3

К онвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора направи важна крачка към пълната забрана на продажбата на диви слонове на зоологически градини.

Една „историчка победа”, според думите на експертите.

Голяма част от страните, които участват в срещата на ООН в Женева от миналата събота, гласуваха "за" забраната.

Източник: iStock/Getty Images

Предложението бе прието с 48 гласа „за”, 18 „против” и 19 „въздържали се”. Законопроектът ще се гласува отново на 28 август, когато е заседанието по закриване на конференцията на ООН.

Според текста се предвижда да се забрани продажбата на диви слонове на институции, които държат животните в плен като зоологически градини и увеселителни паркове, циркове.

Източник: iStock/Getty Images

„Това решение ще спаси огромен брой животни, които в противен случай ще бъдат отделени от семействата си и ще са принудени да прекарат живота си в клетка вместо на свободата сред природата”, казва Ирис Хоу от организацията за защита на животните Human Society International, базирана във Вашингтон.

Продажбата на диви слонове от Западна, Централна и Източна Африка вече е забранено, тъй като популациите там отдавна са сред защитените видове.

Източник: iStock/Getty Images

В Южна Африка обаче ситуацията е съвсем различна. От 2012г. насам Зимбабве е продала над 100 малки слончета на китайски зоопаркове, според данни на Human Society International.

„Това е добра крачка в правилната посока”, споделя Касандра Коенен от Световната организация за защита на животните.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@