24

А мериканският президент Джо Байдън се срещна с китайския лидер Си Цзинпин за първи път от година за разговори, които може да намалят търканията между двете свръхсили по въпроси като военните конфликти, накротрафика и изкуствения интелект, предаде Ройтерс.

Байдън посрещна китайския президент в имението "Филоли" - на 50-ина километра южно от Сан Франциско, където двамата участваха в среща на върха на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС).

Във встъпителното си слово Байдън заяви, че САЩ и Китай трябва да гарантират, че конкуренцията между тях "няма да прерасне в конфликт" и да управляват отношенията си отговорно.

Байдън към Си Цзинпин: Съперничеството не бива да деградира до конфликт

Си, на свой ред, каза на Байдън, че много неща са се случили от последната им среща преди една година на остров Бали.

"Светът излезе от пандемията от COVID-19, но все още търпи огромните последици от нея. Световната икономика се възстановява, но с много бавни темпове", отбеляза той.

Китайският президент определи връзките между Пекин и Вашингтон като "най-важните двустранни отношения в света" и заяви, че той и Байдън "носят тежки отговорности за двата народа, за света и за историята".

Кремъл: Срещата между Байдън и Си е важна за целия свят

"За две големи държави като Китай и САЩ да си обърнат гръб една на друга не е възможен избор", каза той и допълни: "Нереалистично е едната страна да прекроява другата, а конфликтите и конфронтацията имат непосилни последици и за двете страни".

Двамата лидери ще се опитат да облекчат търканията между страните си, но за значителен напредък при преодоляването на грамадните различия, които ги разделят, вероятно ще трябва да се почака, отбелязва Ройтерс.

Източник: БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин заяви пред американския си колега Джо Байдън по време на четиричасовата им среща, че Тайван е най-същественият и най-опасен въпрос в американско-китайските отношения, съобщи пред репортери високопоставен американски служител, цитиран от Ройтерс.

Според представителя Си е казал, че Китай предпочита мирно обединение с остров Тайван, над който има претенции, но след това е заговорил за условията, при които може да се прибегне до употребата на сила.

Тайван държава ли е, или не?

Си се опитваше да даде да се разбере, че Китай не се готви за масирана инвазия в Тайван, но това не променя подхода на САЩ, каза служителят.

"Президентът Си /.../ подчерта, че това е най-големият и потенциално опасен въпрос в американско-китайските отношения, ясно заяви, че те предпочитат мирно обединение, но след това веднага премина към условията, при които би могла да бъде използвана сила", заяви пред репортери високопоставеният американски служител.

Смущаващо руско поражение преди век е предупреждение за отношенията на САЩ и Китай сега

В отговор Байдън е уверил Си, че Вашингтон е решен да поддържа мира в региона.

"Президентът Байдън отговори съвсем ясно, че дългогодишната позиция на САЩ е решимостта да поддържат мира и стабилността", каза американският висш служител.

Президентът Си отговори: "Вижте, мирът е нещо много хубаво, но в определен момент трябва да подходим по-генерално към някакво решение", допълни той.

Китай предизвиква САЩ със самолетоносач в Тихия океан

Президентът Байдън е приканил китайския си колега да "уважава изборния процес" в Тайван. "Призовахме китайците да зачитат изборния процес в Тайван", каза американският представител, цитиран от Франс прес.

Китайският президент Си Цзинпин призова американския си колега да "спре въоръжаването на Тайван", като наред с това подчерта, че обединението на Китай с острова е "неизбежно", съобщи днес Пекин.

САЩ трябва да престанат да въоръжават Тайван и да подкрепят мирното обединение на Китай. Обединението на Китай ще бъде осъществено, то е неизбежно", е заявил Си пред Байдън, според съобщение на китайското външно министерство, цитирано от АФП.

САЩ обвиниха Китай в "насилствени и рискови" въздушни маневри

Китай и САЩ се договориха да възобновят комуникацията на високо равнище между своите военни, включително с работни срещи между министерствата на отбраната, съобщиха днес китайски държавни медии, цитирайки казаното от президента Си Цзинпин на срещата му с президента Джо Байдън по-рано.

Си Цзинпин каза също, че двете страни са се споразумели за създаване на китайско-американска работна група за сътрудничество в борбата с наркотиците, съобщи Китайската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

"Китайският президент Си Цзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън се договориха да възобновят военните комуникации на високо равнище въз основа на равенство и уважение", предаде агенция Синхуа.

Джо Байдън: Не се опитваме да се откъснем от Китай

На срещата на върха в Калифорния двамата ръководители се договориха също да започнат общи правителствени дискусии за използването на изкуствения интелект и да създадат работна група за сътрудничество в областта на борбата с наркотиците, посочва китайската агенция, цитирана от Франс прес.

Байдън и Си се споразумяха да си сътрудничат за спиране на производството и разпространението на опиоида фентанил - водеща причина за смъртните случаи от свръхдоза в САЩ. Съгласно споразумението Китай ще преследва пряко конкретни химически компании, които произвеждат прекурсори на фентанил, заяви висш американски служител пред репортери.

Президентът Си каза на Байдън, че Китай не се стреми да "надмине или измести САЩ" и подчерта, че "САЩ не трябва да се опитват да потискат и контролират Китай".

Китай прати изтребители като предупреждение към САЩ

"Китай няма да поеме по стария път на колонизацията и грабежа, нито пък по лошия път на хегемонията, по който върви една набрала сила страна", заяви Си.

Той предупреди също Вашингтон, че Пекин не е доволен от санкциите, както и от други мерки, срещу китайски компании.

"Действията на САЩ срещу Китай по отношение на контрола върху износа и инвестициите, както и едностранните санкции, нанасят тежка вреда на законните интереси на Китай", е заявил Си според Синхуа.

"Потискането на китайската наука и технологии е равносилно на задържане на качественото развитие на Китай и лишаване на китайския народ от правото му на развитие", допълни той.

Блинкън: Китай иска да стане господстваща сила

Висш американски представител каза, че разговорите между Байдън и Си са продължили повече от четири часа.

След срещата двамата президенти се разходиха в градината на имението, където се състояха разговорите. Байдън помаха на репортерите и направи знак с вдигнат нагоре палец с двете ръце, а запитан как са протекли разговорите, отговори: "Добре".

Източник: БГНЕС

Си също помаха на репортерите, но не каза нищо.

На срещата с Байдън китайският ръководител е изразил надежда, че двете страни могат да бъдат партньори, да се уважават взаимно и да съжителстват в мир, съобщиха цитирани от Ройтерс китайски държавни медии.

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 5 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 5 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 5 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 6 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 7 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява