0

Н авремето милиони хора го боготворяха - звездният състезател по крикет, превърнал се в политик-популист, който обеща да разчупи оковите на корупцията, въвеждайки Пакистан в нова ера, изпълнена с надежда.

Последните дни от политическата кариера на Имран Хан обаче разказват противоположна история.

Бившият пакистански министър-председател беше арестуван в дома си в град Лахор в събота, след като беше признат за виновен в корупция и осъден на три години затвор. Седейки в килия, която според адвокатите му е пълна с мухи, в претъпкан затвор на около 80 км западно от столицата Исламабад, Хан отрича да е извършил каквото и да било нарушение и подава жалба.

Присъдата обаче вероятно ще сложи край на надеждите му да участва в бъдещи избори. Във вторник изборните органи забраниха на Хан да се кандидатира за длъжност в продължение на пет години.

Хан твърди, че сегашното правителство на Пакистан е заговорничело с началника на армията на страната, за да го отстрани от власт, и че арестът и дисквалификацията му са политически мотивирани.

Въпреки отстраняването му от поста при парламентарния вот на недоверие миналата година, Хан запазва широка популярност в страната.

Един от малкото политици, които се противопоставят на могъщите пакистански военни, той привлича десетки хиляди на общонационални митинги, които се превръщат в неизменна част от нестабилната политическа сцена на страната.

Привържениците на Хан - някои от тях въоръжени с пръчки и камъни - преминаха през градовете, скандирайки лозунги срещу управляващите. Полицията, облечена в екипировка за борба с масовите безредици, отвърна със сълзотворен газ, предизвиквайки сцени на широко разпространени безредици.

За поддръжниците му Хан беше възприеман като политически мъченик, човек, когото те се бяха зарекли да защитават докрай. Но военните реагираха с мащабни репресии, като арестуваха протестиращи, цензурираха журналисти и принудиха помощниците на Хан да подадат оставка.

След задържането му в събота по улиците на Пакистан цари спокойствие, без да се загатва за предстоящи размирици.

Анализаторите твърдят, че арестът на Хан след едногодишен сблъсък с военните е остро послание към бившия министър-председател и неговите поддръжници.

"Държавата разполага с начини и средства да обезкуражи народните протести и уличните протести", казва известният колумнист от Исламабад Арифа Нур. "Щом държавата започне да прилага репресии, хората се страхуват за живота си."

Политически възход на Хан

Фактът, че един от най-популярните пакистански политици се намира в строго охраняван затвор, който по-често се използва за задържане на бойци, е показателен за непредсказуемата съвременна история на страната.

От създаването си през 1947 г. 220-милионната южноазиатска държава се бори с политическа и социална нестабилност след травматичното разделение, което набързо разделя Британска Индия по религиозен признак на две независими държави.

Това е страна, в която нападенията на бойци са чести, бедността е повсеместна, а насилието над жени е широко разпространено. След обявяването на независимостта на страната нито един демократично избран лидер не е изкарал пълен петгодишен мандат. Според анализатори десетилетията на предполагаема корупция и непотизъм са лишили от права голяма част от населението, което е искало да се откъсне от пакистанското минало.

Роден през 1952 г. в заможно семейство в Лахор, Хан, който получава престижно образование и диплома по философия, политика и икономика от Оксфордския университет, е смятан за билета на страната към чисто и националистическо управление.

Той постига международна слава на терена за крикет като страхотен капитан на националния отбор на Пакистан, който извежда страната до единствената ѝ победа за Световната купа през 1992 г. Две години по-късно Хан открива болница и изследователски център за борба с рака в памет на майка си, която умира от това заболяване през 1985 г. Това повишава авторитета му и му печели признание у дома.

Харизматичният му чар и плейбойският му начин на живот го превръщат в постоянна част от таблоидите, когато се жени за британската наследница и журналистка Джемайма Голдсмит, която се появява на снимки заедно с бившия си съпруг и двамата им малки синове, посещаващи политически митинги.

С нарастването на влиянието му в страната Хан се насочва към политиката.

През 1996 г. той основава партията Pakistan Tehreek-e-Insaaf (PTI), или Движение за справедливост, и през 2002 г. печели място в парламента. Хан, който отдавна се е отказал от плейбойския си нрав и е станал много по-открито религиозен, се издига до нови върхове на популярността през 2014 г., когато оглавява протестите, обвинявайки победилата партия PML-N във фалшифициране на изборите.

Накрая, след близо две десетилетия встрани от политиката, през 2018 г. Хан беше избран за министър-председател.

Обещавайки да изкорени бедността и корупцията, той обеща на милиони хора в страната "нов Пакистан".

Бурен мандат

Веднъж встъпил в длъжност, Хан се сблъсква с множество препятствия по време на мандата си като лидер. От нарастващата инфлация до глобалната пандемия, правителството му се бори с рекордни спадове на валутния курс, което доведе страната до ръба на икономическия колапс.

Нарастващата враждебност между Пакистан и съседна Индия доведе до сблъсъци между двете ядрено въоръжени държави през 2019 г., но дипломацията и от двете страни доведе до затихваща патова ситуация, която продължи през целия премиерски мандат на Хан. През следващата година той получи похвали за справянето си с пандемията от коронавирус, след като бързо затвори границите и наложи запори в опит да ограничи разпространението на болестта.

През 2021 г. обаче той предизвиква широка международна критика заради снизходителността си към талибаните, докато продължителното им въстание в Афганистан се приближава към победа, като вместо това обвинява Съединените щати за тежкото положение в съседната страна.

Някога обожаван от военните, сега има признаци на влошени отношения, подхранвани от антиамериканската реторика, която се превърна във фокус на външната политика на Хан.

Правителството на Хан "не е в състояние да осъществи такива промени" в национален мащаб, каквито бяха приети на провинциално ниво, казва Нур.

"Водещите проекти на PTI бяха полицейските реформи и местните проблеми и те не успяха да ги изпълнят", каза тя. "От това, което видяхме, политическата воля на Имран Хан в началото не беше достатъчно силна. Останалото, разбира се, по отношение на един нов Пакистан без корупция е висока задача."

След като критиците му се позовават на лоши решения и нарастваща инфлация, Хан е свален от власт при парламентарен вот на недоверие през април миналата година, което поставя началото на близо година на, на моменти, насилствени протести.

Твърдейки, че е бил несправедливо отстранен от армията и правителството в заговор, спонсориран от САЩ - и трите партии отричат обвиненията - анализаторите твърдят, че Хан е използвал враждебността, продължаваща от десетилетия, за да мобилизира подкрепа.

Противоречията между поддръжниците на Хан и властите се изострят многократно, като най-драматично това се случва през май, когато той е арестуван за кратко по различни обвинения, което предизвиква смъртоносна вълна от гняв.

Министър-председателят на Пакистан Шехбаз Шариф нарече поддръжниците на Хан "терористи" и обеща строго наказание. Военните отговориха с репресии срещу несъгласието, като арестуваха стотици протестиращи и лидери на политическата партия на Хан.

Какво се случва сега?

На 70-годишна възраст съботната присъда може да означава край на политическата кариера на Хан. Но той обеща да продължи да се бори.

Във видеозапис, записан преди ареста му, Хан помоли поддръжниците си да протестират мирно, за да гарантират "свободата и човешките си права", като добави, че преминава през тази "борба" заради "бъдещето на децата на Пакистан".

Но за разлика от по-рано през годината, все още няма признаци за масови протести от страна на неговите поддръжници.

Присъдата на Хан е свързана с разследване, проведено от избирателната комисия, която го е признала за виновен, че не е декларирал приходите от продажбата на държавни подаръци по време на мандата му като министър-председател.

Някои от неговите съюзници твърдят, че присъдата е политически мотивирана.

"На правния екип на г-н Хан не беше позволено да даде никаква правна защита или свои изявления", заяви Саид Зулфикар Бухари, международен медиен говорител на ПТИ. "На никой от лидерите не е позволено да показва лицето си публично. Всички се крият или са в изгнание."

И някои експерти са съгласни с това.

Конституционният адвокат Салаар Хан изтъква, че на Хан "е присъдена максималната присъда", като добавя, че на екипа му не е било дадено достатъчно време да подготви защитата му.

"Ако погледнете какво е направил той и погледнете други настоящи политици, те също са получавали подаръци и не са били подлагани на същите стандарти", каза той.

Правителството на Пакистан твърди, че арестът му "не е въпрос на политическо преследване" и че съдът е взел решението си "след предписаните правни процедури".

В деня на ареста на Хан пакистанското правителство обяви, че изборите ще се проведат по ново преброяване на населението, което може да отложи датата на изборите.

В понеделник пред CNN министърът на отбраната Хаваджа Асиф заяви, че правителството вероятно скоро ще разпусне парламента и ще проправи пътя на служебно правителство, което ще управлява до общите избори през ноември, но не изключва и възможността за отлагане.

Въпреки че Хан няма да може да участва в изборите тази година, според анализатори не би било разумно да се изключва възможността за завръщане.

"Историята на Имран Хан в политиката е емблематична за всеки политик в Пакистан", казва Нур, като посочва предишни случаи, в които демократично избрани лидери са били сваляни от власт. Историята обаче показва, че те "стават по-популярни", след като са били свалени, добави тя.

"Всички политици, които се радват на подкрепата на народа, се завръщат в Пакистан", каза Нур. "Щом избирателите ги подкрепят, те ще се върнат на власт."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 3 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 7 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 8 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 8 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 8 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 8 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 9 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 9 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 9 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 10 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 10 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 10 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 10 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 11 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях