15

Д есетки хиляди хора се събраха в сръбската столица Белград на фона на растящата загриженост от нивата на насилие след масовите стрелби, при които този месец загинаха 18 души, проблемите на фермерите и правителствения контрол над медийното пространство, предаде БГНЕС.

МВнР с важна информация за пътуващите до Сърбия

Множеството от хора блокира движението в центъра на града, парка Пионирски и магистралата в сръбската столица. На място имаше служители на сръбската полиция в цивилни дрехи.

Митингът е тритият голям протест "Сърбия срещу насилието" през последните седмици, който изкарва на улицата десетки хиляди хора с призиви за оставка на висши служители.

"Ние сме в шок, не вярваме и сме ядосани", заяви протестиращата Йелена Михайлович пред тълпата, събрала се пред парламента.

След двете масови стрелби: Сърбите са предали над 3000 незаконни оръжия

"И един въпрос отеква във всички нас - каква държава оставяме на децата си?", добави тя.

Протестите са едни от най-масовите митинги в Сърбия, откакто преди повече от две десетилетия масови демонстрации предизвикаха падането на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич.

След като блокираха два големи моста в Белград и магистралата, минаваща през сръбската столица, няколко опозиционни политици призоваха поддръжниците си да останат на пътя, докато не бъдат изпълнени всички искания, а други протестиращи разпънаха палатки.

Източник: БГНЕС

Сръбската полиция арестува бащата на заподозрения в убийствата в Младеновац

Ръководителят на активистка група Саво Манойлович и негови съмишленици бяха нападнати от малка група, която първо го е провокирала, а след това се е опитала да го удари с колан. По думите на Манойлович, младежите са от т.нар. народни патрули - дясна организация, която подкрепя сръбските власти.

Протестиращите призовават за оставката на министъра на вътрешните работи и на ръководителя на разузнавателната служба.

Демонстрантите искат правителството да отнеме лицензите за излъчване на телевизионни канали, които разпространяват съдържание, свързано с насилие, както и да забрани издаването на проправителствени вестници, които разпалват напрежението, атакувайки политически дисиденти.

Хиляди на протест в Белград след масовите стрелби в Сърбия

Едно от най-популярното риалити предавания в страната е водено от Звездан Славнич, осъден убиец и наркодилър, но той е само един от многото престъпници, които имат видна роля в сръбските медии. Почти 440 000 души са подписали петиция с искане две телевизии с национално покритие да загубят лицензите си за излъчване на риалити предавания с насилие.

На протеста присъства и една от майките на децата, пострадали в Печина, които, както тя казва, са били онеправдани от режима на Вучич. Тя заяви, че на детето ѝ е забранено да ходи на детска градина, защото миналата година е участвала в протестите на фермерите.

„Искаме да живеем без страх в нашата страна. Ние сме тук, защото искаме Сърбия без насилие. Това не е ли ясно на всички? Тези, които ръководят държавата, имат абсолютна власт, но и абсолютна отговорност. Не трябва да им позволяваме да си играят с живота ни и с живота на децата ни. Исканията са ясни: настояваме за прекратяване на насърчаването на насилието. Също така, незабавна отмяна на риалити шоуто“, каза тя.

Михайлович прочете и исканията, които гражданите изразяват за трети пореден петък и които все още не са изпълнени. Исканията включват оставките на членовете на органа за контрол над медийното пространство „заради отговорността им за това, че медийната сцена в Сърбия е залята от насилие и омраза“.

30 дни арест за заподозрения за масовото убийство в района на сръбския град Младеновац

„Ние настояваме и за незабавно премахване на риалити програми и предавания, които излъчват насилие и агресия, отнемане на лицензите на телевизиите Pink и Happy, забрана на таблоиди, които пропагандират насилие и разпространяват фалшиви новини, както и смяна на ръководството на „Радио-телевизия на Сърбия“ (РТС)“, се казва в текста.

От своя страна фермерите от окръг Шумадия, които се отправиха към Белград с тракторите си, за да участват в протеста, прекараха нощта край град Пожаревац, където към тях се присъединяват колегите им от Източна Сърбия.

Според информацията от Пожаревац земеделците от района на Браничево чакат полицията да им разреши да преминат по моста над река Голяма Морава, за да могат да продължат пътуването си към столицата

След двете масови убийства: От днес пред всяко училище в Сърбия ще има полицейски патрул

Ръководителят на протеста на фермерите от Шумадия Милан Милошевич заяви пред информационна агенция, че полицията им пречи.

"Все пак се надяваме, че днес те ще се държат по-професионално с нас, защото техните деца също пият мляко. Отиваме в Белград, за да предупредим правителството, че настоящата криза заплашва да унищожи напълно селскостопанското производство и да остави децата ни без храна", каза Милошевич.

Фермерите са решени да продължат с протестите, въпреки че Вучич заяви, че ще предложи на правителството да приеме някои от исканията им. Асоциациите заявиха, че преговарящите, които се срещнаха с Вучич преди два дни, са "марионетки", "сателити" и "проправителствени".

Решението за организиране на протестите дойде, след като сдруженията на земеделските производители от различни части на Сърбия не успяха да постигнат споразумение със сръбския министър-председател Ана Бърнабич, а след това отказаха среща с президента.

Премиерът на Сърбия обвини социалните мрежи и свободата на изразяване за масовите убийства

Коментирайки отразяването на протеста, програмния директор на „Ν1“ Божич даде пример за създаването на "паралелна реалност".

