75

Н а 6 януари десетки хора в украинския крайбрежен град Одеса смело се впуснаха в зимните температури и скочиха в Черно море в рамките на християнския празник Богоявление - в чест на кръщението на Христос, пише CNN.

Тази година леденото гмуркане имаше допълнително значение. За първи път разкъсваната от войни страна отбеляза християнския празник по Григорианския календар (6 януари), а не по Юлианския календар (19 януари).

Миналата година Украйна прие закон, с който коледните празници се приравняват към много западни дати - стъпка, с която още повече се отдалечава от традициите, обичайно спазвани в Русия.

Тайна среща за мир в Украйна

Особено през последните няколко седмици е почти невъзможно да се откъснеш от надвисналото присъствие на Русия, която обстрелва с тежки ракети и безпилотни самолети няколко украински града, включително Одеса, пише CNN.

С наближаването на края на 2023 г. Русия предприе най-голямата въздушна атака срещу Украйна от началото на пълномащабната си инвазия. Това беше последвано от друг бараж с почти същия мащаб само няколко дни по-късно.

Интензивността и честотата на нападенията - на фона на съобщенията, че украинската контраофанзива е в застой и че западните поддръжници на Украйна спират милиарди финансиране - бележи важен поврат във войната, пише в свой анализ CNN.

Това, заедно с огромното пренасочване на световното внимание към войната между Израел и "Хамас", кара украинците основателно да се притесняват.

За първи път след пълномащабното нахлуване на Русия дори най-запалените анализатори изразяват загриженост, особено след втория руски удар през новата година.

"Тази сутрин беше ужасна. Не бяха само безпилотни самолети, но и ракети. И тогава става наистина сериозно, защото не знаехме колко ракети са ни останали, за да свалим руските ракети", казва Оля Радкевич от ОССЕ в Одеса.

"В днешно време хората са толкова уморени. Виждате умората все повече и повече. Колко дълго може да живее човек в такава среда?", допълва Олга Радкевич.

"Тук говорим за човешки животи и всички осъзнават, че ако Съединените щати спрат да ни подкрепят, тези нападения ще станат по-чести и по-тежки", добавя тя.

Дори когато Радкевич вечеря с приятели в новогодишната нощ в напразен опит да забрави за войната, руски дрон бръмчи около квартала им, изисквайки внимателно наблюдение.

Имаше време, когато експертите по сигурността предполагаха, че запасите от оръжия на Русия са на изчерпване. Но Кремъл очевидно е успял да се снабди отново и сега се съобщава, че използва в Украйна балистични ракети с малък обсег, произведени от неговия съюзник Северна Корея.

Междувременно доставките на безпилотни летателни апарати от Иран изглеждат почти неограничени, на фона на тревожните съобщения, че Иран е прехвърлил технология за производство на още безпилотни летателни апарати в Русия за нов запас, който е по-голям от предишните запаси.

Мобилизация: Горещ политически картоф

Тъй като пълната руска инвазия наближава две години и изглежда, че няма да има край в близко бъдеще, лидерите на Украйна имат още какво да искат от своите граждани, пише в своя коментар CNN.

Очаква се парламентът да приеме нов закон за мобилизацията, който може да вкара в битката до 500 000 души повече.

Президентът Володимир Зеленски, който изглежда се опитва да се дистанцира от спорния акт, заяви, че той е необходим, за да се облекчат онези, които са се сражавали на фронтовете в продължение на месеци. С явен политически ход той възложи на военното ръководство, по-специално на главнокомандващия на въоръжените сили Валерий Залужний, който също е смятан за потенциален политически съперник, да обясни на обществеността причините за това.

Зеленски също така предложи минималната възраст за призоваване да бъде намалена от сегашните 27 години на 25 години.

Промяната на мобилизацията е горещ политически картоф, който малцина лидери се осмеляват да докоснат. Дори президентът Владимир Путин изчака няколко месеца, преди да подпише първата мобилизация в Русия след Втората световна война.

Въпреки че е невъзможно да се определи точен брой на украинските военни загуби, всеки, който посети военната част на гробището "Личаков" в Лвов, може да види, че то е разширено почти до максимален капацитет.

Война, водена на много фронтове

Това е война, която се води на много фронтове. По време на предколедното си посещение в Киев видях видимо забавяне на икономическата активност, а разрастващите се белези от войната вече е почти невъзможно да бъдат пренебрегнати, пише коментаторът на CNN Майкъл Бочуркив.

Минути след като излизат от централната гара, пътниците се сблъскват с фасадата на висока офис сграда, силно повредена от експлозиите. В бистрото в центъра на града, посещавано някога от емигранти, Le Cosmopolite, самотна сервитьорка трябваше да обслужи само две маси.

"Хората обедняват и с всеки изминал месец става все по-зле и по-зле", каза тя пред Бочуркив.

С опасенията, че двата пакета за помощ от САЩ и Европейския съюз, съответно за 61 млрд. и 52 млрд. долара - са спрени поради политически пререкания, настроението в цяла Украйна стана разбираемо мрачно.

Часовникът тиктака по-силно от всякога. Украйна има огромен бюджетен дефицит и има сведения, че през февруари няма да може да изплаща заплатите в публичния сектор.

Голямото размразяване през 2024 г.?

Но има поне една област, в която Украйна може да се чувства обнадеждена: Руските активи. Миналата седмица Украйна постигна голяма победа, когато ЕС одобри санкции срещу най-големия руски производител на диаманти "Алроса" и неговия главен изпълнителен директор. ЕС заяви, че компанията, на която се пада 90% от руското производство на диаманти, "представлява важна част от икономически сектор, който осигурява значителни приходи на правителството".

Износът на диаманти от Русия възлиза на около 4,4 млрд. долара годишно, от които 1,6 млрд. долара са внос в ЕС. Това може да доведе до значителна дупка във финансирането на военната машина на Путин.

Украйна скоро може да получи печалби от замразените в чужбина руски активи, оценявани на стотици милиарди, като се започне с данъчните приходи, събирани от Белгия, където се съхраняват по-голямата част от замразените руски държавни активи. Тези приблизително 2,4 милиарда долара ще бъдат огромна сума за възстановяване или запълване на бюджетната дупка на Киев.

САЩ и западните съюзници работят усърдно по останалите активи, замразени другаде. Разработването на пътна карта, ръководено от САЩ, може да се осъществи дори преди втората годишнина от пълномащабното нахлуване в средата на февруари, пише CNN.

В крайна сметка обаче може да се окаже, че самият украински народ ще трябва да попречи на Путин да постигне целта си за пълно унищожаване на украинската държавност. Когато чувам, че през 2023 г. Украйна ще утрои вътрешното си военно производство и ще създаде модерни безпилотни самолети сякаш от въздуха, това ми дава надежда, че със или без засилена западна помощ Украйна ще победи Русия, пише коментаторът на CNN Майкъл Бочуркив.

Всеки път, когато това ми се струва далечна фантазия, се опитвам да си припомня какво ми каза депутатът и ръководител на партията "Голос" Кира Рудик, чиято киевска квартира на 2 януари пострада сериозно от руска атака, пише Бочуркив.

"Видях толкова много любов и подкрепа, както и хора, които работят заедно, на което обикновено не съм свидетел. Затова всеки път, когато някой каже, че сме изтощени - разбира се, че войната те изтощава".

"Но имаме ли сили да се борим повече и да застанем един до друг? Абсолютно да."

Бележка на редактора: Майкъл Бочуркив (@WorldAffairsPro) е анализатор по глобални въпроси. Той е старши сътрудник в Атлантическия съвет и бивш говорител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Той е редовен сътрудник на CNN Opinion. Мненията, изразени в този коментар, са негови собствени.

Коментари 75
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

75 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 1 час

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 1 час

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 3 часа

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 3 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 4 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 5 часа

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 5 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 6 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 6 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 6 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 7 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 8 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 9 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 9 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 9 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той