10

К охинор е известен с това, че е един от най-големите шлифовани диаманти в света. С тегло около 105,6 карата, Кохинор е част от коронарните скъпоценности на Обединеното кралство и понастоящем е собственост на крал Чарлз III и кралица Камила.

През последните няколко века Кохинор е предаван от различни владетели по света - от Южна Индия през Моголите до Афганистан и Пенджаб, а сега и от британските кралски особи.

Знаете ли обаче, че Кохинор, който противно на значението си на персийски език - "планина на светлината", се смята за прокълнат и носи лош късмет на своите притежатели от мъжки пол? А с новината, че британският крал Чарлз III е диагностициран с рак, отново се заговори за проклятието му.

  • Произход и история на Кохинор 

Макар че точният произход на Кохинор не е известен, според архивите на щата Одиша се смята, че диамантът е открит в мините Колур в района на Голконда (сега Телангана в Индия) по време на управлението на династията Какатия. Според сведенията мините Колур в региона Голконда са единственото място в света, където са открити диамантите, до 1725 г., когато са открити в Бразилия.

Като един от най-големите диаманти в света, Кохинор е смятан за скъпоценен камък с престиж, който кара владетелите да се борят за него, за да го притежават като трофей.

С течение на годините Кохинор се е предавал от една династия на друга и е трудно да се установи това. Но според исторически сведения през 1628 г. моголският владетел Шах Джахан поръчва изработването на грандиозен трон, който да бъде инкрустиран със скъпоценни камъни като рубини и изумруди, а централно място да заема Кохинор.

Изработката на трона на Шах Джахан отнема седем години. През следващите няколко десетилетия Моголската империя не само се разширява, но и нейният трон става център на внимание за други владетели в цяла Азия.

През 1739 г. персийският владетел Надер Шах нахлул в Делхи и го разграбил, а заедно с него отнесъл и трона и Кохинор, който носел на гривна. През следващите няколко десетилетия Кохинор остава извън Индия.

Война след война Кохинор е предаван на различни владетели. Накрая през 1813 г. сикхският владетел Ранджит Сингх получава Кохинор, след като побеждава афганистанската династия Дурани, и го връща обратно.

Но Кохинор не остава в Индия за дълго. През 1839 г., когато британците научават за смъртта на Ранджит Сингх, те настояват Британската източноиндийска компания да пренесе Кохинор в Англия. През 1849 г. британците вкарват в затвора съпругата на Ранджит Сингх Рани Джиндан и принуждават сина им принц Дюлеп, който е само на 11 години, да подпише договора от Лахор, чрез който Кохинор е предаден на Британската империя, която все още го притежава.

  • Проклятието на Кохинор 

През цялата си история Кохинор се предава от една династия на друга и е собственост на различни владетели - хиндуистки, персийски, моголски, афганистански и сикхски. Но едно е общо - вярва се, че всеки принц или крал, който е притежавал диаманта, в крайна сметка е губил властта или живота си. Независимо дали става въпрос за империята на Хилджи, империята на Туглак, империята на Моголите, Персийското кралство, империята на Дурани или империята на сикхите - всички те в крайна сметка са се сринали, след като са притежавали Кохинор за известно време. Отбелязва се, че Източноиндийската компания, само няколко години след като заговорничила да отнесе Кохинор в Англия, също била почти унищожена по време на въстанието от 1857 г.

Може би британските кралски особи са знаели за това проклятие на Кохинор, в което са вярвали мнозина. И така диамантът, който днес е част от бижутата на короната, никога не е бил носен от мъжки наследник на трона. За да се предотврати проклятието на Кохинор, е отбелязано, че досега в британското кралско семейство той е бил носен само от жени.

Когато през 1850 г. Кохинор е пренесен за първи път в Англия, той е подарен на кралица Виктория, която рядко го е носила като брошка. След това за пръв път е поставен в короната на кралица Александра, последвана от короната на кралицата майка за нейната коронация през 1937 г. Покойната кралица Елизабет II също е видяна да носи Кохинор при коронацията си през 1953 г., според колекцията Royal Trust. След смъртта ѝ през 2022 г. обаче сегашната кралица-консорт Камила се въздържа да го носи по време на церемонията по коронацията на нея и крал Чарлз III, за да предотврати спорове.

През годините е имало много искания и протести Обединеното кралство да върне Кохинор на Индия, но той продължава да бъде част от бижутата на британската корона. Макар че и днес, векове след откриването му, той е един от най-известните диаманти в света, легендите и преданията за него все още се смятат за верни от мнозина.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 1 час

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 2 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 7 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 7 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София