151

К адрите са брутални. Украински войник от 73-та военноморска бригада за специални операции си проправя път през окоп, очевидно на южния фронт, като стреля многократно от упор по руски войници. Вдигнатият прах засилва усещането за хаос, паника и бруталност.

Контранастъплението в никакъв случай няма да бъде лесно и със сигурност предстоят още ужасяващи боеве лице в лице, като този показан във видеото на специалните сили на Украйна, предава Си Ен Ен.

Но успехът зависи от това дали украинската армия ще успее да надхитри руската на по-голямо стратегическо ниво.

"Определено бихме искали да направим по-големи стъпки", признава президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за Би Би Си: "Но въпреки това тези, които се борят, ще победят, а на тези, които желаят, вратата ще бъде отворена".

В продължение на месеци наблюдавахме търпеливия опит на Украйна да подкопае готовността на руската отбрана. Взривяването на складове за гориво, щабове и железопътни линии имаше за цел да отслаби способността на Русия да устои и да се адаптира към украинската контраофанзива.

Тази старателна работа продължава, като в неделя бе съобщено за взрив в окупираното село Риково, в Херсонска област, който изравни със земята склад за боеприпаси.

Украйна съобщи за успех: Върнахме си контрола върху нови територии

Нападението е извършено на повече от 100 км навътре в територията на противника, което предполага или остра липса на осведоменост в руските редици за новите опасности, пред които са изправени от ракетите с по-голям обсег, доставяни от НАТО, или неспособност да се адаптират.

Риково се намира близо до Крим, в район, чиито железопътни линии за снабдяване вероятно вече са нарушени от неотдавнашните украински атаки.

Никой единичен удар не е решаващ, но бавното натрупване на загуби намалява руските възможности и в крайна сметка трябва да доведе до пропукване на отбранителната мрежа, изградена от Русия.

Ген. Залужни шокира с детайл върху бронежилетка си

Понастоящем Украйна изглежда държи възможностите си отворени. Приоритет е напредъкът в обширния южен фронт, който защитава ценен сухопътен коридор между окупираните Крим и континенталната част от Русия през Донбас. Повечето наблюдатели са съгласни, че основната цел на контраофанзивата е да се прекъсне този сухопътен мост.

Кримският полуостров, изолиран от Донбас, ще бъде много по-труден за снабдяване и защита, което ще постави руския президент Владимир Путин пред суров избор: да рискува да изложи на риск войските си в Крим или да нареди отстъпление.

Въпросът е как ще бъде постигнато това. Украйна вдига най-голям шум в публичното пространство за напредъка си около Велика Новосилка, на югоизток. Тук неотдавнашното превземане на Благодатне постави 68-а бригада в опасна близост до окупираната Волноваха и нейните железопътни линии, водещи към ключовия град Мариупол.

Шойгу към Запада: Това ще доведе до незабавни удари

Повечето от селища, които Украйна обяви за освободени, се намират в тази посока. Това е част от скъпоструващото и мъчително напредване през руските линии, които са били подготвени за атаката, изтегляйки част от тежкото си оборудване далеч от фронта.

Украински напредък има и на запад от Запорожка област, близо до Орихив. Той също е изтощителен, като украинските загуби са отчетени в района на Мала Токмачка, а сега се водят интензивни боеве за височините край Пятихатки.

Игор Стрелков, бивш военен ръководител на т. нар. Донецка народна република, заяви във вторник, че са избухнали тежки сражения в Жеребянки, западно от Пятихатки. Това подсказва, че украинските сили може би се стремят да обградят по-големия окупиран град Камянске по поречието на река Днепър.

Този ъгъл на настъпление - към окупирания град Мелитопол - изглежда по-вероятен и изгоден за Украйна. Макар че и тук фронтът е подготвен за атака и силно защитен, той е по-близо до град Запорожие и до украинското снабдяване. Освен това осигурява по-бърз подход към Кримския полуостров. Но за да постигнат значителен напредък, украинците ще трябва да разчитат на руски срив някъде по сложната окопна мрежа.

Командващият армията на Украйна разкри тактиката на Русия

За да държат руските сили в напрежение, украинците редовно говорят за успехи около Бахмут - град с минимално стратегическо значение, чийто център беше превзет от Русия на огромна цена миналия месец. Москва обаче едва ли може да си позволи загубата му, защото това ще бъде огромна пропагандна победа за Украйна.

Има информации и за сражения на север, около Купянск и Кременна - още един възможен ъгъл за настъпление, за да се принуди Русия да направи неудобен избор къде да изпрати подкрепления.

Вероятно дори командващият украинската армия генерал Валерий Залужний все още не знае къде ще бъде насочен основният удар на контраофанзивата.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр  каза във вторник, че украинските сили „напредват метър по метър”, отбелязвайки също, че основният удар на контранастъплението „все още предстои”.

Тя също така отчете, че са постигнали „частичен успех, окопавайки се на превзетите позиции и изравнявайки фронтовата линия”.

„Има посоки, в които ние напредваме и врагът е в отбрана, но също и на някаква ос, врагът се опитва да води настъпление, докато ние сме в отбрана. Ние постепенно напредваме стъпка по стъпка”, заяви Хана Маляр.

„Задачите, които се поставят на военните, се изпълняват, така че се извършва постепенно напредване във всички посоки”, поясни Маляр.

Маляр заяви, че офанзивата на Украйна продължава да се развива на юг, а тази на Русия в източната част от фронта.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов пък каза, че един от основните приоритети на Киев в момента е „изтощаването” и унищожаването на руската артилерия.

„Унищожаването на руските контролни пунктове, складове за боеприпаси, горива, хранителни продукти, пътища за снабдяване - тези задачи се изпълняват отлично от украинските защитници. Броят на унищожената руска военна техника е най-високият от началото на войната”, отчете Данилов.

Според някои оценки едва една четвърт от новообучените по западни стандарти украински части са пратени на фронта.

Залужний все още не е казал нищо за плановете си. Възможно е той да изчака да види къде първо се влошава положението с боеприпасите и снабдяването или къде Русия изглежда не желае да прати допълнителни резерви.

Изчакването не е без политическа цена. Киев трябва да постигне промяна на фронтовата линия, с оглед на огромните инвестиции, направени от НАТО. Изборите в няколко западни държави през следващите две години са свързани с развитието на ситуацията в Украйна.

Съществува риск през зимата да се засили натискът за мирни преговори и Украйна да се окаже в патова ситуация, с границите, установени към ноември.

Президентът Зеленски засегна това опасение в интервюто си за Би Би Си:

"Някои искат някакъв холивудски филм, но в действителност нещата не се случват по този начин".

Миналото лято украинската офанзива доведе до руски колапс около Харков, изтеглянето на руснаците от Херсон и показа, че Москва трудно реагира на промени.

Русия има една възможност - да издържи и да се надява, че до зимата ще запази част от окупираните територии, за да претендира за някаква форма на победа. Украйна има много възможности за избор и значителен запас от ресурси, за да се възползва от възможностите, които ѝ се открият.

Коментари 151
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

151 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 36 минути

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 2 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 4 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 4 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 4 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 4 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 4 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 5 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 5 часа

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 6 часа

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 6 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Борисов: Ще работя с ПП само при тези условия</p>

Борисов: Ще работя с ПП само при доминираща роля на ГЕРБ - с наши министри и програма

България Преди 7 часа

Моят противник на тези избори са проруските партии, посочи лидерът на ГЕРБ

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 7 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 7 часа

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата