59

Р уският външен министър Сергей Лавров пристигна в Ню Делхи, за да оглави делегацията на Москва за срещата на върха на Г-20 в отсъствието на президента Владимир Путин, предаде АФП.

Путин не присъства - и дори не планира да направи видеообръщение - на срещата на Г-20 в Индия, тъй като отношенията между Москва и много от членовете на блока са обтегнати заради войната в Украйна.

"Работим в тясно сътрудничество с всички страни от Г-20, за да се преборим с опитите хуманитарните и икономическите проблеми в света да се обясняват единствено чрез конфликта в Украйна", се казва в изявление на министерството на Лавров преди пристигането му.

Приятелят на Путин: Си Дзинпин също няма да участва в срещата на Г-20 в Индия

От ведомството заявиха, че конфликтът е "провокиран и продължава да бъде подстрекаван от американците, в ущърб на европейската сигурност".

Напрежението ескалира заради руските атаки срещу украински центрове за износ на зърно и силите на Киев, насочени срещу военните пристанища и военните кораби на Москва.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който също е в Ню Делхи за срещата на Г-20, заяви по-рано, че руската блокада на украинските пристанища е "скандална" и "трябва да спре".

Британският министър-председател Риши Сунак, който пристигна по-рано следобед, отбеляза, че отсъствието на Путин от срещата на най-висшите световни лидери показва, че руският лидер е "архитект на собственото си дипломатическо изгнание".

В Русия не е предвидена длъжността на вицепрезидент, но външният министър Сергей Лавров изглежда изпълнява именно такава функция. Поне във външната политика. На срещата на върха на Г-20 в Индия на 9 и 10 септември Русия ще бъде представена не от Путин, а от външния министър. Преди това, през август, Лавров замести Путин и на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка.

Експертите предполагат, че Путин не е отишъл в Южна Африка от страх да не бъде задържан. От пролетта на 2023 година той се издирва със заповед за арест на Международния наказателен съд (МНС) в Хага зпо обвинение за незаконна депортация на деца от Украйна. Кремъл отрича тези обвинения и не признава юрисдикцията на съда. Южна Африка е подписала Римския статут, по който функционира МНС, и е задължена да екстрадира издирвани лица.

Не е само заповедта за арест на МНС

Германският политолог Феликс Рифер, автор на книга за руската външна политика, смята, че заповедта за арест е основната причина за отмяната на пътуването на Путин до Южна Африка. Индия обаче не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд и там причината за отсъствието на Путин не е така очевидна. "В Русия смятат Индия за ненадеждна", казва Рифер за ДВ и припомня, че макар Индия и Русия да поддържат тесни връзки още от съветско време, Индия "си сътрудничи и със Запада, свързана е със САЩ, включително и с това, че купува оръжие от тях“.

Южна Африка и Индия не са единствените страни, до които Путин наскоро отмени свои планирани пътувания. Според съобщения в медиите се очакваше той да посети Турция през август, но в крайна сметка руският президент прие турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Сочи. На този фон някои наблюдатели смятат, че въпросът със сигурността е възможна причина за отказа на Путин да пътува до страни, които той смята за небезопасни. Още повече на фона на случилото се с шефа на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин, загинал при самолетна катастрофа. Рифер смята подобни сравнения за спекулативни, но в същото време твърди, че Китай е единствената страна, в която президентът Путин е готов да отиде. Очаква се през октомври той да пътува до Китай.

За последен път руски президент присъства лично на срещите на върха на БРИКС и Г-20 през 2019 година - тоест още преди пандемията от Ковид-19. Последната лична среща на Путин с американския президент Джо Байдън беше през юни 2021 в Женева. А през есента на същата година Путин и китайският лидер Си Дзинпин не присъстваха лично на срещата на Г-20, а се включиха чрез видеовръзка. Сега и двамата няма да присъстват на срещата в Индия.

Дали самоизолацията на Путин е принудителна или доброволно избрана е друг въпрос. Какво обаче означава тя и ще засили ли позициите на международната политическа сцена на външния министър Сергей Лавров?

Изпълнител на волята на Путин

73-годишният Лавров е един от най-дългогодишните сътрудници на президента Путин. Догодина ще станат 20 години, откакто той неизменно изпълнява длъжността на външния министър - рекорд за член на кабинета от идването на Путин на власт. В интервю за списание „Форин Полиси“ бившият посланик на САЩ в Русия Джон Съливан каза, че Путин цени Лавров, защото е "ефективен, много опитен и умен". Лавров е бил ценен и на Запад преди руската инвазия в Украйна, допълва политологът Феликс Рифер. Но според него руският външен министър е изложил репутацията си на риск, подкрепяйки "новата ориентация на руския режим“.

Рифер не вярва в специалната роля на външния министър като фактически заместник на Путин на срещи на върха като тези на БРИКС или Г-20: "Лавров не решава нищо в руската външна политика, той изпълнява инструкциите на Путин и няма да води самостоятелна външна политика". Германският наблюдател отбелязва още, че шефът на руската дипломация не е бил посветен в подготовката за руската инвазия в Украйна. Според "Файненшъл Таймс" Лавров е научил за нея едва няколко часа преди тя да започне. 

„Знак за слабост“

Същото мисли за руския външен министър и бившият германски посланик в Русия Рюдигер фон Фрич. "Лавров беше и си остава изпълнител на волята на Путин", казва дипломатът за ДВ и допълва, че той е талантлив и интелигентен, без да е от величината на един Андрей Громико (външен министър по времето на СССР - бел. Ред.).

Независимо от това отказът на Путин да пътува зад граница ще има последици за руската външна политика: "Това засилва изолацията на Русия и зависи от това какви ограничения са поставени на Лавров за водене на преговорите“, посочва Рифер. За него това е "знак за слабост" от страна на руското ръководство, но също така и сигнал за влиянието на международни институции като Международния наказателен съд в Хага, обикновено смятани за доста безсилни.

 

Коментари 59
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

59 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 1 час

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 5 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 5 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 5 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 5 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 13 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 13 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 14 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Любопитно Преди 14 часа

Актрисата се е вдъхновила от от покойния си колега от "Приятели" Матю Пери, който написа мемоари

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 15 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 15 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 16 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 17 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 17 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 18 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати