1

К оординираната атака срещу църкви и хотели в Шри Ланка не привлече първоначално вниманието на обществото, както при други подобни събития. Постепенно обаче, с излизането на нови и нови свидетелства и данни около атаката, Шри Ланка застана начело на новините. Тези събития изкарват на преден план въпроси, които се отнасят не само за Шри Ланка.

При взривовете – общо шест и два по-късно, но без жертви – загинаха общо 320 души, като техният брой вероятно ще нараства, тъй като има над 500 ранени. Целите на атаката са три църкви и три хотела, разположени в столицата Коломбо и в източната част на страната. Два дни след атаката експертите все още не са наясно как е извършена тази мащабна атака, каква стратегия е била нужна и кой реално стои зад целия този план.

Властите в Шри Ланка реагираха с налагане на извънредно положение и вечерен час. Социалните мрежи бяха блокирани, както и програми като WhatsApp и Viber. След близо 48 часа на издирване, правителството съобщи, че са арестувани 24 души, които са част от една и съща мрежа, принадлежаща на местна групировка. Името на организацията – „Таухид Джамаат“ (NTJ) – е неизвестно сред голяма част от анализаторите, които след групировки в тази част на света. Местните власти съобщиха също, че организацията не е действала сама, а е получила подкрепа отвън, но не бяха предоставени доказателства, подкрепящи изказванията.

Шри Ланка е изправена пред религиозно напрежение

За „Таухид Джамаат“ се чува за първи път през 2015 година след поредица от нападения върху мюсюлманската общност в Шри Ланка.

Службите за сигурност оставят подобни нападения без последици и това довежда до създаването на организации като „Таухид Джамаат“. Някои от местните мюсюлмани се присъединяват към чужди организации в Близкия изток и Югоизточна Азия.

Християнската общност в Шри Ланка е малцинство, както и мюсюлманската, мнозинството изповядва будизма. Събитията предизвикаха редица коментари и заради това, че тази година се навършват десет години от края на една от най-тежките граждански войни в Азия - тази в Шри Ланка. Вътрешният конфликт беше прекратен през 2009 година, когато Тамилските тигри – една от враждуващите фракции - са победени. През годините след 2009 насилието остава част от живота в Шри Ланка, предизвиквано най-вече от междуобщностни вражди с участие на будисти и индуси.

Шри Ланка има трагична история с подобни взривове като тези на 21 април. Тамилските тигри – голяма част от които са индуси - използват също взривове по време на войната. Будистките националисти атакуват имоти на мюсюлмански търговци. Но християнската общност досега оставаше встрани от споровете. Това, което сега удивлява експертите са мащабът на атаката и координацията. Досега в Шри Ланка не е използвана подобна стратегия, дори по време на гражданската война. Мнозина са съгласни, че атаката не е свързана с местни вражди, а територията на страната е използвана като цел от външна организация.

Въпросите около атаката стават все повече и правителството в Шри Ланка е поставено под натиск.

Местната група, посочена от властите, почти със сигурност не може да извърши подобна атака заради логистиката, нужна за това. Но досега нито „Ал Кайда“, нито „Ислямска държава“ – основните глобални групировки, заподозрени за атаката – не са поели отговорност. Обсъжда се и възможността атаката да е отмъщение за атентата срещу мюсюлманската общност в Крайстчърч, Нова Зеландия. И пак – „Ал Кайда“, например, призова за отмъщение, но без да се засягат храмове, в това число и църкви. Ислямска държава също призова за атаки след Нова Зеландия, но продължава да мълчи за събитията в Шри Ланка.

Правителството в Коломбо побърза да каже, че атаката е отмъщение за Нова Зеландия, но експертите са единодушни, че за извършването на подобно нападение е нужен повече от месец и то ако са налице стабилни ресурси. А местните власти, ако е вярна информацията, са получили сигнали за потенциални атаки в Шри Ланка още през януари…

Правителството в Шри Ланка е можело да спре взривовете

И тук на преден план излиза един от основните проблеми, които се дискутират след атаката. Властите в Шри Ланка са получили сигнали – както от своите служби, така и от партньорски агенции – че има движение на потенциална радикална мрежа, която подготвя атаки в страната. На 4 април Индия съобщава, че има данни за готвени атентати в Шри Ланка. На 11 април правителството получава поредното предупреждение, в което се посочва конкретно, че сред целите има и католически църкви. Службите за сигурност дори разбират, че се складира оръжие и детонатори.

Но правителството се проваля в предотвратяването на взривовете, отнели живота на над 300 души, сред които и 38 чужденци. Като една от причините за този провал се сочи вътрешното напрежение между президента и премиера на страната. Между двете администрации реално не тече информация и в това число, премиерът не е бил уведомен за данните за готвени нападения. В Шри Ланка президентът контролира силите за сигурност.

Дори преди взривовете, общностите в Шри Ланка са изправени пред редица проблеми и заплахи. Религиозността в страната е във възход и според външни наблюдатели скоро може да се очаква ескалация както от малцинствата като християни и мюсюлмани, така и от мнозинството будисти и индуси.

Събитията в Шри Ланка имат потенциала да се отразят и на региона като цяло. Индия, която има най-голямо влияние върху Шри Ланка, е изнервена от ситуацията там и особено от все по-ясната политическа криза, която се засили заради взривовете на 21 април. Ню Делхи изрази негодувание, че въпреки всички сигнали изпратени в Коломбо, властите в Шри Ланка не са действали навременно и са игнорирали опасността.

Опасността остава.

Само в деня след взривовете, полицията открива 87 детонатора в района на натоварена автогара в Коломбо. Училищата са затворени, както и немалко от магазините. Местни медии съобщават, че туристи масово спират резервациите си.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 36 минути

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 13 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 14 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 14 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 14 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 15 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 15 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 15 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 15 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 16 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 16 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 16 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 16 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 17 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април