3

Ж ена, доброволец в организацията на Майка Тереза "Мисионери на милосърдието" в Джаркханд, Индия, е била арестувана за продажбата на 14-дневно бебе.

Други двама служители са били задържани и разпитвани за евентуални други подобни случаи, съобщи BBC.

Властите в Джаркханд са направили разкритията след постъпила жалба.

„Разбрахме, че и други бебета са били незаконно продавани от центъра“, заявиха от полицията. Взели сме имената на майките на тези новородени и продължаваме с разследването“, допълниха властите.

Източник: Getty Images/Guliver

"Мисионери на милосърдието" поддържа много центрове за неомъжени жени в Индия. Преди три години обаче организацията спира да помага на тези жени с осиновяването заради новите закони в страната.

В отчаянието си пък бездетните родители започнали да купуват бебета незаконно, защото тежките закони на държавата утежнявали сериозно процедурата по осиновяване, като за 2015-2016 година от 12 000 чакащи двойки, само 3,011 били одобрени.

Източник: Getty Images/Guliver

Законното осиновяване на бебе в Индия може да отнеме от няколко месеца до години.

Всяка година само няколко хиляди осиновявания са одобрени – много малка част от общия брой кандидати. Докато изоставените или нежеланите деца в Индия са десетки хиляди.

През 2015 г. индийското правителство промени правилата по осиновяване. То прехвърли базата данни онлайн. Поддръжници на идеята твърдят, че този метод прави целия процес по-бърз и по-прозрачен, като позволява на бъдещите родители да търсят из цялата страна.

Някои агенции по осиновяване обаче се противопоставиха на промените, което доведе до намаляване тяхното участие в целия процес.

„Мисионери на милосърдието“ също прекратиха своето участие в процедурата по осиновяване, защото новите промени действали против самотните майки и двойките без брак.

Индия притежава дългогодишна стигма свързана с осиновяването. В миналото много такива процедури били осъществявани неформално от по-големи фамилии.

Затвърждават се опасенията, че двойките, които искат да осиновят, могат по-лесно да направят това на „черния пазар“ и директно да вземат дете от болници или дом за сираци, които не са част от правната система.

Но всичко това може да подхрани трафика на деца - нещо, което все още е огромен проблем в Индия.

Носителката на Нобелова награда за мир Майка Тереза основава "Мисионери на милосърдието" през 1950 г., когато получава разрешение от Ватикана.

Сестринството има повече от 4000 монахини, които отговарят за множество сиропиталища, училища, хосписи и благотворителни центрове по целия свят.

Новородено оцеля, след като беше погребано седем часа

Как слух за отвлечени деца доведе до убийства

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@