93

М акедонският е отделен език от групата на южнославянските. Това казва в свое изявление Скопският университет "Св.св. Кирил и Методий". 

В началото на текста, предаден от скопския телевизионен "Канал 5", университетът посочва, че "като продължение на традицията на общославянските просветители и като най-големият и най-старият университет в македонската държава, в чиито организационни единици се изследват, изучават, отглеждат и утвърждават македонският език, македонската история и македонското културно наследство, Университетът "Св. Кирил и Методий" заявява:

1. Университетът "Св. Кирил и Методий" подкрепя стратегическите усилия на правителството на страната за интеграция в ЕС.

2. Университетът "Св. Кирил и Методий" се присъединява и подкрепя Меморандума на Македонската академия на науките и изкуствата за държавността и идентичността на македонския народ.

3. Университетът призовава правителството на Република Северна Македония и всички заинтересовани страни в процесите на европейска интеграция да зачитат постиженията на македонските учени в областта на хуманитарните, социалните и културните науки, както и познанията по световна славистика, лингвистика и съвременна историческа наука, според които:

а) македонският език и неговото диалектно разнообразие имат както пространствена, така и времева приемственост; Македонският е отделен език от групата на южнославянските езици, който се преподава в университетски центрове по целия свят;

б) македонската идентичност се изгражда върху колективната памет и върху осъзнаването на традицията, културата, етнокултурното, политическото и езиковото отличие на македонския народ;

в) процесът на формиране на македонския народ и македонската нация по нищо не се различава от съответните процеси в други балкански народи и нации; формирането на нация не е и не може да бъде следствие от административен акт;

г) създаването на македонска държава е взаимна изгода от дългата борба на македонския народ и всички други етнически общности; Този исторически стремеж завърши с антифашистката война, поради която македонската държавност се основава на антифашистки принципи.

4. Следователно обезценяването на идеалите и жертвите за отделната македонска държава биха означавали подкопаване на основите на държавата.

В сряда Комисията по външна политика ще проведе заседание.

То е насрочено за 14.30 ч. в зала 3 на Народното събрание.

Дневният ред на комисията включва изслушване на проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователни въпроси. Членовете на комисията ще изслушат още Мария Спасова, назначена за постоянен представител на Република България към Съвета на Европа със седалище в Страсбург, Френската република.

Университетът "Св. св. Кирил и Методий" в Скопие е най-старият и най-голям университет в Северна Македония. В него се провежда обучение на студенти в специалности от различни области – технически, природо-математически, медицински и обществени науки.

"Това е предизвикателство за мене, убеден съм, че ще успеем, близо сме до решения. Недопустимо е да бъдем унизени, нашите червени линии се очертават, ясно е в каква посока трябва да се намерят решенията", заяви бившият македонски премиер Владо Бучковски, когото правителството на Република Северна Македония назначи вчера за специален представител на страната за отношенията с България, в интервю за Телевизия 24.

"Хареса ми определението на /външния министър/ Буяр Османи, че трябва да върнем доверието в Договора /с България/, че процесът е нарушен. За Македония няма друга мисия, трябва да сме търпеливи, трябва сега да решим това. Не смятам, че ще има промяна на политическата сцена в България. Докато разговаряме, екипите работят, търсят решение. Проблемът с македонския език ни следва още от началото на Договора, /в България/ настояват винаги, когато се споменава македонски език, да се използва езиковата формула. Вече сме направили отстъпка", посочи Бучковски.

"Няма нищо тайно, очевидно е, че някой се опитва да наелекtризира ситуацията в Македония, настояваме да се използва македонският език съгласно Договора", добави той.

"Какво значи терминът обща история? Анализите след Договора бяха, че България получи признание, че имаме обща история, а ние получихме признание, че сме два различни народа", каза още Бучковски.

