15

Д есетки хиляди хора се събраха в сръбската столица Белград на фона на растящата загриженост от нивата на насилие след масовите стрелби, при които този месец загинаха 18 души, проблемите на фермерите и правителствения контрол над медийното пространство, предаде БГНЕС.

МВнР с важна информация за пътуващите до Сърбия

Множеството от хора блокира движението в центъра на града, парка Пионирски и магистралата в сръбската столица. На място имаше служители на сръбската полиция в цивилни дрехи.

Митингът е тритият голям протест "Сърбия срещу насилието" през последните седмици, който изкарва на улицата десетки хиляди хора с призиви за оставка на висши служители.

"Ние сме в шок, не вярваме и сме ядосани", заяви протестиращата Йелена Михайлович пред тълпата, събрала се пред парламента.

След двете масови стрелби: Сърбите са предали над 3000 незаконни оръжия

"И един въпрос отеква във всички нас - каква държава оставяме на децата си?", добави тя.

Протестите са едни от най-масовите митинги в Сърбия, откакто преди повече от две десетилетия масови демонстрации предизвикаха падането на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич.

След като блокираха два големи моста в Белград и магистралата, минаваща през сръбската столица, няколко опозиционни политици призоваха поддръжниците си да останат на пътя, докато не бъдат изпълнени всички искания, а други протестиращи разпънаха палатки.

Източник: БГНЕС

Сръбската полиция арестува бащата на заподозрения в убийствата в Младеновац

Ръководителят на активистка група Саво Манойлович и негови съмишленици бяха нападнати от малка група, която първо го е провокирала, а след това се е опитала да го удари с колан. По думите на Манойлович, младежите са от т.нар. народни патрули - дясна организация, която подкрепя сръбските власти.

Протестиращите призовават за оставката на министъра на вътрешните работи и на ръководителя на разузнавателната служба.

Демонстрантите искат правителството да отнеме лицензите за излъчване на телевизионни канали, които разпространяват съдържание, свързано с насилие, както и да забрани издаването на проправителствени вестници, които разпалват напрежението, атакувайки политически дисиденти.

Хиляди на протест в Белград след масовите стрелби в Сърбия

Едно от най-популярното риалити предавания в страната е водено от Звездан Славнич, осъден убиец и наркодилър, но той е само един от многото престъпници, които имат видна роля в сръбските медии. Почти 440 000 души са подписали петиция с искане две телевизии с национално покритие да загубят лицензите си за излъчване на риалити предавания с насилие.

На протеста присъства и една от майките на децата, пострадали в Печина, които, както тя казва, са били онеправдани от режима на Вучич. Тя заяви, че на детето ѝ е забранено да ходи на детска градина, защото миналата година е участвала в протестите на фермерите.

„Искаме да живеем без страх в нашата страна. Ние сме тук, защото искаме Сърбия без насилие. Това не е ли ясно на всички? Тези, които ръководят държавата, имат абсолютна власт, но и абсолютна отговорност. Не трябва да им позволяваме да си играят с живота ни и с живота на децата ни. Исканията са ясни: настояваме за прекратяване на насърчаването на насилието. Също така, незабавна отмяна на риалити шоуто“, каза тя.

Михайлович прочете и исканията, които гражданите изразяват за трети пореден петък и които все още не са изпълнени. Исканията включват оставките на членовете на органа за контрол над медийното пространство „заради отговорността им за това, че медийната сцена в Сърбия е залята от насилие и омраза“.

30 дни арест за заподозрения за масовото убийство в района на сръбския град Младеновац

„Ние настояваме и за незабавно премахване на риалити програми и предавания, които излъчват насилие и агресия, отнемане на лицензите на телевизиите Pink и Happy, забрана на таблоиди, които пропагандират насилие и разпространяват фалшиви новини, както и смяна на ръководството на „Радио-телевизия на Сърбия“ (РТС)“, се казва в текста.

От своя страна фермерите от окръг Шумадия, които се отправиха към Белград с тракторите си, за да участват в протеста, прекараха нощта край град Пожаревац, където към тях се присъединяват колегите им от Източна Сърбия.

Според информацията от Пожаревац земеделците от района на Браничево чакат полицията да им разреши да преминат по моста над река Голяма Морава, за да могат да продължат пътуването си към столицата

След двете масови убийства: От днес пред всяко училище в Сърбия ще има полицейски патрул

Ръководителят на протеста на фермерите от Шумадия Милан Милошевич заяви пред информационна агенция, че полицията им пречи.

"Все пак се надяваме, че днес те ще се държат по-професионално с нас, защото техните деца също пият мляко. Отиваме в Белград, за да предупредим правителството, че настоящата криза заплашва да унищожи напълно селскостопанското производство и да остави децата ни без храна", каза Милошевич.

Фермерите са решени да продължат с протестите, въпреки че Вучич заяви, че ще предложи на правителството да приеме някои от исканията им. Асоциациите заявиха, че преговарящите, които се срещнаха с Вучич преди два дни, са "марионетки", "сателити" и "проправителствени".

Решението за организиране на протестите дойде, след като сдруженията на земеделските производители от различни части на Сърбия не успяха да постигнат споразумение със сръбския министър-председател Ана Бърнабич, а след това отказаха среща с президента.

Премиерът на Сърбия обвини социалните мрежи и свободата на изразяване за масовите убийства

Коментирайки отразяването на протеста, програмния директор на „Ν1“ Божич даде пример за създаването на "паралелна реалност".

"Някои телевизионни екипи получиха разрешение, знаем кои, и използваха дронове, за да заснемат кадри преди началото на протестите, а след това ги възпроизведоха и така дезинформираха обществеността, вместо да информират хората за действителната ситуация. Това се забелязваше на предишните два протеста и за мен това най-добре говори за това колко са готови някои хора да хвърлят прах в очите на обществото, да показват снимки и да коментират нещо, което никога не се е случвало", каза Божич.

Що се отнася до политическата сцена, членовете на опозицията, сред които депутатите от Демократическата партия (ДП) и Зелено-левия клуб, напуснаха специалното заседание на парламента, обвинявайки управляващата партия и нейните съюзници, че целят да "заглушат митинга", вместо да се заемат с въпросите, повдигнати от демонстрантите.

"Не искаме да бъдем част от това ... ще се присъединим към протеста на гражданите", заяви пред Зоран Лутовац, председател на Демократическата партия.

Депутатите от двете парламентарни групи издигнаха плакати, изобразяващи развеселените лица на Вучич, Бърнабич и други представители на управляващите, на които е изписан въпроса „Кое е смешното?!“ (ШТА JЕ СМЕШНО?!).

Сръбският президент Александър Вучич отхвърли протестите като "политическа" акция.

По-малка група от хора се събра в Панчево, за да чуе изказването на президента Александър Вучич по темите, които той обикновено засяга в публичните си обръщения: Косово, опонентите му и мнението му за отношението на международната общност към Сърбия. Смята се, че на площад "Крал Петър" в Панчево е имало 2-3 00 души.

Източник: БГНЕС

Президентът обвини опозицията, че злоупотребява с трагедията с масовата стрелба за свои политически цели и че иска да спечели властта без избори. "Това няма да се случи! На власт се идва с избори, а не с насилие", каза той по време на половинчасовата си реч.

Ден по-рано Вучич заяви: „Мислите, че като окупирате сгради или пътища, ще получите нещо – нищо и никога няма да получите. Това е нещо, което ви гарантирам. Това е нещо, което повтарям десет години подред“.

Според местните медии тълпата в Панчево е била предимно от хора, докарани с автобуси - метод, който Сръбската прогресивна партия (СПП) на Вучич редовно използва за своите митинги.

Вучич насрочи отделна демонстрация за собствените си поддръжници през следващата седмица, която обяви за "най-голямото събиране в сръбската история".

По време на парламентарното заседание близкият съюзник на Вучич, министър-председателят Ана Бърнабич, обвини "чуждестранни разузнавателни служби", че са разпалили безредиците, за да дестабилизират Сърбия.

"Това, което се случва, е пряка работа на чужди служби и директна дестабилизация на Република Сърбия", каза тя по време на петъчния дебат в парламента относно сигурността в страната след масовите стрелби. Терминът "чужди служби" се използва от политиците в Сърбия за обозначаване на т. нар. чужди разузнавателни служби и шпиони и се използва доста свободно срещу политически опоненти.

Сръбският министър на образованието подаде оставка

"За да не бъдат извадени думите ми от контекста, не говорех за трагедиите, а за всичко, което се случи след трагедиите и се засилва всеки ден", каза Бърнабич и добави, че твърденията, че външният министър Ивица Дачич е излязъл от правителственото заседание, са невероятна лъжа, която според нея е била пропагандирана от т.нар. магнатски медии.

Бърнабич реагира остро на критиките на депутатите от опозицията, като в един момент удари микрофона и ги нарече „глупаци“, докато го изключваше.

Само два дни по-рано лидерът на опозиционното движение "Сърбия-Център" Здравко Понош заяви, че "обществото е отровено, а държавата - опустошена", визирайки Сърбия, а отговорността и за двете е на сръбския президент Александър Вучич, който отклонява вниманието от масовите протести по улиците, обявявайки предсрочни избори.

"Той създава послания, чрез които неговите медии тровят обществото, а държавата е опустошена. Вучич упражнява правомощия, които не му принадлежат по Конституция. Обществото ще се излекува, когато главният отровител си отиде", заяви Понош пред телевизия „Nova S“.

Той допълни, че протестът срещу насилието в Сърбия не е "политическо инженерство от страна на опозицията" и че много хора, които са участвали в последните два протеста, дори не са си мечтали да направят това преди три-четири седмици.

Понош заяви, че на протестите присъстват хора, които ще дойдат доброволно, а няма да бъдат „доведени“.

„Опозицията трябва просто да бъде част от протеста“, добави той.

„Като кани хората на митинга в подкрепа на правителството на 26 май, Вучич се опитва да консолидира партията си и да запази "меките избиратели на Сръбската прогресивна партия", каза лидерът на опозиционното движение и отбеляза, че правителството ще "спре държавата на този ден".

"Това е безотговорно. Представете си режим, който парализира цяла страна, за да покаже подкрепата си за управника", коментира ситуацията Понош, като добави, че Вучич решава кризите, които самият той предизвиква.

По думите на лидера на Сърбия-Център Вучич има проблем с разрешаването на действителни кризи, като например протеста на фермерите, на които обещава пари, сякаш са негови собствени, въпреки че не е упълномощен да го прави, и сърбите усещат последствията.

Понош предупреди, че предсрочните избори, обявени от Вучич, са "кокал, хвърлен на опозицията, който служи за отклоняване на вниманието" от случващото се на улицата.

"Хората излязоха на улицата не защото искат избори, а заради ситуацията в обществото", подчерта той.

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пожар изпепели автомобил, къща и селскостопански постройки край Враца

Пожар изпепели автомобил, къща и селскостопански постройки край Враца

България Преди 17 минути

Огънят пламнал във вторник през нощта в оряховското село Долни Вадин

Отвориха специална телефонна линия за сигнали за пожари

Отвориха специална телефонна линия за сигнали за пожари

България Преди 47 минути

Единният телефон за спешни случаи 112 продължава да функционира и на него също могат да се подават сигнали, както досега

Благоприятен ли е бизнес климатът в България за чуждестранни IT инвестиции?

Благоприятен ли е бизнес климатът в България за чуждестранни IT инвестиции?

Любопитно Преди 1 час

Българските IT компании имат потенциала да се конкурират успешно на глобалния пазар

Джони Деп e влюбен в 33 години по-млада рускиня

Джони Деп e влюбен в 33 години по-млада рускиня

Любопитно Преди 1 час

Вижте коя е спряганата за нова любов на актьора красавица

<p>Ефектът &quot;Кейт Мидълтън&quot; счупи нови рекорди&nbsp;</p>

Лилавата рокля на Кейт Мидълтън се превърна в световна модна тенденция

Любопитно Преди 1 час

Мидълтън присъства на мача на Уимбълдън, въпреки че се лекува от рак

Разединение в ДПС и за разговорите с ПП-ДБ

Разединение в ДПС и за разговорите с ПП-ДБ

България Преди 1 час

Джевдет Чакъров и Делян Пеевски изразиха различни позиции по темата

<p>Каква е сумата, необходима за&nbsp;издръжка на тричленно семейство у нас</p>

КНСБ обяви нужната сума за издръжка на тричленно семейство у нас

Пари Преди 2 часа

1453 лева на месец са необходими за сам живеещ човек, за да живее нормално

Още по-екологични SIM карти от Vivacom

Още по-екологични SIM карти от Vivacom

Любопитно Преди 2 часа

Иновативните карти са произведени от 100% рециклирана пластмаса

Главчев за пожарите: Ситуацията, макар и извънредна, е овладяна

Главчев за пожарите: Ситуацията, макар и извънредна, е овладяна

България Преди 2 часа

Няма жертви, няма опасност за населените места, отбеляза той

SOFIA SUMMER FESТ UNDERGROUND отваря врати на 19-и август

SOFIA SUMMER FESТ UNDERGROUND отваря врати на 19-и август

Любопитно Преди 2 часа

Нова локация, интересни събития и култура на открито продължават петото издание на културния фестивал на София

Ще има ли среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

Ще има ли среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

България Преди 2 часа

Останалите партии отказаха да водят разговори за съставяне на кабинет

Даниел Митов

Даниел Митов: С декларацията си ПП-ДБ се опитват да се измъкнат от собствения си капан

България Преди 3 часа

"Няма да подкрепим правителство с втори или трети мандат", категоричен е зам. председателят на ГЕРБ

Защо яйцата са с различен цвят?

Защо яйцата са с различен цвят?

Любопитно Преди 3 часа

Учените са открили поне седем гена, които участват в оцветяването на яйчната черупка на кокошките

Снимката е илюстративна

Сезонът на ураганите през 2024 г. ще донесе рекорден брой свирепи бури

Любопитно Преди 3 часа

Според прогнозите сезонът на атлантическите урагани през 2024 г. ще донесе рекорден брой свирепи бури

Трамвай предизвиква серия от катастрофи в София, минава на червено и с висока скорост (ВИДЕО)

Трамвай предизвиква серия от катастрофи в София, минава на червено и с висока скорост (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Очевидци твърдят, че нарушенията на ватмана са системни

Снимката е илюстративна

Омбудсманът на Стара Загора с нови разкрития за заключените деца

България Преди 3 часа

Майката, която не ги е пускала да излизат, е с психично заболяване