22

К райцерът "Москва" потъна месец и половина след началото на войната срещу Украйна. Майки на млади руски моряци все още не вярват на официалната версия за гибелта на синовете им. "Мисля, че те са някъде там, живи са." Това посочва Алексей Ворошинов, цитиран от Deutsche Welle

В края на 2023 година Следственият комитет на Русия е прекратил разследването за крайцера "Москва", който потъна през април 2022. В социалната мрежа "ВКонтакте" Дмитрий Шкребец, баща на един от загиналите моряци, пише, че разследването е спряно, тъй като заподозрените или обвиняемите по делото били извън Русия. За да продължи то, трябвало всички отговорни и преки изпълнители да са "в ръцете" на руския Следствен комитет, което зависело от това кога ще приключат военните действия в Украйна, се разбира още от неговия пост.

В същото време в Русия остават "виновници от друга категория" - лица, които със своите "действия", "бездействие" или "некомпетентност" са създали условията за потъването на "Москва". "Те допуснаха загубата на флагманския кораб и на нашите моряци", посочва Шкребец.

Русия удари украински оръжеен завод, произвеждащ ракети "Нептун"

Броят на загиналите на "Москва" все още е неизвестен

Според правозащитника Сергей Кривенко, ръководител на общественото движение "Гражданин. Армия. Право", военната прокуратура и Следственият комитет на Русия действат по този начин, "когато не могат да кажат истината". Активистът допълва, че руското законодателство все още задължава държавата да провежда пълномащабно разследване на всеки инцидент, довел до смъртта на военнослужещи. "Ако това се е случило в резултат на някакви действия или небрежност, тогава е необходимо да се посочат конкретни виновници. Тоест законът задължава разследващия орган да намери виновните, но политическите обстоятелства не дават тази възможност", казва Кривенко.

Дмитрий Шкребец няма да обжалва решението за спиране на делото. "Трябваше да бъдем уведомени, че делото е спряно, да бъдем запознати с постигнатите дотук резултати и да ни бъде обяснено как ще се развие делото по-нататък. Но това не беше направено. Затова ще отправя официално запитване и се надявам да получа отговор от следователя", каза той за ДВ.

Флагманът на руския Черноморски флот - крайцерът "Москва" - потъна на 14 април 2022 година. Все още не е известно колко души са били на борда и колко от тях са загинали. Според руски медии жертвите са около 40, а други 100 са били ранени. Независимото руско издание "Агенция" твърди, че на борда на "Москва" е имало около 300 наборни войници. Месец по-рано руският президент Владимир Путин беше обещал, че наборните войници и резервистите няма да участват във "военната операция" в Украйна.

Дмитрий Шкребец е подписал документ, с който удостоверява, че синът му Егор, който е бил на задължителна служба на крайцера "Москва", е загинал. Младежът е роден през 2002 в град Армянск в Крим. Семействата на много други моряци обаче отказват да подпишат въпросния документ.

Въпреки че Министерството на отбраната официално потвърди смъртта на матросите, майката на младия моряк Никита Ефременко - Татяна Ефременко - продължава да го търси. "Случайно научих от непознати, че нашите момчета са в Турция. Но просто не знам към кого да се обърна. Осъзнавам, че няма никакъв смисъл да ходя в турското посолство, както и в нашето", казва тя.

Още десетина семейства са отказали да подпишат документите, с които властите ги уведомяват за смъртта на техните деца. "Не са открити никакви тела или части от тела", припомня Ефременко.

И Юлия Цивова е сред тези, които не вярват на официалната версия за смъртта на сина ѝ - 19-годишния Андрей Цивов от Крим. "Мисля, че те са някъде там, живи са. Не вярвам в това, което ни казват, че се е случило с крайцера и че не могат да намерят никого", казва тя пред ДВ.

Двете майки ще продължат да търсят синовете си. Татяна Ефременко дори е пътувала от Ленинградска област до Ростов на Дон, за да си направи ДНК тест в случай, че останките на Никита бъдат открити.

Властите обещават на родителите, които подпишат документите, компенсация от почти 7,5 милиона рубли, както и месечни плащания от над 20 000 рубли (около 200 евро), както става ясно от документ, с който ДВ разполага.

Украйна унищожи кораб на руския флот в Крим

Потъването на "Москва" е знаково събитие във войната

Крайцерът "Москва" беше потопен месец и половина след като Русия започна пълномащабна война срещу Украйна. Според украинските военни той е бил ударен от две ракети "Нептун", но руското министерство на отбраната настоява, че инцидентът се дължи на избухнал пожар на борда на кораба и предизвикана от него детонация на боеприпас на борда. През ноември 2022 годна Следственият комитет образува наказателно дело във връзка с потъването на "Москва" по член 346 от руския Наказателен кодекс (за умишлено унищожаване или повреждане на военно имущество), което сега е спряно.

Потъването на флагмана на руския Черноморски флот се превърна в един от значимите моменти във войната. Украйна дори издаде серия от пощенски марки, посветени на потапянето на "Москва". В същото време се появиха съмнения относно реалната мощ на руския флот, които нарастват с всеки нов подобен случай. Според военноморските сили на Украйна, дотук поне 20 руски кораба или катери, както и една подводница са били или унищожени, или повредени сериозно. На 14 февруари 2024 украински безпилотни самолети потопиха големия руски десантен кораб "Цезар Куников".

По данни на британското военно министерство само през последните 4 месеца на 2023 година 20% от руския Черноморски флот е бил унищожен.

* Видеото е архивно: Потъна руският военен крайцер „Москва“

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 2 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 7 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 7 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 7 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове