23

С илите на реда задържаха 328 души във Франция по време на бунтовете, които обхванаха страната в четвъртък след "белия марш" в памет на 17-годишен юноша, който беше убит във вторник от полицай в парижкото предградие Нантер, съобщи тази сутрин телевизионният канал BFM, позовавайки се на източник, близък до вътрешния министър Жералд Дeрманен. Както отбелязва BFM, някои от задържаните могат да бъдат освободени без обвинения.

Според канала погромите и сблъсъците между агресивни протестиращи и служители на реда продължават в различни градове на страната. Шефът на МВР следеше ситуацията с безредиците в регионите на Франция тази нощ от командния пункт на Националната полиция в Париж.

Протестиращи и полиция са влезли в сблъсъци и в Брюксел снощи, съобщиха местни медии.

Погром в Париж след протестите за убийството на 17-годишно момче от полицай
Погром в Париж след протестите за убийството на 17-годишно момче от полицай Източник: БГНЕС

В белгийската столица снощи е бил запален поне един автомобил и са нанесени други материални щети. Задържани са трийсетина непълнолетни участници в проявата.

Протестиращите в Брюксел са се събрали в отговор на призив в социалните мрежи. Уточнява се, че около полунощ силите на реда са овладели обстановката, но се е наложило да бъдат предприети промени в работата на градския транспорт.

Кадри в интернет показват няколко пожара близо до центъра на града. На записите се вижда, че автомобили на полицията са били замервани с горящи предмети, както и че силите на реда са отвърнали с водни оръдия срещу нарушителите на реда.

Погромите

Най-малко два магазина са били разграбени в Париж по време на безредиците, включително бутик на Nike, според вестник "Фигаро", който се позовава на полицейски източници. Според изданието около 40 души са участвали в плячкосването на магазин Nike близо до метростанция Chatelet-les-Ales. Арестувани са 11 души. Мародери също ограбват магазин на Rue Frédéric Brunet в 17-ти район на Париж, каза полицейски източник. В Нант бунтовници се опитаха да блъснат с кола супермаркет LIDL. Телевизия BFM добави, че 14 души са били задържани след плячкосването на магазин в квартал Les Halles в центъра на Париж.

Протестиращи подпалиха в четвъртък вечерта офиса на банката Crédit Mutuelle в Нантер. Градът изглежда като по време на война: смачкан асфалт, изкоренени храсти, обърнати маси на ресторанти, разбити витрини, изгорени кофи за боклук, счупени бариери. Започвайки безчинствата си през деня, участниците им ги засилиха с настъпването на тъмнината. Те счупиха прозорци в сграда на банка близо до централната метростанция в Нантер и я запалиха. На мястото е пристигнал екип на пожарната.

Мерките на властта

В Нантер пристигнаха специализирани полицейски части пристигнаха в Нантер. В района на префектурата, както и над парка „Андре Малро“, където преди това имаше сблъсъци между протестиращи и полиция, няколко вертолета кръжат от шест часа вечерта. По-рано в. „Фигаро“ съобщи, че групата за намеса на Националната жандармерия (GIGN), RAID (елитно подразделение на националната полиция), както и бригадата за търсене и реагиране (BRI) ще бъдат изпратени в Нантер и няколко други френски града за подкрепление. Според изданието "Паризиен" властите използват вертолети, за да наблюдават най-проблемните квартали, където се очакват нови сблъсъци между протестиращи и полиция.

Френската полиция се подготви за още по-ожесточени протести. Според вътрешна инструкция за сигурността следващите нощи се очаква "да бъдат театър на градско насилие" с "действия, насочени срещу силите на реда и символите на държавата", каза източник от полицията. Едно парижко предградие, Кламар, вече обяви вечерен час между 21:00 ч. (19:00 GMT) и 6:00 ч. сутринта от четвъртък до следващия понеделник.

Властите във френския регион Оверн-Рона-Алпи наложиха редица ограничителни мерки заради безредиците, съобщи префектурата на самия регион в четвъртък. „Поради градското насилие, което се случи в Голям Лион, бяха взети мерки от тази вечер и през следващите няколко дни, за да се гарантира обществената безопасност и спокойствие“, се казва в изявление на властите в Туитър. Забранени са продажбата и съхранението на гориво в преносими контейнери, транспортирането на киселини, запалими вещества, химикали и експлозиви, каза префектурата. Същото се отнася и за продажбата и използването на фойерверки и пиротехника, както и притежаването на оръжия или предмети, които потенциално биха могли да действат като оръжия. Тези ограничения ще бъдат придружени от засилване на вътрешните сили за сигурност в региона, се казва в изявлението.