Отношенията и преговорите с България отново са в центъра на внимание на вестниците в Скопие

Разговаряме за практична пътна карта за осъществяване на точките от Договора за добросъседство с България, заяви снощи Зоран Попов, държавен секретар в министерството на външните работи на Република Северна Македония, който е част от преговорния екип със съседна България, пише "Независен весник".

Няма никакви тайни преговори, заяви Попов, подчертавайки, че има постоянни преговори с българското външно министерство. Попов заявил, че се разговаря за документ и уточнил: "ще видим дали това ще бъде меморандум или протокол към прилагане на договора".

Мога да кажа, че пътната карта се отнася за ускорена реализация на Договора за добросъседство и сътрудничество в различни области - икономика, образование, отбрана, култура, околна среда, заявил Попов пред телевизия Телма.

Като преговорен екип под ръководството на премиера, никой, в нито един момент, не е приел разговори, които се отнасят за македонския език и идентичност, подчертал Попов.

Относно назначаването на Владо Бучковски за специален представител за отношенията с България, Попов заявил, че това е ясен и недвусмислен сигнал за сериозността и посветеността на правителството за инвестиране в добросъседски отношения с България.

Не съм чудотворец, нито съм нечие асо, скрито в ръкава, нито пък нечий жокер. Аз съм Владо Бучковски, бивш премиер, който през изминалите 15 години изгради доверие в българското общество. Вярвам, че това ще бъде добавена стойност в усилията, които полага нашето правителство, за да успеем и намерим решение в духа на европейските ценности, заяви снощи новоназначеният специален представител за спора с България Владо Бучковски, цитиран от "Независен весник". Бучковски обяви, ще координира с правителството първите си посещения в България.

Ние, като истински приятели, като отговорни политици, вярваме, че можем да намерим общ език. Общата история трябва да бъде нашият влог в общото бъдеще, заяви Бучковски за очакванията за своята мисия.

След Любчо Георгиевски, Бучковски е вторият бивш премиер и влиятелен политик, който е избран от правителството да се опита да стопи леда със София, пише скопският вестник.

Премиерът Зоран Заев оцени вчера във Фейсбук, че опитите на опозицията да блокира работата на парламента в условия на световна пандемия са опасни, срамни и безотговорни. Заев призова депутатите от опозицията да преразгледат своето становище.

Зоран Заев отправи послание към депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да откажат послушание на Мицкоски, пише "Независен".

Премиерът обвини опозицията, че се опитва да блокира приемането на закони по време на пандемията от коронавирус, сред които за ваучери от 6000 денара, за помощ за пенсионерите, самотните родители, свободните артисти и филмовите дейци. Заев отправи послание към депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да решат дали послушанието към лидера им Мицкоски за тях е по-важна от гражданите.

Вестник "Вечер" съобщава, че опозиционната ВМРО-ДПМНЕ е обявила блокади в Скопие и протести в 15 града, на които ще иска оставката на премиера Зоран Заев. Няма да позволим унижение и разпродажба на държавните и националните интереси и именно затова всички заедно, сплотени и масово ще изпратим послание, че Зоран Заев и СДСМ трябва да си заминат възможно най-бързо, тъй като донесоха на Македония само поражения и неуспехи, заявиха от опозиционната партия.

За днес в 15 часа ВМРО-ДПМНЕ обяви протест пред правителството и министерството на външните работи. Протести с начало 18 часа са насрочени и в 15 други градове.

Коментари 93
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

93 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 1 час

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 2 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 3 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 4 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

Кои вируси ни разболяват тази пролет и как да се предпазим

Кои вируси ни разболяват тази пролет и как да се предпазим

България Преди 5 часа

В момента в страната се наблюдава значително увеличение на случаите на коклюш

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 7 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

<p>Имен ден днес празнуват хората с хубавите имена...</p>

Празнуваме Цветница! Имен ден имат...

Любопитно Преди 7 часа

В този ден честваме тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим няколко дни преди страданията и кръстната Му смърт

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 7 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 8 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 8 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 8 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 8 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 16 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 16 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 16 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения