46

Ю ристът на Фондацията за борба с корупцията (ФБК) Любов Собол беше задържана близо до къщата на един от предполагаемите отровители на опозиционера Алексей Навални.

Собол излиза от автомобила, в който се намира, за да разговаря с кореспондента на „Дойче Веле“ Сергей Дик по време на прякото предаване на програмата „Дойче Веле Нюз“. В същото време към нея се приближава полицай, изисква да си покаже документите и веднага след това Собол е задържана, съобщава „Дойче Веле“.

Няколко часа Собол е пред къщата на Константин Кудрявцев, който стана герой на новото видео на Навални. В близост до къщата има и журналисти, които се опитват да разговарят с предполагаемия служител на Федералната служба за сигурност (ФСБ), както и няколко десетки служители на службите за сигурност. Собол предава директно от къщата на Кудрявцев в социалните мрежи и заявява, че изходът на колата, с която е пристигнала, е блокиран от полицията.

Според нея те са пристигнали 10 минути след публикуването на видеото с телефонния разговор между Навални и Кудрявцев, след което са дошли още и още полицаи. По време на ареста силите за сигурност се държали много грубо и след това потеглили някъде, казва Собол. Тя посочва още, че арестът е извършен по искане на Кудрявцев, който твърди, че тя се е опитала да влезе незаконно в апартамента му.

Путин: Ако Русия искаше, Навални щеше да е мъртъв

По-рано същия ден Алексей Навални публикува запис на телефонен разговор с един от предполагаемите участници в отравянето му. Представяйки се за помощник-секретар на Руския съвет за сигурност Николай Патрушев, Навални говори с Константин Кудрявцев, военен химик от Института по криминалистика на ФСБ, един от обвиняемите в разследването на „Bellingcat“ и „The Insider“.

Обаждането е отправено на 14 декември, няколко часа преди публикуването на резултатите от разследването и разговорът е продължил почти час.

Гласът на сочения за Кудрявцев потвърждава версията на разследващите журналисти, че той е летял до Омск на 25 август за дрехите на Навални, след като е бил отведен в Берлин, за да ги вземе и премахне следите от отровното вещество „Новичок“. Той казва, че е инструктиран да обърне специално внимание на вътрешността на панталона , когато почиства дрехите, което според Навални потвърждава хипотезата, че отровата е била сложена там.

По време на разговора събеседникът на Навални споменава имената на двама предполагаеми извършители на атентата - Алексей Александров и Иван Осипов, както и шефа му във ФСБ Станислав Макшаков. Освен това, той назовава още един участник в операцията - Василий Калашников, който не е споменат в журналистическото разследване.

„The Insider“ установи, че Калашников е експерт по газова хроматография и масспектрометрия - метод за откриване на метаболити на нервни агенти в биологични проби.

Таймс: Кремъл с втори опит да отрови Навални

Разследванета на „Bellingcat“ и „The Insider“, основано на анализ на данни за фактуриране на мобилни телефони и бази данни на въздушни пътници, твърди, че Алексей Навални е бил отровен от група служители на ФСБ, които са го придружавали при пътуванията му в Русия от 2017 г. насам.

Журналистите посочиха имената и псевдонимите на оперативните работници, които според тяхната информация са участвали в атентата срещу Навални. Това са Станислав Макшаков, Олег Таякин ("Тарасов"), Алексей Александров ("Фролов"), Иван Осипов ("Спиридонов"), Константин Кудрявцев ("Соколов"), Алексей Кривощеков, Михаил Швец ("Степанов") и Владимир Паняев.

Алексей Навални загуби съзнание на 20 август в самолет, излетял от Томск за Москва. След спешно кацане в Омск той е хоспитализиран и два дни по-късно е откаран за лечение в клиниката в Берлин „Шарите“. Навални е бил в изкуствена кома 19 дни. Експерти от специалната лаборатория на Бундесвера, по искане на клиниката, извършиха токсикологичен анализ на проби, взети от Навални и откриха в тях следи от вещество на групата „Новичок“. Лабораториите в Швеция и Франция, както и експерти от ОЗХО, стигнаха до подобни заключения независимо един от друг.

Руските власти отричат всички обвинения в участие в отравяне на опозиционния политик, както и че е имало такова.

ЕС и Великобритания наложиха санкции на 15 октомври за отравянето на Навални. Москва в отговор обяви въвеждането на контрамерки срещу водещите служители на апарата на лидерите на ФРГ и Франция. Повече от 50 държави - членове на ОЗХО в края на ноември призоваха Русия да разследва отравянето на политика.

Коментари 46
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

46 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

България Преди 5 минути

Децата незабавно са били евакуирани

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 12 минути

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 25 минути

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 28 минути

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

Велико Минков

Спешен ДНК тест иска Велико Минков след жестокото убийство в София

България Преди 1 час

Пейо Пеев бе убит, но се води баща на детето, защото е сключил брак с майката преди раждането на детето

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Любопитно Преди 2 часа

"Менструален грип" е разговорен термин, използван за обозначаване на симптоми, които обикновено се появяват преди и по време на менструация

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 2 часа

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 3 часа

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

България Преди 3 часа

Инцидентът станал след края на часа по физическо

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 3 часа

На 19 март почитаме паметта на светите мъченици Хрисант и Дария

<p>&quot;Часовникът на апокалипсиса тиктака&quot;</p>

Гутериш предупреди: Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер"

Свят Преди 4 часа

Генералният секретар на ООН се опита да привлече вниманието към риска от ядрена война

<p>Разпитват свидетели по делото за побой срещу Васил Михайлов</p>

Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син Васил Михайлов

България Преди 4 часа

Срещу него има и друго дело, свързано с отправени заплахи срещу бившата му приятелка

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 4 часа

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта