13

С официална церемония на площад „Св. Георги“ пред президентския дворец в унгарската столица  Будапеща държавният глава Румен Радев бе посрещнат от своя колега Тамаш Шуйок. 

В началото прозвучаха химните на България и на Унгария. Двамата държавни глави се поздравиха с придружаващите делегации на двете държави.  

В президентския дворец Румен Радев и Тамаш Шуйок ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между българската и унгарската делегация. 

Румен Радев на официални посещения в Унгария и Швейцария

Трябва час по-скоро да се намерят дипломатически инструменти за прекратяване на войната в Украйна. Това няма да стане с повече оръжие, няма да стане с изпращането на войски от държави членки на НАТО. Това каза държавният глава Румен Радев на брифинг за медиите след срещата си със своя унгарски колега Тамаш Шуйок. Българският президент е на официално двудневно работно посещение в Унгария по покана на своя колега. По-рано днес двамата президенти разговаряха на четири очи.

По думите на Радев прекратяването на войната ще стане с повече усилия за намиране на мирни решения за това. Той припомни и за помощта, която страната ни оказва. 

Войната в Украйна остава голямото предизвикателство и големият риск пред нашите държави. Всеки ден продължаването на тази война означава загуба не само за Русия и за Украйна, но и за всички държави членки. Всеки ден от тази война означава растящ риск за глобалната сигурност, каза Радев и добави: Ние не бива да допуснем тя да се разрасне и като пространствен обхват, и като интензивност.

Той засегна и темата за европейския път на Западните Балкани. Унгария и България са едни от моторите за разширяването на ЕС, за европейската интеграция на Западните Балкани, посочи президентът. Радев изрази надежда, че Унгария като председател на Съвета на ЕС ще отстоява консенсуса за европейския път на Република Северна Македония, постигнат до 2022 г. , да бъде спазен.

Източник: БТА

Държавният глава поздрави Унгария за това, че от 1 юли т. г. поема председателството на Съвета на ЕС и подчерта, че това се случва във важен момент след европейските избори , когато трябва да се приемат нови стратегически програми и трябва да се осъществи плавен преход към новите институционални реалности.

Радев акцентира върху един от приоритетите на предстоящото председателство на Унгария, свързан с демографията. Той изрази надежда, че ще се търсят нови механизми за разрешаването на това предизвикателство.

Мигрантският натиск е общ риск за целия ЕС, а това означава и общ ангажимент на всички държави членки. Ефективното разрешаване на мигрантския натиск може да стане само с ефективни, колективни механизми за опазване на общата ни граница. Радев благодари за активните усилия на Унгария за опазване на външните граници на ЕС.

По отношение на икономиката Радев посочи, че Унгария е приоритетен икономически партньор на България и отбеляза растящия стокообмен, който по думите му вече е надхвърлил 2,5 млрд. евро. Радев подчерта, че наред с традиционни области на сътрудничество като търговията, банковото дело, се отварят и възможности за взаимодействие в областта на високите технологии. Президентът посочи още, че е обсъдено и сътрудничеството в областта на образованието и културата.

Източник: БТА

Ключовият елемент в нашите икономически отношения - това е енергетиката, каза Радев. България ще продължи да бъде надежден доставчик на енергийни ресурси за Унгария, добави той. Радев подчерта, че усилията на страната ни в посока подобряването на енергийната свързаност със съседните на Унгария държави работи и за нея. Той даде пример с газовия интерконектор с Гърция, със Сърбия и отбеляза, че те допринасят за енергийната сигурност и диверсификация на Унгария. Българската инициатива „Солидарити ринг“ за пренос на газ от Азербайджан бе първо подкрепена от Унгария, посочи той и подчерта, че страната ни е получила, благодарение на взаимното сътрудничество с Гърция и с Турция, достъп до седем терминала за втечнен газ в Средиземно море и достъп до газопреносната мрежа на двете държави.

И двете страни споделяме убеждението, че ядрената енергетика е ключов фактор за постигане на енергийна сигурност и устойчив преход към зелена икономика.

Източник: БТА

Радев благодари за гарантирането на съхраняването на националната и културна идентичност, традиции и език на българското малцинство в Унгария.

Президентът Радев бе посрещнат с официална церемония от колегата си Тамаш Шуйок в Будапеща

Президентът на Унгария Тамаш Шуйок  каза, че руско-украинската война трябва да бъде разрешена по дипломатически път. Необходимо е незабавно прекратяване на огъня и постигане на справедлив и устойчив мир, смята той. 

По-рано днес двамата държавни глави се срещнаха на четири очи.

Тамаш Шуйок отбеляза като обезпокояваща възможността за ескалация на конфликта и заяви, че заедно с президента Румен Радев са против изпращането на европейски войски в Украйна. Унгария категорично осъжда руската агресия и застава зад суверенитета и териториалната цялост на Украйна, каза Шуйок. Той посочи, че Унгария е оказала и продължава да оказва хуманитарна помощ на Украйна.

Шуйок отбеляза, че от 1 юли Унгария отново ще председателства ЕС. Той посочи, че по време на разговора с българския държавен глава е обсъдена и стабилността в региона. Сред приоритетите на унгарското председателство на Съвета на ЕС е разширяването на Западните Балкани в евросъюза. По думите му това не може да чака повече. Унгария остава ангажирана с пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген, каза Тамаш Шуйок. Той заяви, че споразумението за въздушен Шенген не е достатъчно. 

Нас, унгарците, и българите ни свързва обща историческа съдба, дори приятелство, защото от 2016 г. насам всяка година празнуваме Деня на унгарско-българското приятелство на 19 октомври. Подобен ден имаме само с поляците, каза унгарският президент.

Президентът на Унгария Тамаш Шуйок
Президентът на Унгария Тамаш Шуйок Източник: БТА

Той заяви, че българското национално малцинство в Унгария е важен свързващ мост в  отношенията между двете държави. За нас са важни националните малцинства, които живеят у нас - имат право на самоопределение и на представителство. Българското национално малцинство, националната общност в Унгария също е представена в парламента в лицето на българския застъпник . Унгарците отделяме специално внимание и подкрепа за опазване на културната идентичност на малцинствата, на националните общности, каза унгарският президент.

Относно енергийната сигурност той заяви, че България играе ключова роля в транзита на природен газ за Унгария. Ролята на България може да се засили в бъдеще чрез внос на природен газ от Азербайджан и Турция. Успокоително е, че това означава и безопасен транспортен маршрут. За нас е важно транзитът на природен газ през България да остане сигурен и стабилен. От икономическа гледна точка през 2022 г. България е била 6-та най-важна страна за унгарския капитал. След преживяната тежка миграционна криза, нашите страни са извлекли историческа поука и са на едно мнение, че миграцията трябва да бъде спряна и трябва да се лекуват причините, а не симптомите, коментира още Шуйок.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Между блондинки: - Муцка, от какво е това палто? - От полиестер. - Изроди! Колко ли полиестера са убили, за да го направят...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Бразилски политик се включи в онлайн среща от тоалетната си

Любопитно Преди 8 часа

„Господин Мая, моля, изключете камерата“

,

Станка Желева с подписка за национален музей в центъра на София

България Преди 9 часа

Според нея трябва да бъде представена древната история на България по разбираем начин

,

Белград пуска филм за "българските зверства и българизирането на сърбите"

България Преди 12 часа

Проектът е подкрепен лично от авторитарния сръбски президент Александър Вучич

Ще спре ли вносът на стари коли в България

Ще спре ли вносът на стари коли в България

България Преди 12 часа

Мярката е подложена на обществено обсъждане като част от Интегрирания план за енергетика и климат

д

Психическият стрес e истинско бедствие за здравето на сърцето

Любопитно Преди 13 часа

Как се отразява стреса на сърцето ни четете в следващите редове

Германската полиция простреля мъж с брадва в Хамбург

Германската полиция простреля мъж с брадва в Хамбург

Свят Преди 13 часа

Първоначално полицаите са се опитали да неутрализират мъжа със сълзотворен спрей

д

Водач на автобус причини катастрофа на АМ "Тракия", отне предимството на моторист

България Преди 13 часа

Мотористът и неговата спътничка са откарани за преглед

,

Министър Тахов ще открие Българо-китайски бизнес форум

България Преди 14 часа

Научете повече за Българо-китайския бизнес форум в следващите редове

Натиск върху Русия: Усилия за мирно разрешаване на конфликта в Украйна

Натиск върху Русия: Усилия за мирно разрешаване на конфликта в Украйна

Свят Преди 14 часа

В черновата се призовава да бъде зачитана териториалната цялост на Украйна

д

Десетки коне загинаха при пожар в Нормандия

Свят Преди 14 часа

В конезавода се отглеждат състезателни коне

Тежка катастрофа в Гърция, има загинали

Тежка катастрофа в Гърция, има загинали

Свят Преди 14 часа

Ранени са шестима от пътниците

<p>Путин не изключва възможността за преговори с Украйна</p>

Кремъл: Путин не изключва възможността за преговори с Украйна

Свят Преди 15 часа

Говорителят на Кремъл каза, че украинският президент Зеленски ще трябва да обмисли сключването на мирно споразумение с Путин

Със сълзи в очите: Военнопленник разказва за ужаса от войната в Украйна

Със сълзи в очите: Военнопленник разказва за ужаса от войната в Украйна

Свят Преди 15 часа

"Толкова е болезнено, че имам чувството, че отново съм в плен”, казва украинският морски пехотинец Олександър Дидур

<p>ТЕЦ &quot;Бобов дол&quot; отново спря работа, ето защо</p>

ТЕЦ "Бобов дол" отново спря работа

България Преди 15 часа

Последните месеци централата спираше няколко пъти през почивните дни

<p>Класически шик от 50-те:&nbsp;Dolce &amp; Gabbana представи новата си колекция (СНИМКИ/ВИДЕО)&nbsp;</p>

Класически шик от 50-те: Новата колекция на Dolce & Gabbana отдава почит на занаятчийството

Любопитно Преди 16 часа

Материите в колекцията са благородни, като се набляга на лена и ръчната изработка

САЩ са спасили екипаж на гръцки кораб, поразен от хутите

САЩ са спасили екипаж на гръцки кораб, поразен от хутите

Свят Преди 16 часа

Моряци са транспортирали екипажа с въздухоплавателно средство