в момент, когато републиканците в Конгреса, действащи по заповед на Тръмп, блокират военната помощ за Украйна, застрашавайки съдбата на изпадналата в беда страна. Пречките на Вашингтон идват в момент, когато украинските фронтови войски се оплакват от недостиг на боеприпаси, а руските сили правят сериозен опит да превземат разрушените руини на град Авдеевка, посочва Анджелос за Politico. 

Особено мрачен е сценарият за германците, които се опасяват, че сега ще се окажат главният защитник на Киев - роля, която те никога не са искали, предпочитайки да изпълняват функцията на помощник на Вашингтон, смята той.  

"Дискусиите между Камарата на представителите и Сената относно финансовата подкрепа за Украйна, разбира се, са тема, която следим особено внимателно", заяви високопоставен германски правителствен служител преди пътуването на Шолц.  

Съюзник на Путин се похвали: Русия може да "унищожи САЩ за един час" (ВИДЕО)

Това, меко казано, е подценяване. Откакто Русия нахлу в Украйна преди почти две години, САЩ са най-големият доставчик на военна помощ за Киев. След като тази помощ е спряна и няма никакви гаранции, че скоро ще бъде възобновена, светът се преобърна за европейските съюзници на Украйна, посочва авторът.  

Шолц и президентът Джо Байдън, които са известни с добрите си отношения, планират да се срещнат на четири очи в Белия дом за около час в петък (08.02.2024 г.), според източник от германското правителство. 

"Между двамата има силна връзка на доверие", посочва високопоставен германски служител. 

Шолц вероятно ще използва тази връзка, за да накара Байдън да му каже, колко вероятно е Конгресът в крайна сметка да одобри милиардите, предназначени за нова помощ за Украйна.  

Иронична инверсия 

За двамата лидери иронията ще бъде очевидна. В началото на войната Шолц беше този, който взе пример от Байдън. Германия беше основният изоставащ фактор при предоставянето на военна помощ на Украйна - и именно Байдън беше този, който подтикна правителството на Шолц да направи много повече. По онова време германците, страхувайки се да не бъдат въвлечени в разрастващ се конфликт с Путин, отказваха да изпратят тежко въоръжение на Украйна, докато американците и другите съюзници от НАТО не направят това първи, припомня Politico.   

Тази динамика не е изчезнала напълно. Въпреки многократните искания от страна на Украйна Шолц досега отказваше да предостави на страната крилати ракети с голям обсег "Таурус", опасявайки се, че украинците биха могли да ги използват за нападения срещу цели в Русия. Междувременно Обединеното кралство и Франция предоставиха крилати ракети. 

Републиканците блокираха законопроекта за помощта за Израел и Украйна

Сега все повече тежест пада върху Шолц, който трябва да поеме инициативата. Германия е на второ място след САЩ по предоставяне на военна помощ на Украйна, като до октомври миналата година е предоставила помощ в размер на 17,1 млрд. евро, според данни на Института за световна икономика в Кил. За разлика от тях Обединеното кралство е предоставило 6,57 млрд. евро, а Франция - едва 0,54 млрд. евро.  

В светлината на тези цифри Шолц настоява европейските държави да предоставят повече помощ на Украйна, а също така изразява раздразнение, че Германия не се е отърсила от репутацията си на бездействаща страна по отношение на Украйна въпреки помощта, която е предоставила.  

"Дразня се от постоянните критики, които Германия търпи, защото се предполага, че правителството не прави достатъчно и действа твърде неохотно. Ние направихме повече от всяка друга страна от ЕС за Украйна - много повече", казва той в интервю за германския седмичник Die Zeit. 

Въпросът е дали американските и европейските избиратели ще подкрепят тази цел, особено с напредването на войната. Според изследователския център "Пю" делът на американците, които твърдят, че правителството оказва твърде голяма подкрепа на Украйна, непрекъснато нараства след нахлуването през февруари 2022 г., като около половината от републиканците вече казват, че САЩ дават твърде много на Киев.  

И в Германия обществеността е амбивалентна по отношение на това да се намеси, за да запълни празнината. Само 38% от германците биха искали да видят по-силно участие на Германия на световната сцена, според проучване на фондация "Кьорбер". В същото време, дори ако Германия и други европейски държави успеят да увеличат рязко разходите си за Украйна, Европа вече няма капацитет да произведе необходимите на страната боеприпаси.  

ЕС увеличава производството си на боеприпаси и обеща да изпрати 1,1 млн. патрона на Украйна до края на годината. Производственият капацитет на ЕС трябва да нарасне до 2 млн. патрона през 2025 г. Въпреки че тези количества са значителни, времето е от съществено значение. Първоначално ЕС се стремеше да достави на Украйна 1 млн. снаряда до март, но производителите му не успяха да постигнат целта, пише Джеймс Анджелос.   

Русия просто не би могла да спечели война срещу ЕС

"Ако попитате един войник на фронта от какво има най-голяма нужда сега, отговорът ще бъде снаряди", посочва външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба по време на посещението в Киев на Жозеп Борел, първи дипломат на ЕС. 

Оцеляването на Украйна зависи в много по-голяма степен от Германия и Европа, отколкото от САЩ. За европейците поражението на Украйна може да бъде катастрофално за сигурността на континента. Европейските лидери се опасяват, че ако Путин спечели в Украйна и Тръмп се върне на президентския пост, страни като Латвия или Молдова могат да пострадат.  

Видеото е архивно: Безизходица в Конгреса на САЩ: Съдбата на Украйна виси на косъм

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 5 минути

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 3 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 4 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 5 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 5 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 5 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 5 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 6 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 6 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 6 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи