14

С тълкновенията в Близкия изток трябва "незабавно да спрат", защото може "да отключат неконтролируема криза в сигурността и хуманитарна криза" в региона. Това заяви днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш при откриването на спешно свикано заседание на Съвета за сигурност, предаде "Франс прес".

Въздушен удар разруши 11-етажна сграда с офиси на световни медии в Газа

"Клането продължи и днес. Този безумен цикъл от кръвопролития, ужас и разрушения трябва незабавно да спре", изтъкна той по време на видеоконференцията, в която участват редица министри.

Според дипломати междувременно се обсъжда декларация на Съвета, но тази сутрин все още не бе ясно дали САЩ, отхвърлящи вече седмица тази идея, са подкрепили някакъв текст.

САЩ и ЕС да се намесят или в Газа става мащабна война

"Стълкновенията трябва незабавно да спрат. Ракетите и минометните обстрели, от една страна, и въздушните и артилерийските обстрели - от другата, трябва да спрат", допълни Антониу Гутериш.

"Стълкновенията може да въвлекат израелците и палестинците в спирала от насилие с опустошителни последици за двете общности и за целия регион", продължи той.

Расте напрежението в Израел, ракети изстреляни и от Ливан

Насилието "е способно да отключи неконтролируема криза в сигурността и хуманитарна криза, и да насърчи още повече екстремизма - не само в окупираните палестински територии и в Израел, но и в целия регион", предупреди генералният секретар на ООН.

Нова ескалация на сблъсъците между Израел и Хамас

Спиране на огъня в ивицата Газа не е било част от дневния ред на днешното четиричасово заседание на тесния военнополитически кабинет на Израел. Това съобщи по-рано държавното радио на страната "Кан", като се позова на източник от израелското правителство, предаде ТАСС.

"Кабинетът не е обсъждал спиране на огъня, такова предложение няма", каза източникът.

Конфликтът ескалира и никой не очаква скорошен край

Армейската пресслужба информира днес, че палестинските екстремисти от ивицата Газа продължават масираните ракетни обстрели на израелски селища.

"Сирени за въздушна тревога звучат в градовете Беер Шева, Ашкелон и околностите им, също и в районите, граничещи с ивицата Газа", се казва в съобщението.

В отговор армията продължава да нанася удари по обекти на екстремистите в палестинския анклав. "Преди известно време дрон нанесе удар по оръжеен склад, разположен в дома на офицер на Хамас в централната част от ивицата Газа.

Освен това дрон порази склад на терористичната организация Хамас, съдържал оръжия от военноморски тип, в южната част на ивицата Газа", добави пресслужбата. 

Междувременно организацията за ислямско сътрудничество /ОИС/ призова за незабавно прекратяване на израелските нападения срещу ивицата Газа, които окачестви като "варварски", предаде "Ройтерс".

В резолюция, приета след извънредната видеоконферентна среща на външните министри от 57-членната организация, се посочва, че въоръженият конфликт, продължаващ седми ден, се дължи на "системни престъпления" срещу палестинците.

Участниците в заседанието обвиниха Съвета за сигурност на ООН в инертност в решаването на палестинския въпрос и го призоваха да се намеси в конфликта. В отделно изявление Малайзия, Индонезия и Бруней призоваха за извънредна среща на Общото събрание на ООН, а Саудитска Арабия, Бахрейн и Обединените арабски емирства апелираха за прекратяване на огъня.

Срещата беше организирана по инициатива на Саудитска Арабия, чийто външен министър в началото на заседанието осъди нарушаването на непрекосновеността на мюсюлманските свети места от страна на Израел и изгонването на палестинци от домовете им в Източен Ерусалим.

Принц Фeйсал бин Фархан Ал Сауд призова международната общност да прекрати ескалацията на насилието и да съживи мирните преговори за решаване на израелско-палестинския конфликт на основата на съвместното съществуване на две държави.

Най-малко 40 души са загинали и 50 са ранени при израелските въздушни удари по град Газа днес, обявиха здравните власти в палестинския анклав, съобщи "Франс прес". Сред жертвите са 12 жени и 8 деца. Повечето от ранените също са жени и деца.

Според телевизия "Ал Маядин", 36 палестинци са загинали и близо 60 са ранени, предаде ТАСС. Спасителни екипи продължават да разчистват отломките на разрушени от ударите няколко къщи по централната улица на Газа "Ал Уахда", под които може да са затрупани още хора.

Това е най-кръвопролитната единична атака от започналото преди седмица ожесточен боеве между Израел и палестински екстремисти ивицата Газа, управлявана от ислямисткото движение Хамас, отбелязва "Асошиейтед прес".

По-рано днес израелската армия съобщи, че през нощта е нанесла въздушен удар по дома на шефа на политическото бюро на Хамас в ивицата Газа Яхия Синуар в град Хан Юнес.

За последните два дни това е третият подобен удар срещу жилища на командири от радикалната групировка.

От Хамас и Ислямски джихад признаха, че досега са загинали 20 техни бойци. Израел обаче твърди, че истинският им брой е много по-голям.

Палестинската страна съобщава за 188 убити, включително 55 деца и близо 1230 ранени в Газа от началото на сегашната ескалация на конфликта с Израел, съобщи АФП.

В Израел десет души, сред които едно дете и един войник, са загинали в резултат на ракетните нападения на Хамас, а 282 са ранени.

Изглежда израелската авиация се стреми да зачести ударите си, за да нанесе възможно най-много щети на Хамас, докато се ускоряват опитите за постигане на примирие, пише АП.

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Любопитно Преди 9 минути

Четирите оранжеви престилки ще се борят за мястото си в шоуто срещу четирима нови топ готвачи

Снимката е илюстративна

Зловещо присъствие и свръхестествена аура: Горите, обитавани от духове

Любопитно Преди 1 час

Когато се впуснете в дебрите на гората, какво чувствате?

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

България Преди 1 час

Това обяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

България Преди 1 час

Децата незабавно са били евакуирани

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 1 час

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 1 час

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 1 час

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 1 час

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 1 час

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

България Преди 2 часа

Момчето е с тежки травми на главата, гръдния кош и гръбнака

<p>Провалът и възходът&nbsp;на Путин от агент на КГБ до върха на Кремъл</p>

Путин: Как агент на КГБ от Ленинград стигна до върха на Кремъл

Свят Преди 2 часа

През 1996 г. той се премества в Москва и започва работа в Кремъл

Светият Синод избра наместник-председател

Светият Синод избра наместник-председател

България Преди 2 часа

Врачанския митрополит Григорий ще отговаря за избора на нов патриарх

Снимката е илюстративна

Кой лежи в гробницата с шест коня, потънала в лед: Принцесата от Сибир

Любопитно Преди 2 часа

Тялото на жената е било внимателно балсамирано с торф