5

М иналата година нюйоркските прокурори разшириха наказателното разследване на компанията и провериха приемането на 8 млн. долара с предполагаеми руски връзки.

Федералните прокурори в Ню Йорк, участващи в наказателното разследване на компанията за социални медии на Доналд Тръмп са започнали да проучват дали тя е нарушила законите за пране на пари във връзка с приемането на 8 млн. долара с предполагаеми руски връзки, твърдят източници, запознати с въпроса, предаде The Guardian.

Компанията - Trump Media, която притежава социалната платформа на Тръмп Truth Social-първоначално е била обект на наказателно разследване във връзка с подготовката ѝ за потенциално сливане с компания за празни чекове, наречена Digital World (DWAC), която също е била разследване от страна на Комисията по ценните книжа и фондовите борси.

Тръмп: Европа прави само малка част от това, което правят САЩ за Украйна

Към края на миналата година федералните прокурори са започнали да проучват два заема на обща стойност 8 млн. долара, преведени на Trump Media чрез Карибите от две неясни юридически лица, които изглежда се контролират отчасти от роднина на съюзник на руския президент Владимир Путин, твърдят източниците.

Разширеният характер на криминалното разследване, за който не е съобщавано по-рано, заплашва да забави завършването на сливането между Trump Media и DWAC, което би осигурило на компанията и Truth Social до 1,3 млрд. долара капитал, в допълнение към листването на фондовата борса.

Дори и Trump Media и нейните служители да не бъдат подведени под наказателна отговорност за трансакциите, ефектът от заемането на пари от потенциално недобросъвестни източници чрез непрозрачни канали може да помрачи имиджа на Тръмп, който иска да си възвърне Белия дом през 2024 г.

Степента на излагане на отговорност на Trump Media и нейните служители за пране на пари остава неясна. Законите в широк смисъл изискват от прокурорите да докажат, че обвиняемите са знаели, че парите са постъпления от някаква форма на незаконна дейност, и че сделката е била предназначена да прикрие източника им.

Обвиненията в пране на пари обикновено се основават на косвени доказателства и могат да се базират на материали, които показват, че е малко вероятно въпросните пари да имат законен произход, твърдят правни експерти.

Първото плащане от 2 млн. долара към Trump Media е извършено през декември 2021 г., когато компанията е била на ръба на фалита, след като планираното сливане с DWAC - което би отключило милиони за компанията - е отложено, когато Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) започва разследване дали споразумението нарушава регулаторните правила.

Trump Media са се нуждаели от мостов заем, за да запази компанията на повърхността. Но са се срещали със затруднения да получат финансиране, докато главният изпълнителен директор на DWAC Патрик Орландо не получи заем в размер на 2 млн. долара, преведен от Paxum Bank, регистрирана в Доминика, според разписката за банков превод, прегледана от Guardian.

В банковия превод като бенефициент е посочена Paxum Bank, въпреки че в запис на заповед като заемодател е посочено лице, наречено ES Family Trust. Два месеца по-късно в сметката на Trump Media пристига неочаквано второ плащане от 6 млн. долара от ES Family Trust, показва същата разписка за превода.

И в двата случая Орландо отказва да предостави подробности за истинската самоличност на заемодателите или за произхода на парите на ръководителите на Trump Media, разказва в интервю отстраненият съосновател на Trump Media, превърнал се в информатор, или „whistleblower Уил Уилкерсън.

Въпреки че двете плащания към Trump Media привидно идват от две отделни юридически лица - първо Paxum Bank и второ ES Family Trust - попечителят на ES Family Trust, лице на име Анхел Пачеко, който изглежда е бил едновременно и директор на Paxum Bank.

Руската връзка, която се проучва от прокурорите в прокуратурата на САЩ за южния район на Ню Йорк, е съсредоточена върху съсобственик на Paxum Bank - лице на име Антон Постолников, който има предполагаема роднинска връзка със съюзника на Путин Александър Смирнов.

Смирнов, който оглавява контролираната от Русия морска компания "Росморпорт", е работил в Централното управление на руското правителство до 2017 г. Преди това Смирнов е първи заместник-министър на правосъдието на Русия до 2014 г., а през по-голямата част от първите два мандата на Путин като президент, Смирнов е работил в изпълнителната му канцелария.

Говорител на министерството на правосъдието, на прокуратурата на САЩ за южния район на Ню Йорк и на външния адвокат на "Тръмп Медиа" отказаха да коментират разследването. Росморпорт и Paxum Bank не са отговорили на молбите за коментар.

Неясният произход на заемите от 8 млн. долара предизвиква тревога в Trump Media и през пролетта на 2022 г. тогавашният главен финансов директор на Trump Media Филип Джухан обмисля връщането на парите, заяви Уилкерсън.

Но парите така и не са върнати, казва той, отчасти защото загубата на 8 млн. долара от общо 12 млн. долара в брой, които Trump Media е имала в сметките си по това време, би довела до значителен стрес за финансовото състояние на компанията.

Изглежда, че прокурорите са проявили специален интерес към плащанията и поради факта, че офшорната банка Paxum Bank в миналото е предоставяла банкови услуги за порнографската индустрия и индустрията на сексуалните работници, което я прави по-рискова за участие в пране на пари и друго незаконно финансиране.

Като частно дружество, което предоставя частни заеми, задълженията на Trump Media за проверка на финансирането съгласно правилата на SEC са по-неясни. Разпоредбите за ценните книжа са отделни от наказателните закони на САЩ за пране на пари, които се прилагат универсално.

Интересът на федералните прокурори към двете плащания изглежда е започнал, когато Уилкерсън, чрез своите адвокати Патрик Минси, Стивън Бел и Фил Брюстър, е предупредил прокуратурата на САЩ на южния район на Ню Йорк за плащанията на 23 октомври 2022 г.

По това време Тръмп е бил председател на Trump Media, въпреки че не е ясно дали е бил наясно с непрозрачния характер на двата заема.

Тръмп се е интересувал от сделката, казва Уилкерсън, защото е имал възможност да притежава 90% от акциите, без да влага никакви пари в компанията. Според един от източниците, запознати с въпроса, Тръмп обаче е инвестирал някакви пари в DWAC, което може да му позволи да получи два пъти повече капитал, в случай че сливането бъде осъществено. 

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 1 час

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 1 час

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 2 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 3 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 3 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 3 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 4 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 4 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 4 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 4 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 5 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 5 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 5 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 5 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 5 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя