8

Н овото име на Македония – "Република Северна Македония“, най-вероятно, ще влезе в официална употреба на 15 февруари. Говорителят на правителството Миле Бошняковски потвърди пред местната агенция МЕТА, че решенията, които произтичат от Преспанския договор ще влязат в сила 7 дни, след като Гърция ратифицира Протокола за влизане на Македония в НАТО, а се очаква Атина да направи това на 8 февруари.

"В символичен жест, гръцкото правителство, най-вероятно, ще бъде първата страна, която ще ратифицира Протокола за влизане на Северна Македония в НАТО и има намерение да го направи до 8 февруари, твърдят източници, близки до темата“, обяви във вторник Euractiv, цитиран от "Фокус".

На заседанието си във вторник македонското правителство създаде междуведомствен орган за прилагане на задълженията по Преспанския договор.

"Решенията, свързани с прилагането на разпоредбите на споразумението от Преспа, предвиждат набор от мерки и дейности, които трябва да се предприемат от правителството на Република Македония, както и от всички други органи на държавната администрация и всички държавни институции, произтичащи от приетите изменения на Конституцията на Република Македония и които ще влязат в сила 7 дни след влизането в сила, т.е. веднага след ратифицирането на Протокола за присъединяване на нашата страна към НАТО от Република Гърция и които регулират използването на новото конституционно име в съответствие с измененията“, обявиха от правителството.

Според него, в предвидения срок, трябва да се направят промени в табелките на граничните пунктове, дипломатическите и консулските служби и на входовете на всички държавни институции, публични предприятия и държавни предприятия.

"Разбира се, това няма да се случи за една нощ, но ще започне да се изпълнява в определения срок“, уточни Бошняковски.

Същата процедура ще бъде препоръчана от правителството за изпълнение от звената на местното самоуправление, докато секторите и службите за връзки с обществеността на държавата и публичните институции "получават насоки за използване на конституционното име в съответствие с приетите изменения“.

От 8 февруари, т.е. от гръцката ратификация на Протокола за присъединяване към НАТО, започват да текат петгодишните срокове за влизане на "Северна Македония“ във всички официални документи, включително паспорти и лични карти. Документите с новото наименование ще бъдат издавани с редовната подмяна на валидните, но не по-късно от пет години след влизането в сила на споразумението.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@