"Някои телевизионни екипи получиха разрешение, знаем кои, и използваха дронове, за да заснемат кадри преди началото на протестите, а след това ги възпроизведоха и така дезинформираха обществеността, вместо да информират хората за действителната ситуация. Това се забелязваше на предишните два протеста и за мен това най-добре говори за това колко са готови някои хора да хвърлят прах в очите на обществото, да показват снимки и да коментират нещо, което никога не се е случвало", каза Божич.

Що се отнася до политическата сцена, членовете на опозицията, сред които депутатите от Демократическата партия (ДП) и Зелено-левия клуб, напуснаха специалното заседание на парламента, обвинявайки управляващата партия и нейните съюзници, че целят да "заглушат митинга", вместо да се заемат с въпросите, повдигнати от демонстрантите.

"Не искаме да бъдем част от това ... ще се присъединим към протеста на гражданите", заяви пред Зоран Лутовац, председател на Демократическата партия.

Депутатите от двете парламентарни групи издигнаха плакати, изобразяващи развеселените лица на Вучич, Бърнабич и други представители на управляващите, на които е изписан въпроса „Кое е смешното?!“ (ШТА JЕ СМЕШНО?!).

Сръбският президент Александър Вучич отхвърли протестите като "политическа" акция.

По-малка група от хора се събра в Панчево, за да чуе изказването на президента Александър Вучич по темите, които той обикновено засяга в публичните си обръщения: Косово, опонентите му и мнението му за отношението на международната общност към Сърбия. Смята се, че на площад "Крал Петър" в Панчево е имало 2-3 00 души.

Източник: БГНЕС

Президентът обвини опозицията, че злоупотребява с трагедията с масовата стрелба за свои политически цели и че иска да спечели властта без избори. "Това няма да се случи! На власт се идва с избори, а не с насилие", каза той по време на половинчасовата си реч.

Ден по-рано Вучич заяви: „Мислите, че като окупирате сгради или пътища, ще получите нещо – нищо и никога няма да получите. Това е нещо, което ви гарантирам. Това е нещо, което повтарям десет години подред“.

Според местните медии тълпата в Панчево е била предимно от хора, докарани с автобуси - метод, който Сръбската прогресивна партия (СПП) на Вучич редовно използва за своите митинги.

Вучич насрочи отделна демонстрация за собствените си поддръжници през следващата седмица, която обяви за "най-голямото събиране в сръбската история".

По време на парламентарното заседание близкият съюзник на Вучич, министър-председателят Ана Бърнабич, обвини "чуждестранни разузнавателни служби", че са разпалили безредиците, за да дестабилизират Сърбия.

"Това, което се случва, е пряка работа на чужди служби и директна дестабилизация на Република Сърбия", каза тя по време на петъчния дебат в парламента относно сигурността в страната след масовите стрелби. Терминът "чужди служби" се използва от политиците в Сърбия за обозначаване на т. нар. чужди разузнавателни служби и шпиони и се използва доста свободно срещу политически опоненти.

Сръбският министър на образованието подаде оставка

"За да не бъдат извадени думите ми от контекста, не говорех за трагедиите, а за всичко, което се случи след трагедиите и се засилва всеки ден", каза Бърнабич и добави, че твърденията, че външният министър Ивица Дачич е излязъл от правителственото заседание, са невероятна лъжа, която според нея е била пропагандирана от т.нар. магнатски медии.

Бърнабич реагира остро на критиките на депутатите от опозицията, като в един момент удари микрофона и ги нарече „глупаци“, докато го изключваше.

Само два дни по-рано лидерът на опозиционното движение "Сърбия-Център" Здравко Понош заяви, че "обществото е отровено, а държавата - опустошена", визирайки Сърбия, а отговорността и за двете е на сръбския президент Александър Вучич, който отклонява вниманието от масовите протести по улиците, обявявайки предсрочни избори.

"Той създава послания, чрез които неговите медии тровят обществото, а държавата е опустошена. Вучич упражнява правомощия, които не му принадлежат по Конституция. Обществото ще се излекува, когато главният отровител си отиде", заяви Понош пред телевизия „Nova S“.

Той допълни, че протестът срещу насилието в Сърбия не е "политическо инженерство от страна на опозицията" и че много хора, които са участвали в последните два протеста, дори не са си мечтали да направят това преди три-четири седмици.

Понош заяви, че на протестите присъстват хора, които ще дойдат доброволно, а няма да бъдат „доведени“.

„Опозицията трябва просто да бъде част от протеста“, добави той.

„Като кани хората на митинга в подкрепа на правителството на 26 май, Вучич се опитва да консолидира партията си и да запази "меките избиратели на Сръбската прогресивна партия", каза лидерът на опозиционното движение и отбеляза, че правителството ще "спре държавата на този ден".

"Това е безотговорно. Представете си режим, който парализира цяла страна, за да покаже подкрепата си за управника", коментира ситуацията Понош, като добави, че Вучич решава кризите, които самият той предизвиква.

По думите на лидера на Сърбия-Център Вучич има проблем с разрешаването на действителни кризи, като например протеста на фермерите, на които обещава пари, сякаш са негови собствени, въпреки че не е упълномощен да го прави, и сърбите усещат последствията.

Понош предупреди, че предсрочните избори, обявени от Вучич, са "кокал, хвърлен на опозицията, който служи за отклоняване на вниманието" от случващото се на улицата.

"Хората излязоха на улицата не защото искат избори, а заради ситуацията в обществото", подчерта той.

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 1 минута

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 17 минути

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 1 час

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 2 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 2 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 2 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 2 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 2 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 3 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 3 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 3 часа

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 3 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 3 часа

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 3 часа

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 3 часа

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 3 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет