Расте напрежението в Израел, ракети изстреляни и от Ливан
Източник: AP/БТА
36

Т ри ракети са били изстреляни днес от Ливан към Северен Израел, но са паднали в Средиземно море.

Не са причинени щети, няма и пострадали, предаде Ройтерс, цитирайки израелската армия, предаде БТА.

По-рано днес израелският министър на отбраната Бени Ганц е наредил да бъдат мобилизирани 9000 резервисти

заради ракетните атаки на "Хамас", предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на отбранителното ведомство. Армейски говорител каза, че по границата с ивицата Газа се съсредоточават военни части. В разпространеното днес съобщение на министерството се посочва, че това е "извънредна мобилизация". През последните дни "Хамас" изстрелва стотици ракети срещу Израел, чиято авиация отвръща с въздушни удари по Газа. Говорителят на израелската армия генерал Хидай Зилберман заяви, че армията "е готова за сухопътна операция във всеки момент", предаде ТАСС. 

Израелската армия също така обяви, че изтребители са поразили разузнавателен комплекс на "Хамас" в Газа,

който е бил главният наблюдателен център на военното крило на групировката, предаде ДПА. В съобщението се посочва, че в момента на атаката в обекта са пребивавали десетки членове на "Хамас", но не се споменава дали има убити.

От своя страна "Хамас" каза, че е изстреляло огромна ракета с тегло 250 килограма по посока на второто по големина летище на Израел

и призова въздушните превози да преустановят временно всички полети към еврейската държава, предаде Франс прес. В последните няколко часа полетите по посока на международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив бяха отклонени към летище "Рамон" близо до Ейлат, в южната част на Израел. Хамас твърди, че именно по него е изстрелял ракета. Израелски представител обаче заяви, че това летище не е било взимано на прицел от палестински ракетен огън и работи както обичайно, предаде Ройтерс.

"Хамас" съобщи днес за още 16 убити при израелски въздушни удари в ивицата Газа,

с което общият брой на палестинските жертви от началото на бойните действия в понеделник става 83-ма, предаде Франс прес. Убити са общо 83 души, в това число 17 деца, а 487 човека са ранени, заяви Хамас след поредната нощ на израелски въздушни удари по анклава и палестински ракетен обстрел на Израел. Убитите в Израел от началото на обстрела в понеделник са седем - шестима цивилни и един военен.

Израелският министър на отбраната Бени Ганц разпореди днес да бъдат значително подсилени силите за сигурност в градовете със смесено население,

където съжителстват евреи и араби, с цел овладяване на насилието, избухнало през последните няколко дни, предаде Франс прес.

"Намираме се в извънредна ситуация... и сега е необходимо да се подсилят значително силите на терен", посочи Ганц в изявление. Той обяви привличането за целта на десет роти на граничната охрана, които обичайно са разположени на окупирания Западен бряг.

Изстреляни са над 1600 ракети по Израел от ивицата Газа от началото на новия изблик на насилие в региона по-рано тази седмица,

предаде ДПА, като се позова на израелската армия. Неин говорител отбеляза, че около 400 от ракетите са паднали в самия анклав. Израелската система за противоракетна отбрана "Железен купол" продължава да прехваща около 90 на сто от останалите, добави той.

Израелската армия е нанесла удари по около 600 цели в ивицата Газа, включително складове и обекти за производство на ракети. Поразен е и използван за укриване на бойци тунел, прокопан под училище в населен район, уточни говорителят. Той не даде конкретни отговори с какъв арсенал разполагат палестинските екстремисти, като се ограничи да каже, че те все още имат достатъчни запаси.

Израел обвинява ислямисткото движение Хамас, което де факто управлява ивицата Газа, за всички нападения от палестинския анклав.

Както Израел, така и ЕС, определя Хамас като терористична организация.
По време на нападенията снощи е имало пряко попадение по град Петах Тиква, в близост до Тел Авив. Петима души са били откарани в болница с леки наранявания, съобщи говорител на полицията. Израелски изтребители са нанесли през нощта удари по главната банка на Хамас, военноморски съдове и обекти на контраразузнаването на палестинското двжение.

Десетки хора бяха убити от началото на новия изблик на насилие,

който доведе Израел и Хамас до ръба на открита война. Повечето жертви са в Газа, отбелязва АП. Размяната на ракетни и въздушни удари започна след сблъсъци през последните дни около свещено за мюсюлмани и евреи място в Ерусалим, наричано Благородното светилище от мюсюлманите и Храмовия хълм от евреите. Международната общност призова за прекратяване на насилието.

Какви са реакциите на световната общност

В телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху снощи президентът на САЩ Джо Байдън осъди ракетните удари от страна на Хамас и други палестински групировки и изрази подкрепа за правото на Израел "да защитава себе си и гражданите си, като в същото време предпазва мирните граждани". По-късно държавният секретар Антъни Блинкън разговаря с палестинския президент Махмуд Абас и подчерта необходимостта от намаляване на напрежението.

Движението Хамас не е част от оглавяваната от Абас Организация за освобождение на Палестина, отбелязва АП.

На този фон руският президент Владимир Путин и генералният секретар ва ООН Антониу Гутериш призоваха израелците и палестинците да сложат край

на продължаващите кръвопролитни сблъсъци, съобщи Кремъл, цитиран от Франс прес.

"С ескалацията на израелско-палестинския конфликт констатираме, че първият приоритет е спиране на насилието от двете страни и сигурност за гражданското население", заяви в комюнике офисът на руския държавен глава след видеоконферентен разговор между Путин и Гутериш. Двамата лидери потвърдиха принципа за решение с две държави въз основа на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Гутериш, който е на посещение в Русия, разговаря вчера с шефа на руската дипломация Сергей Лавров. Последният призова спешно да бъде свикан Квартетът за Близкия изток - група посредници, включваща Русия, САЩ, ООН и ЕС.

"Разчитаме генералният секретар, като координатор на Квартета, да се опита да организира подобна среща възможно най-бързо", добави Лавров.

По-рано вчера Владимир Путин също призова за деескалация на конфликта между Хамас и Израел по време на разговор със своя турски колега Реджеп Ердоган. Турският президент, от своя страна, поиска Израел да получи "урок". Москва поддържа добри отношения както с израелския премиер Бенямин Нетаняху, така и с палестинските лидери и с Ердоган.

От своя страна Израел настоя Съветът за сигурност на ООН и генералният секретар на организацията Антониу Гутериш да осъдят атаките от Газа.

Писмо с това искане бе публикувано ден след послание на палестинците, изискващи да бъде сложен край на израелските атаки, предаде Франс прес.

"Призовавам международната общност да осъди недвусмислено извършваната напосоки стрелба на терористични групировки в ивицата Газа срещу израелските цивилни и селищата и да подкрепи фундаменталното право на законна самоотбрана на Израел", заявява в писмото си Гилад Ердан, израелският посланик в САЩ и към ООН.

"Държавата Израел няма интерес от ескалация. Израел обаче има правото и задължението да брани своя народ и суверенитет и ще продължи енергично да прави това", добавя той.

Палестинският посланик към ООН Рияд Мансур заяви в сряда в послание до организацията,

че "международната общност и по-специално Съветът за сигурност трябва да действа незабавно, настоявайки Израел да спре атаките си срещу цивилното палестинско население". Той поиска също Израел да спре своите "планове за насилствено изселване и етническо прочистване на палестинците от град" Ерусалим - една от причините за новия конфликт.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания иска да види незабавна деескалация на насилието

в Израел след дни на сблъсъци между израелските евреи и арабското малцинство в страната, предаде Ройтерс.

"Разбира се, ние във Великобритания наблюдаване с голяма тъга случващото се и спиралата на насилие, която сега изглежда набира сила", каза пред журналисти премиерът. "Смятам за важно да спрем тази спирала и да прекъснем тази практика на ответни удари, и считам, че онова, което всички искат да видят е наистина незабавна деескалация", допълни Джонсън.

Китай изрази днес "дълбоката си загриженост" по повод на ескалацията на конфликта между Израел

и въоръжените ислямистки групировки в ивицата Газа и призова ООН на потвърди подкрепата си за решението на конфликта с две държави. Китай, който този месец е ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН, съобщи, че е изготвена съвместна декларация, призоваваща за прекратяване на насилието. Някои страни обаче "възпрепятстват" приемането на текста, заяви пред журналисти говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин, без да уточни кои са те.

На две заседания на Съвета за сигурност на ООН тази седмица САЩ се противопоставиха на приемането на обща декларация по въпроса, като се аргументираха, че това би било контрапродуктивно на този етап, казаха дипломати. "Китай изразява дълбоката си загриженост от развитието на ситуацията между Израел и палестинците", каза Хуа и призова ООН да "вземе мерки" за прекратяване на насилието.

Нова ескалация на сблъсъците между Израел и Хамас

Конфликтът ескалира и никой не очаква скорошен край

Израел обяви извънредно положение в Лод

Радев проведе телефонен разговор с президента на Израел

13-етажна жилищна сграда рухна в ивицата Газа

Ескалация, размяна на удари между ивицата Газа и Израел

Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 11 минути

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Свят Преди 29 минути

Повече за мисията на НАСА четете в следващите редове

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 50 минути

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 1 час

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 1 час

Товарните автомобили не мърдат часове наред

<p>Стево Пендаровски и Гордана Давкова отиват на балотаж в РС Македония</p>

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

Свят Преди 2 часа

Двамата кандидати за президент на Северна Македония отиват на втори тур на изборите

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 2 часа

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 2 часа

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 2 часа

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 3 часа

И да, може да завива на място като танк

Старт на делото за смъртта на 14-годишния Филип, убит на пешеходна пътека

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 3 часа

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

<p>САЩ: Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса</p>

САЩ подозират, че Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса

Свят Преди 3 часа

Москва наложи вето на резолюция на ООН срещу надпреварата във въоръжаването в междупланетното пространство

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 3 часа

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

.

Пълен обрат във времето! Жълт код за валежи и гръмотевици в четвъртък

България Преди 3 часа

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 9 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%