Погром в Париж след протестите за убийството на 17-годишно момче от полицай
Погром в Париж след протестите за убийството на 17-годишно момче от полицай Източник: БГНЕС

Расистко убийство

Майката на френския младеж, чието убийство от полицай предизвика безредици, каза в четвъртък, че смята убийството на сина й за расистко мотивирано, но не таи злоба срещу полицията като цяло. „Не обвинявам полицията, обвинявам един човек: този, който отне живота на сина ми“, каза Муния пред канал France 5 в първото си медийно интервю след стрелбата във вторник сутринта. "Имам приятели, които са офицери. Те са напълно зад мен... не са съгласни с това, което се случи", подчерта тя. Муния смята, че 38-годишният полицай, който е обвинен в умишлено убийство, е имал други начини да контролира сина й, който е бил зад волана на мощен мерцедес без книжка. "Нямаше нужда да убива сина ми. Куршум? Толкова близо до гърдите му? Не, не", каза през сълзи самотната майка, представена като служителка в медицинския сектор.

Офицерът "видя арабско лице, малко дете и искаше да отнеме живота му", каза тя. „Колко време ще продължава това? Колко други деца ще минават така? Колко майки ще се окажат като мен?“ добави тя. В четвъртък Муния поведе шествието през предградието Нантер, западно от Париж, където тя живееше със сина си. Шествието което завърши със сблъсъци на протестиращи с полицията, а Муния призова гражданите да "вдигнат въстание".

Междувременно полицаят, който уби младежа в предградие на Париж, предизвиквайки бурни протести в цялата страна, се извини на семейството, докато беше в ареста, каза неговият адвокат. „Първите думи, които произнесе, бяха да се извини, а последните думи, които каза, бяха пак за извинение към семейството“, каза Лоран-Франк Лиенард пред BFMTV късно в четвъртък. „Той е съсипан, не се събужда сутрин, за да убива хора. Не искаше да го убива“, каза Лиенард. По думите му полицаят е "изключително шокиран от насилието в видеото", на което бе заснет инцидентът. Полицаят е обвинен в умишлено убийство и е задържан в ареста. Лиенард каза, че в петък ще обжалва задържането на клиента си.

Макрон на концерт, докато държавата му гори

Погром в Париж след протестите за убийството на 17-годишно момче от полицай
Погром в Париж след протестите за убийството на 17-годишно момче от полицай Източник: БГНЕС

В същото време президентът Еманюел Макрон и съпругата му Брижит бяха забелязани на концерт на Елтън Джон в сряда, докато страната се разтърсва от протестите срещу полицейската бруталност. Снимка на Макрон със съпругата му на концерта на популярния музикант публикува в социалните мрежи италианската моделка Бианка Брандолини. Концертът се състоя в сряда в Accor Arena в Париж.

На фон на масовите размирици и безчинства присъствието на Макрон на концерта предизвика критики от опозиционни политици. Френският евродепутат Тиери Мариани каза, че според него "Макрон се държи незряло". "В момент, когато Франция е в пламъци, Макрон не е до министъра на вътрешните работи или полицията, той предпочита да аплодира Елтън Джон. Всеки има своите приоритети. Колко безотговорно!", написа още политикът в Туитър. Жан-Филип Танги, депутат от крайнодясната партия Национално обединение, също обърна внимание на неуместната постъпка на президента. „Докато Франция е опожарена въпреки усилията на правоприлагащите органи да потушат безредиците, Еманюел Макрон отива на концерт на Елтън Джон“, туитна той.

Ръководителят на десните републиканци Ерик Сиоти призова за извънредно положение, което позволява на местните власти да създадат забранени зони, но правителствен източник каза пред АФП, че тази опция в момента не е на масата. Засилва се обаче загрижеността, че полицията използва оръжията си, за да спира шофьори, които отказват да спрат за проверки на трафика. Миналата година 13 души бяха убити, след като отказаха да спрат за полицейски проверки на трафика, с промяна в закона през 2017 г., която даде на служителите по-големи правомощия да използват оръжията си, които сега се разглеждат. 

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 1 час

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 4 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 4 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 4 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 5 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 13 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 13 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 13 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Любопитно Преди 14 часа

Актрисата се е вдъхновила от от покойния си колега от "Приятели" Матю Пери, който написа мемоари

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 14 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 14 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 16 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 16 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 17 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 17 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати