99

Д окато на бойното поле се развиват ранните етапи на украинската контраофанзива срещу руските нашественици, стотици военни самолети на някои от най-големите поддръжници на Киев са в небето над Германия, където НАТО провежда най-големите си военни учения.

Air Defender 2023 ("Въздушен защитник 2023") събира 250 военни самолета - включително 190 изтребителя - и 10 000 военнослужещи в учения, предназначени да повишат готовността и способността на алианса "да се защитава от самолетни, безпилотни летателни апарати и ракетни атаки срещу градове и критична инфраструктура", се посочва в прессъобщение на НАТО.

Въпреки че водените от Германия учения се подготвят от няколко години, тяхното провеждане в момент, когато Москва отприщва наказателни въздушни атаки срещу украински градове като част от продължаващата вече 16 месеца инвазия в съседната страна, е навременно послание, особено към руския президент Владимир Путин, пише CNN.

В ранните часове на вторник руски ракети атакуваха централния украински град Кривий Рих, като убиха най-малко 11 души и раниха 28, според Олександър Вилкул, ръководител на военната администрация на град Кривий Рих.

Още трима души са загинали в черноморския пристанищен град Одеса, след като Русия е изстреляла четири крилати ракети "Калибр", по данни на Оперативното командване на Украйна "Юг".

След като руската инвазия започна през февруари 2022 г., в НАТО се притесняват, че разрушенията, които Москва нанесе на украинските градове, могат да се разпространят извън границите на страната.

Военната подкрепа, която членовете на НАТО оказват на Украйна, включително танкове, бронирани превозни средства и други оръжия, които се използват в настоящата офанзива на Киев, постоянно предизвиква заплахи за ответни действия от страна на Русия.

Членовете на Алианса планират да доставят на Украйна изтребители F-16 от същия тип, които участват в настоящите военни игри.

Организацията на Северноатлантическия договор е създадена след Втората световна война, за да защитава западните държави от Съветския съюз, и алиансът поддържа клауза за взаимна отбрана, според която нападение срещу един от членовете се счита за нападение срещу всички.

Държавите от НАТО твърдят, че нахлуването на Москва в Украйна е направило тази клауза за отбрана още по-важна.

"Air Defender е необходим, защото живеем в по-опасен свят. Тъй като сме изправени пред най-голямата криза в сигурността от едно поколение насам, ние сме единни, за да запазим сигурността на нашите страни и на нашите хора", се казва в изявление на говорителя на НАТО Оана Лунджеску.

"Бих била доста изненадана, ако някой световен лидер не вземе под внимание това, което показва по отношение на духа на алианса, което означава силата на този алианс, и това включва и г-н Путин", заяви посланикът на Съединените щати в Германия Ейми Гутман преди началото на ученията.

"Територията на НАТО е червена линия и ние сме готови да защитаваме всеки сантиметър от нея", заяви генерал-лейтенант Инго Герхарц, началник на военновъздушните сили на Германия, пред Ник Робъртсън от CNN.

Страхотна "смесица" от оръжия

Ученията на НАТО включват пет страни членки, които имат обща граница с Русия - Норвегия, Финландия, Естония, Латвия и Литва. Две от тях - Естония и Латвия - ще бъдат домакини на малки части от ученията.

Другите участници са членовете на НАТО Белгия, България, Хърватия, Чешката република, Дания, Франция, Гърция, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Румъния, Словения, Испания, Швеция, Турция, Обединеното кралство и Съединените щати, както и кандидатът за членство в НАТО Швеция и Япония, която засилва връзките си с алианса.

Сред изтребителите са американските стелт изтребители F-35 и F-15, F-16 от САЩ, Турция и Гърция, Eurofighter от Испания и Обединеното кралство, германски Tornado, американски и финландски F/A-18, унгарски Gripens, както и американски изтребители за наземно нападение A-10.

Това е голям брой участници и самолети, които биха могли да създадат трудности при координирането на действителен конфликт. Но според анализаторите именно това прави Air Defender толкова важен.

Той "точно отразява смесицата от оръжейни системи, проектирани от различни държави, които би трябвало да действат заедно като част от кампания за противовъздушна отбрана", казва Брин Таннехил, анализатор в мозъчния тръст RAND Corp. и бивш пилот от ВМС на САЩ.

Участващите летци отбелязват и значението на практиката.

"Подобни тренировки са важни, защото в следващия конфликт, в който може да бъдем призовани да защитаваме НАТО, няма да се получи тренировъчен изстрел", каза майор Адам Кейси, пилот на американски А-10.

Танехил заяви, че планиращите ученията са успели да включат в тренировките сценарии в реално време от конфликта в Украйна.

"Това отразява някои от тактическите проблеми, наблюдавани в Украйна, като прихващане на ракети и тактическа въздушна поддръжка на войските", каза тя.

Питър Лейтън, сътрудник в Института Грифит за Азия и бивш офицер от Кралските австралийски военновъздушни сили, заяви, че Air Defender 2023 трябва да даде на руските военни плановици много за размисъл.

"Мащабът на учението и сложността на тренировката значително надхвърлят възможностите, които руските военновъздушни сили са демонстрирали в Украйна. Учението е доказателство за много сложни възможности на въздушните сили, които руснаците не изглеждат способни да сравнят", каза той.

Като цяло САЩ имат най-големия контингент от самолети, участващи в Air Defender 2023 - 100 самолета от 42 различни щата - като повечето от тях са привлечени от части на Националната въздушна гвардия.

Анализаторите казват, че използването на самолети на Въздушната национална гвардия, а не на обикновени самолети на ВВС, позволява на планиращите да бъдат по-сигурни, че ученията ще се проведат според очакванията.

Подразделенията на Въздушната национална гвардия "могат да бъдат ангажирани за дълъг период от време с достатъчна увереност, че няма да бъдат пренасочени към извънредна операция в последния момент", казва Лейтън.

"Ако участват единици на активна служба, това означава, че те не изпълняват нормалната си работа", каза Танехил.

Двуседмичното учение на НАТО приключва на 23 юни.

Коментари 99
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

99 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 5 минути

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 50 минути

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 2 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 3 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 4 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 4 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 4 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 4 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 5 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 5 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 5 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 6 часа

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 6 часа

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 6 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Борисов: Ще работя с ПП само при тези условия</p>

Борисов: Ще работя с ПП само при доминираща роля на ГЕРБ - с наши министри и програма

България Преди 7 часа

Моят противник на тези избори са проруските партии, посочи лидерът на ГЕРБ