47

С ветът се сблъска с пандемията от COVID-19 преди четири години и милиони хора по Земята бяха заложници в собствените си домове. Локдаунът се превърна в начин на живот. 

Работата от вкъщи се превърна в реалност и хората бяха разделени от близките си, докато служителите на първа линия се бореха с нов и непознат вирус. 

И така, ако ни връхлети нова пандемия, ще се наложи ли нов локдаун и как ще се промени това? 

Кога отново може да ни връхлети пандемия? 

COVID-19 често е определян като събитие, което се случва веднъж в живота. Но при повече от шест милиона смъртни случая от COVID-19 в световен мащаб, последната подобна пандемия се е появила едва преди четири десетилетия. 

ХИВ/СПИН е идентифициран за пръв път през 1981 г. и е отнел живота на 36 милиона души по света. Преди това грипната пандемия "Хонконг" през 1968 г. е причинила смъртта на около един милион души, а испански грип през 1918 г. - на 50 милиона. 

Учените предупреждават, че глобалното затопляне и обезлесяването също увеличават вероятността вирусен или бактериален агент да "прескочи" от животните към хората и да предизвика нова пандемия. 

"Създаваме ситуация, която е благоприятна за избухване на епидемии. Знам, че COVID-19 беше много труден за хората и искаме да вярваме, че можем просто да се върнем към нормалното. Но следващата пандемия е зад ъгъла - може да е след две години, може да е след 20 години, може да е по-дълго - но не можем да си позволим да се отпуснем. Трябва да останем бдителни, подготвени и готови отново да правим жертви", казва д-р Натали Макдермот, клиничен лектор по инфекциозни болести в Кралския колеж в Лондон. 

Д-р Макдермот обяснява, че чрез изсичането на дърветата в Амазонка и някои части на Африка животните и насекомите се приближават до домовете на хората. А с повишаването на температурите в части на Европа избухват огнища на вируси, пренасяни от комари и кърлежи, като денга, чикунгуня и кримска конгоанска хеморагична треска (ККХТ), каквито рядко са се появявали преди. 

"С повишаването на температурите по света дори Обединеното кралство ще се превърне в зона, в която е възможно да живеят тези видове комари", казва експертът. 

Източник: iStock

Колко време ще продължи евентуален нов локдаун? 

"Локдаунът беше крайна реакция на ситуация, която вече беше излязла извън контрол", професор Стивън Грифин, вирусолог от университета в Лийдс. 

Грифин твърди, че ако се инвестира в мерки за намаляване на риска, като например вентилация на въздуха в обществените сгради и генерични ваксини и антивирусни препарати, които могат да се адаптират бързо, блокирането ще бъде по-кратко и по-леко. 

Д-р Макдермот казва, че докато правителството, учените и здравните работници не разберат повече за новопоявилия се вирус и за начина, по който се разпространява, "блокирането ще бъде до известна степен неизбежно". 

Професор Адам Кучарски, директор на Центъра за готовност и реагиране при епидемии към Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, казва, че ако не може да се овладеят тежките инфекции и да се елиминират напълно - като Ебола в Африка и ТОРС-1 в Източна Азия - единственият начин да се предотврати голяма епидемия от болести е чрез силно ограничаване на предаването, докато ваксина или лечение направят населението по-малко податливо. 

В Обединеното кралство минаха осем месеца, преди да бъде поставена първата ваксина COVID-19, и повече от година, преди да бъде разпространена по-широко, припомня Sky News. 

Източник: IStock

Дали ще бъде забранено да общуваме и дали ще бъдат затворени училищата отново? 

Професор Луси Ийстхоуп, експерт по масови смъртни случаи и пандемии в университета в Бат, казва, че би искала да види нещо, което нарича "нюансирана карантина"

Що се отнася до ограниченията за общуване, тя подчертава колко важни за планирането на бедствия са "общността и връзката"

В плана на Обединеното кралство за борба с грипа от 2016 г. се казва, че обществените събирания са "важен показател за нормалност" и че "има малко преки доказателства за ползите от отмяната на такива събития".  

Властите трябва незабавно да дадат приоритет на създаването на "големи проветриви безопасни пространства" за деца, бременни жени и уязвими хора, казва тя. Това би означавало места като киносалони, центрове за отдих и кметства да бъдат преоборудвани като обществени центрове. Тя добавя, че е важно хората да имат "цел", така че възможността за социални срещи навън трябва да бъде разрешена веднага щом се изясни естеството на вируса. По подобен начин трябва да се позволи на кръчмите, баровете, кафенетата и ресторантите да отворят на открито възможно най-скоро, казва тя.  

Макар че планът за борба с грипа препоръчва училищата в заразените райони да бъдат затворени, бяха предложени мерки за временни шатри за провеждане на уроци или просто места, където децата да се разхождат. 

"Много деца нямат градини, така че е важно да се организират начини за извеждането им навън. Що се отнася до шатрите за образование, може да се очаква три или четири училища да бъдат обединени", казва професор Истхоуп. 

Източник: iStock

Още един "пингдемик"? 

Правителството похарчи милиарди за своята система за тестване и проследяване, която включваше центрове за тестване, телефонна линия за помощ, ръчно проследяване на контактите от тогавашната Public Health England и приложението COVID-19 на NHS. 

Макар че бързите тестове са важни, за да се спре по-нататъшното разпространение на вируса, а приложението "обещаваше много", може да се наложи по-иновативно цифрово проследяване на контактите, за да се избегне ново блокиране, казва професор Кучарски. 

"Пингдемията беше до известна степен приложението на NHS, което правеше това, за което беше предназначено. С инфраструктурата за дигитално проследяване на контакти, с която разполагаха някои азиатски страни, можете да ограничите прекъсването до онези хора, които са изложени на по-висок риск в конкретна епидемия, вместо да се връщате към общи мерки", допълва експертът.  

Той предупреждава, че това ще изисква "трудни разговори" относно неприкосновеността на личния живот, но възможностите включват използване на местоположението на смартфоните и транзакциите с дебитни карти за свързване на хората с идентифицираните случаи. В някои страни при напускане на карантината телефоните на хората автоматично ще уведомяват проследяващите за потенциално по-нататъшно разпространение на вируса. 

Източник: iStock

Ще се съобрази ли обществеността с това? 

Когато миналата година експерти по обществено здраве заявиха, че са сгрешили, като са предположили, че обществото ще се умори от локдауна и ще изпита "поведенческа умора"

Социалният психолог и експерт по поведението на тълпата Крис Кокинг твърди, че причината за спада на степента на спазване на мерките е липсата на доверие в правителството, а не просто "умората" от ограниченията.  

"Цялостното послание трябва да бъде положително. Защото, ако възникне друга ситуация, в която това е необходимо, хората вероятно ще се съобразят с нея", казва главният преподавател в университета в Брайтън.  

Той казва, че ако се наложи ново затваряне, сегашното правителство ще трябва или да сведе до минимум скандалите, свързани с нарушаването на собствените им правила, или да смени изцяло властта, за да задържи обществеността на своя страна. 

Професор Истхоуп описва законодателството за локдауните като "лошо" и "жестоко прилагано"

Д-р Кокинг твърди, че законите за блокиране до голяма степен нямат отношение към решението на хората да се придържат към ограниченията или не. 

"Въпросът не е в действащите закони, а в това дали хората психологически се идентифицират с необходимостта да се съобразяват с тях", казва той.  

Източник: iStock

Дали сме достатъчно добре подготвени? 

Четири години преди COVID-19 Обединеното кралство е провело тайни учения за готовност за пандемия както от грип, така и от COVID-19. 

Според професорите Кучарски и Истхоуп по-обширният план за борба с грипа може лесно да бъде адаптиран. 

"Разделянето на плана за борба с грипа от плана за борба с COVID-19 е безсмислено. Характеристиките на COVID-19 много приличат на вида инфекция при грипна пандемия. Трябваше да се проведе по-широка дискусия за това какъв е приемливият резултат от ужасяващите компромиси, които щяхме да направим", казва професор Кучарски. 

Професор Истхоуп казва, че в края на 2010 г. тя и други специалисти по планиране на извънредни ситуации са установили пропуски в инфраструктурата, които са означавали, че Обединеното кралство "не е било готово дори за относително управляема пандемия" по отношение на здравеопазването и социалните грижи. Тя също така казва, че запасите от лични предпазни средства "са се провалили" през 2017 г.  

Говорител на Министерството на здравеопазването и социалните грижи е заявил пред Sky News: "През целия период на пандемията правителството действаше, за да спаси човешки животи и препитание, да предотврати претоварването на Националната здравна служба и да осигури водещо в света разпространение на ваксините, което защити живота на милиони хора в цялата страна."

* Вижте и това видео от архива ни: КОРОНАВИРУС ЕПИДЕМИЯТА

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 47
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

47 коментара
 
Между приятели: -Ще заведа гаджето си на кино, за да видя дали може да мълчи два часа.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 7 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 8 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 9 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 9 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 9 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 9 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 9 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 10 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 10 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 10 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 10 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 10 часа

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 10 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 10 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”