56

П респанският договор бе ратифициран в петък от гръцкия парламент и с това се слага край на 27-годишния спор за името на Македония между Атина и Скопие и се отваря пътя на бившата югорепублика към НАТО и ЕС.

Реакциите след гласуването вижте във видеото

Гръцкият телевизионен канал "Скай" отговори на въпроса какво ще промени договорът:

- На първо място Македония променя името си и вече ще се казва „Република Северна Македония“. Тя ще бъде призната под това име от другите държави и международните организации. След това ще има промени и в дипломатическите мисии между Македония и Гърция. В Атина ще има посолство на Република Северна Македония, а в Солун ще има Генерално консулство, докато в Македония ще има гръцко посолство в Скопие и Генерално консулство в Битоля.

Прилагането на споразумението ще доведе до промени във всички публични документи в Македония. В официалните документи за международна употреба и всички вътрешни документи, които могат да бъдат използвани в чужбина, името на страната трябва да бъде сменено на „Република Северна Македония“ в рамките на пет години.

Вътрешните документи ще са обект на друг процес, пряко свързан с преговорите за присъединяване на Македония към ЕС. По-конкретно, всеки път, когато бъде отворена глава за преговори, като например глава 30 „Външни отношения“, ще започне да тече петгодишният срок за промяна на документите в тази област.

Веднага щом започне изпълнението на споразумението, в Македония ще започне да тече 6-месечен период, в който трябва да спрат да се използват символи на древногръцкото културно наследство, като древна Гърция, слънцето на Вергина и т.н. Знамената на Македония, които носят слънцето на Вергина, ще бъдат изтеглени.

Ще бъде създадена специална комисия по темата за учебниците, за да се проучи какво е необходимо да се премахне в тях.

В същото време, гръцките компании ще получат ексклузивното право да използват търговската марка „Македония“, продуктите с произход от Македония и продукти с географско показание от Македония, които вече са запазени от Гърция в ЕС. Въпреки това ще има процедура за адекватна регистрация на търговски наименования на национално и международно равнище. От македонските компании също се очаква да го направят.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@