5

С пасителните служби са открили 28 тела на загинали след разрушаването на язовирна стена в провинция Атапу, Югоизточен Лаос.

Стотици хора остават в неизвестност.

Стената на язовира, който се намира недалеч от границата с Виетнам, се разрушила снощи и излелите се пет милиарда кубически метра вода наводнили шест села и унищожили над 1000 къщи.

Без дом са останали над 6600 души. Властите са доставили лодки, за да помогнат за евакуиране на хората.

Хиляди водоеми-убийци в България

Прокуратурата: 205 опасни язовира

Висши правителствени представители са се отправили към мястото на бедствието. Причината за срутването засега е неизвестна.

Според строителната компания възможно е причината да е в продължителните дъждове, след които в язовира са се събрали значителни количества вода.

Южнокорейската агенция "Йонхап" предаде, че една от участващите в строителството южнокорейски компании е изпратила в Лаос своя президент и сформирала в Сеул екип за спешни действия. Компанията се опитва да установи дали язовирът е прелял или язовирната стена се е скъсала.

Източник: БГНЕС

Евакуират хора във Врачанско, прелива язовир

Според "Йонхап", която цитира неназован представител на същата компания, количеството на валежите в района е били три пъти повече от обичайното и един от петте помощни язовири е прелял.

Властите са потърсили съдействие от правителствени служби, полицията и военните, от бизнеса и гражданите за осигуряване на хранителни продукти, питейна вода и лекарства.

В Лаос, който изнася основната част от произведената водноелектрическа енергия в съседните страни, и главно в Тайланд, се строят няколко десетки язовира.

От години природозащитни организация изразяват безпокойство от амбициозните водноелектрически проекти на Лаос. Те се тревожат най-вече за отражението, което ще имат върху река Меконг, не само за флората и фауната, но и за селското население и местната икономика, които зависят от реката.

Язовирът и ВЕЦ "Ксе Пиан-Ксе Намной" се строи от смесена фирма, включваща южнокорейски, тайландски и лаоски компании.

По график той трябвало да бъде открит тази година.

За момента не е ясно дали вече е бил в експлоатация. Централата с мощност 419 мегавата на язовира се очаквало да заработи от 2019 г. 

Съоръжението струва над един милиард долара и се строи от 2013 г.

Експерт: Почвата не може да поеме повече вода 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@