20

Н ад 50 млн. жертви – това е шокиращата равносметка от най-тежката пандемия, връхлитала света след Черната смърт.

По официални данни в периода 1918 – 1919 г. от т. нар. испански грип се разболели приблизително 500 млн. души – или една трета от тогавашното световното население.

Последиците от коварната болест били толкова тежки, че в някои страни, сред които и САЩ, средната продължителност на живота се понижила с около 12 години.

Трите смъртоносни вълни на испанския грип

Учените разграничават три отделни вълни на пандемията от испански грип. Първата избухнала през пролетта на 1918 г. и засегнала предимно Северна Америка и Европа.

Най-смъртоносна била втората вълна, продължила между септември и ноември 1918 г. Тя отнела живота на милиони хора по цял свят.

Третата вълна засегнала Австралия, Северна Америка и Европа в началото на 1919 г. „Това обаче изобщо не означава, че след това грипът изчезнал“, отбелязва Джефри Таубенбергер, един от учените, успели да изолират генома на смъртоносната болест в края на 90-те години на миналия век.

Тъй като на практика целият свят бил изложен на вируса, хората успели да развият естествен имунитет срещу него. В резултат щамът на заразата от 1918 г. започнал да еволюира.

Променени версии на испанския грип се появили през 1920 и 1921 г., но те далеч не били толкова смъртоносни. „Болестта от 1918 г. изгубила своята вирулентност в началото на 20-те години на миналия век“, подчертава Таубенбергер.

Изумителното е, че според проведените генетични изследвания, щамът на заразата от 1918 г. е първоизточникът на всеки сезонен грип, регистриран през последния век.

„Спокойно можем да кажем, че пандемията, избухнала през 1918 г., не просто не е приключила, но и до днес усещаме последиците от нея“, добавя Таубенбергер.

Защо втората вълна била толкова смъртоносна?

Испанският грип се появил през март 1918 г. и първоначално изглеждал като безобиден сезонен грип. Един от първите регистрирани случаи бил този на Албърт Гитчел, готвач във военен лагер в американския щат Канзас. Вирусът се разпространявал много бързо и до края на месеца около 1100 войници били хоспитализирани, а 38 от тях починали.

Болестта била пренесена в Европа от американските войници, участвали в Първата световна война. През април и май заразата обхванала Англия, Франция, Испания и Италия. Предполага се, че около две трети от френските и половината от английските войници били заразени. По това време грипът все още не бил особено смъртоносен, а симптомите най-често отшумявали за около три дни.

Ситуацията се променила коренно през септември 1918 г. Тогава избухнала втората вълна, която отнела живота на милиони хора по цял свят. Само през октомври в САЩ починали близо 200 000 души. Лекарите били шокирани от факта, че жертви на заразата ставали много хора на възраст 25-35 години, които били в разцвета на силите си и нямали никакви здравословни проблеми.

Десетилетия по-късно учените установили, че причината за това била т. нар. цитокинова буря – процес, който може да бъде описан като свръхреакция на имунната система. Когато тялото ни бъде нападнато от някой вирус, тя активира сигнални протеини, наречени цитокини. Те инициират полезни възпаления, с помощта на които тялото ни се справя със заплахата. Някои зарази, сред които и испанският грип, обаче карат имунната система да активира твърде много цитокини, което пък причинява опасни възпаления. Експертите добавят, че колкото по-здрав е един човек, толкова по-опасна може да бъде цитокиновата буря.

Съпротива срещу предпазните маски

След избухването на пандемията от испански грип през 1918 г., властите в САЩ наложили различни мерки в опит да спрат разпространението на опасната болест. В някои щати било забранено събирането на много хора на едно място, в други били затворени училищата, а в трети гражданите били призовани да използват носни кърпички и да не плюят по улиците. Най-популярната мярка била носенето на предпазна маска.

В САЩ повечето хора първоначално я спазвали стриктно. В едно съобщение на Червения кръст се казвало, че всеки, който не носи маска, е „лентяй“ и застрашава здравето на хората около себе си.

Не всички обаче били съгласни с тази мярка. Някои хора я смятали за нарушение на гражданските им права, според други тя нанасяла големи вреди на бизнеса им и създавала чувство на паника сред обществото, а трети се оплаквали, че маските пречат на дишането и всъщност са вредни за здравето.

Въпреки това в градове като Сан Франциско, Денвър и Сиатъл носенето на маски станало задължително, а всеки, който не спазвал изискването, бил глобяван или дори вкарван в затвора.

Това станало повод за няколко шокиращи инцидента. При най-известният от тях, случил се в Сан Франциско, полицай застрелял мъж, който отказал да си сложи маска, както и двама случайни минувачи.

След края на Първата световна война

Мярката била въведена за пръв път през октомври 1918 г. и била отменена месец по-късно. През януари 1919 г. обаче броят на заразените отново започнал да расте и властите в Сан Франциско отново направили носенето на маски задължително.

Този път съпротивата срещу решението им се оказала още по-голяма. Местни жители, сред които имало и лекари, основали „Лига срещу маските“. Организацията се радвала на завидна популярност, а на някои публични срещи на нейните членове присъствали по около 2000 души.

Според повечето съвременни историци, основната причина за по-голямото обществено негодувание е фактът, че Първата световна война била приключила. Много хора вече нямали същото чувство за патриотичен дълг, което изпитвали преди това.

Изследователите също така отбелязват, че няма как да се даде категоричен отговор на въпроса в каква степен носенето на маски е помогнало да се спре разпространението на смъртоносната болест. Те все пак добавят, че в районите, където били наложени ограничители мерки, смъртността била по-ниска.

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 7 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

"Галъп": 49,7% от българите имат доверие в църквата

"Галъп": 49,7% от българите имат доверие в църквата

България Преди 9 часа

На фона на отношението към други институции, особено тези на държавната власт, това са впечатляващи стойности

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 12 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 12 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 12 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 13 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 13 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 13 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 14 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 14 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 14 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Свят Преди 14 часа

Бившият модел беше изслушана като обикновен свидетел през юни 2023 г.

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Любопитно Преди 14 часа

Каква нова функция е открита в задната част на главата четете в следващите редове

Huawei Pura 70 Ultra

Huawei привлича вниманието с новия Pura 70

Технологии Преди 14 часа

Флагманът има три версии, включително с подвижен обектив на камерата

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Свят Преди 14 часа

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди по независим начин информацията от бойното поле

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

България Преди 15 часа

34-годишният водач на велосипеда е настанен в реанимация