2

С ър Салман Рушди казва, че физически е "повече или по-малко добре" близо година след като е бил намушкан с нож, докато се е подготвял да изнесе лекция в Ню Йорк.

Въпреки това 76-годишният Рушди заяви пред Би Би Си, че все още преживява инцидента, след който е ослепял с едното око.

"Имам много добър терапевт, който има много работа", каза писателят. "Имам безумни сънища."

Сър Салман заяви, че не е сигурен дали да се изправи пред предполагаемия си нападател в съда.

И продължава да не знае дали някога ще се появи на публично събитие, което не е само с покани и "контролируемо".

През август миналата година роденият в Индия британско-американски автор беше поставен на апарат за изкуствено дишане и прекара шест седмици в болница, след като беше намушкан с нож до 10 пъти на сцена по време на събитие в щата Ню Йорк.

Нараняванията доведоха до увреждане на черния му дроб, загуба на зрението на едното око и парализирана ръка, причинена от увреждане на нервите на ръката му. Многократно награждаваният автор заяви, че "човешкото тяло има невероятна способност да се лекува. И така, аз съм щастлив, че съм на прав път".

Заподозреният Хади Матар е обвинен в опит за убийство. Той не се признава за виновен и е задържан без право на освобождаване под гаранция.

На въпроса дали ще присъства на съдебния процес по-късно тази година, Рушди заяви, че това зависи от това дали Матар ще промени признанието си.

"Няколко хиляди души видяха [това]. Навеждат ме на мисълта, че [признанието му] е просто игра на задържане и това може и да се промени. Ако бях негов адвокат, щях да го посъветвам да го направи.

"Ако той промени признанието си на виновен, тогава всъщност няма да има съдебен процес, а само присъда и може да се окаже, че тогава моето присъствие не е необходимо.

Салман Рушди с първо интервю след нападението

"Имам две мнения по този въпрос - продължи той. "Една част от мен всъщност иска да отиде и да застане в съда и да го погледне, а друга част от мен просто не може да се притеснява.

"Нямам много високо мнение за него. И мисля, че това, което е важно за мен сега, е, че си в състояние да намериш продължение на живота. Аз съм по-ангажирана с бизнеса, знаете ли, да се справям с него."

В момента сър Салман пише книга за почти фаталния инцидент с нож като средство за преработване на преживяното. Той заяви пред Би Би Си, че тя няма да бъде повече от "няколкостотин страници".

"В стаята има огромен слон и докато не се справя с него, е трудно да приема сериозно каквото и да било друго", добави той.

В предварително записана виртуална изява на литературния фестивал Hay в Обединеното кралство миналия месец авторът каза на публиката, че "това не е най-лесната книга на света, но е нещо, което трябва да преодолея, за да направя нещо друго".

"Това е нещото, което писателите могат да направят. Те могат да преодолеят това, което им се противопоставя."

Авторът, който през 80-те години на миналия век получава смъртни заплахи от Иран след публикуването на романа му "Сатанински стихове", понастоящем пребивава в САЩ и Обединеното кралство.

Той заяви пред Би Би Си, че в Америка използва охрана в определени случаи, а във Великобритания все още му се предлага държавна защита "като в доброто старо време".

"Писателите нямат много власт. Ние нямаме армии", казва той пред Би Би Си. "Това, което имаме, е способността да пишем за света, ако сме добри, това може да издържи".

Сър Салман заяви, че светът се е променил драматично след излизането на "Сатанински стихове" през 1988 г., но че радикализацията на религията продължава да бъде заплаха за обществото.

"Трябва да се прави разлика между личната вяра на хората, която всъщност не е наша работа, и политизирането на всяка религия... В момента в Америка имаме силно въоръжена версия на християнството, която в голяма степен е отговорна за отмяната на решението "Роу срещу Уейд", за целия дебат за абортите.

"Аз не съм религиозен човек. Никога не съм била и произхождам от семейство, което не беше особено религиозно, и се справяхме добре... Това не е нещо, от което имам нужда за себе си, но ако има хора, които се нуждаят от него, това си е тяхна работа, не моя, докато не се политизира.

"Когато се политизира, то става дело на всички, както всички политически неща. Мисля, че просто трябва да сме наясно с това разграничение.

"Така че човекът, който тръгва и избира насилието, според мен не е представител на тази религия, а представител на насилието и трябва да бъде третиран по този начин. 

Изобразяването на ислямския пророк Мохамед в "Сатанински стихове" и препратките към религията се смятат за богохулни и са забранени в множество държави с преобладаващо мюсюлманско население, включително в Иран. Противоречивият роман доведе и до бурни демонстрации в Пакистан и спорния регион Кашмир.

Тогавашният лидер на Иран аятолах Рухола Хомейни издаде фетва (религиозен декрет), в която призова за убийството на сър Салман и обяви награда от 3 млн. долара за главата на автора. Фетвата продължава да действа чрез квазиофициална религиозна фондация.

В резултат на това сър Салман е принуден да се укрива в продължение на близо десетилетие и се нуждае от въоръжена охрана поради многото смъртни заплахи, които получава.

След нападението той до голяма степен отсъства от обществения живот, като е дал само няколко интервюта за медиите и се е появил на церемонии по връчване на награди и литературни фестивали.

Последната му книга, "Град на победата", е завършена точно преди нападението миналата година и е добре приета от критиката. Тя се върти около малко дете в средновековна Индия, което има божествена среща, която променя хода на историята.

Сър Салман, който през 1981 г. печели наградата "Букър" за втория си роман "Децата на полунощ", наскоро се появи лично, за да получи в Лондон награда за изключителни постижения в творчеството си през последните петдесет години.

По-рано тази година той също така се появи рядко лично в Ню Йорк, за да получи наградата за смелост по случай стогодишнината от организацията с нестопанска цел PEN America, където той беше президент от 2004 до 2006 г.

Сър Салман отдавна се застъпва за свободата на изразяване и предупреждава, че тя е подложена на атаки на Запад.

В обширното си интервю за BBC писателят отдаде почит и на Милан Кундера, автор на "Непоносимата лекота на битието", който почина на 94-годишна възраст в Париж след дълго боледуване.

"Мислех за него", каза Рушди. "[Милан Кундера] говори за смеха като за начин да се справим с жестокостта.

"Разбира се, в неговия случай жестокостта, за която мисли, е комунизмът и т.н. Но мисля, че това не е лош съвет."

Сър Салман, който е бил женен пет пъти, кръщава второродното си дете на родения в Чехия автор.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Никол Кидман с отличие от Американския филмов институт (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Никол Кидман с отличие за цялостни постижения на Американския филмов институт

Любопитно Преди 3 часа

Актрисата Мерил Стрийп връчи статуетката на Кидман

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 4 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 6 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 6 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 6 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 7 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 7 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 7 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 8 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 8 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 8 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 9 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 9 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 9 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 9 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 9 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена