9

Д жасинда Ардерн се появи на международната сцена като политическа любимка на левицата. Откакто през 2017 г. стана най-младата жена лидер в света, новозеландският премиер редовно се снима със световни лидери като Джо Байдън и китайския президент Си Дзинпин, както и с гостуващи кралски особи като принц Уилям и принцеса Катрин.

Приветствана от прогресивните политици по целия свят, Ардерн получи всеобща похвала за своето лидерство, особено след клането в Крайстчърч, и попадна на корицата на списание Time. Но през изминалата година тя се превърна в огромна спирачка за управляващата Лейбъристка партия, тъй като личната ѝ популярност спадна до най-ниското си ниво в историята, пише Daily Mail.

Бързо спадащата подкрепа за лейбъристите дойде на фона на тревогите от кризата с разходите за живот, ръста на насилствените престъпления и продължаващото недоволство от строгите COVID мерки. В проучване, публикувано през декември, популярността на лейбъристите се понижи с един пункт до 33%, докато популярността на най-голямата дясноцентристка партия в страната, Националната, нарасна с един пункт до 38%. 

Девет месеца след изборите на 14 октомври изглеждаше, че лейбъристите са се насочили към вратата на изхода и нещо трябва да се промени - но никой не предвиди бомбастичната оставка на г-жа Ардерн в четвъртък. През юли 2017 г. много малко хора извън Нова Зеландия знаеха коя е г-жа Ардерн, а и не много кивита, въпреки че тя беше заместник-председател на Лейбъристката партия. 

Лейбъристите имаха 23% в социологическите проучвания и се насочваха към четвърта поредна загуба на изборите от Националната партия - но тогавашният ѝ лидер Андрю Литъл предприе драстичната стъпка да подаде оставка и беше заменен от малко известната си заместничка. 

Когато пое поста на 1 август, тя заяви: "Всички знаят, че току-що приех, с кратко предизвестие, най-лошата ни позиция в политиката". Седем седмици по-късно, след изборите на 23 септември, тя е министър-председател и най-младата жена лидер в света само на 37-годишна възраст. 

Смяната на посоката толкова близо до финалната линия се оказа гениален ход. В свят, в който десни политици като Доналд Тръмп, Борис Джонсън и бразилският президент Жаир Болсонаро доминираха заглавията на вестниците, г-жа Ардерн се превърна в любимка на левицата и лъч на надежда за прогресивните политически партии. 

Тя показа твърда ръка, съчетана със силна визия за страната си, и в продължение на години беше изключително популярна у дома и имаше почти статут на знаменитост в чужбина. 

През 2018 г., тя забременя от годеника си Кларк Гейфорд и по-късно получи широко признание за способността си, както тя каза, "да бъде министър-председател и майка". През септември 2018 г. тя стана първата жена световен лидер, която доведе бебе - дъщеря си Неве - на заседание на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Когато на 15 март 2019 г. австралиец уби 51 мюсюлмански поклонници в две джамии в Крайстчърч, г-жа Ардерн беше грижовната фигура, която обгрижваше Нова Зеландия през най-мрачните ѝ дни. Кадри и снимки, на които тя носи забрадка и прегръща роднините на жертвите, бяха излъчени по целия свят, което допълнително подобри репутацията ѝ. 

Седем месеца по-късно нейната Лейбъристка партия печели изборите, заемайки 65 от 120-те места в новозеландския парламент. Това беше безпрецедентна победа - откакто Нова Зеландия премина към смесена пропорционална система през 1996 г., никоя партия не беше печелила повече от половината места. 

Но в рамките на няколко месеца Нова Зеландия, заедно с останалата част от света, е въвлечена в хаоса на глобална пандемия. През февруари 2020 г. Нова Зеландия блокира границите си и наложи много строги мерки, които в крайна сметка бяха безплодни.

Въпреки че първоначално управлението на страната от г-жа Ардерн през пандемията е силно подкрепено, пред сградата на парламента в Уелингтън постоянно имаше протести, които понякога прерастваха в истинско насилие. Въпреки това през декември 2020 г. подкрепата за лейбъристите достигна 53%, а опозиционните партии не можаха да повярват.

Но подмолните течения на недоволство се зараждат и през ноември 2022 г. проучване показва, че 51% смятат, че отговорът на Нова Зеландия на COVID-19 е разделил страната. Г-жа Ардерн призна, че това е било "трудно време да бъдеш управляваш".

"Виждате, че ние като правителство излизаме с идеи и предложения, за да се справим с тези предизвикателства" - каза тя пред TVNZ.

"Нашата работа е да се справим, защото имаме привилегията да управляваме, и точно това правим".

Но нейното правителство все по-често се занимаваше с борба с политически спорове, отговаряйки на нападките на опозицията, вместо да насърчава собствената си програма. Натискът върху разходите за живот, подхранван от високата инфлация и повишаването на лихвените проценти, засягаше хората, а престъпността заемаше сериозно място в медийното отразяване.

В един от случаите в избирателния район на г-жа Ардерн беше убит работник в магазин за хранителни стоки, което предизвика протести в цялата страна и дори обедна стачка на собствениците на местни магазини. Въпреки че запази популярността си извън пределите на Нова Зеландия, г-жа Ардерн разбра колко вярна е максимата, че "цялата политика е на местно ниво". 

Именно местните проблеми, а не международният ѝ профил, доведоха до катастрофални резултати за нея и Лейбъристката партия.  Точно както през юли 2017 г., лейбъристите се бяха запътили към голяма изборна загуба и трябваше да направят нещо. В четвъртък г-жа Ардерн плачейки заяви, че няма сили да се стреми към преизбиране.

"Знам какво изисква тази работа. И знам, че вече нямам достатъчно енергия, за да я свърша справедливо", каза тя.

Тя каза, че си тръгва, без да съжалява, и предложи един прост начин, по който би искала да бъде запомнена.

"Като човек, който винаги се е опитвал да бъде добър", каза тя.

"Да бъда министър-председател беше най-голямата чест в живота ми и искам да благодаря на новозеландците за огромната привилегия да ръководя страната през последните пет и половина години", каза тя в речта си.

"Заемането на такава привилегирована роля е свързано с отговорност, включително отговорността да знаеш кога си правилният човек да ръководиш, а също и кога не си'" - продължи Ардърн. - "Дадох всичко от себе си, за да бъда министър-председател, но това ми отне и много сили. Не можеш и не трябва да вършиш тази работа, ако нямаш пълен резервоар и малко резерв за онези непланирани и неочаквани предизвикателства, които неизбежно се появяват.

"След като се замислих през лятото, знам, че вече нямам тази допълнителна част в резервоара, за да върша работата си.Тази сутрин говорих с генерал-губернатора, за да я уведомя", допълва тя.

"Освен амбициозната ни програма, която се опитваше да реши дългосрочни проблеми като жилищната криза, детската бедност и изменението на климата, трябваше да реагираме и на голямо посегателство върху биологичната сигурност, терористична атака в страната, изригване на вулкан и глобална пандемия, която се случва веднъж на сто години, и последвалата икономическа криза. Решенията, които трябваше да се вземат, бяха постоянни и тежки", разстроено коментира Ардърн.

Тя изрази своята подкрепа за партията си като коментира, че: "Екипът на лейбъристите е в изключително добра позиция за участие в следващите избори. Те са най-опитният екип в страната и показаха, че притежават необходимите умения, за да отговорят на всичко, което им се изпречи на пътя."

Ареден отговори и на очаквания въпрос от всички - защо напуска.

"Напускам не защото вярвам, че не можем да спечелим изборите, а защото вярвам, че лейбъристите могат и ще ги спечелят. Нуждаем се от свежи хора за предизвикателствата както на тази година, така и на следващите три."

За финал тя заяви: "Що се отнася до времето, което прекарах на този пост, надявам се да оставя на новозеландците убеждението, че можеш да бъдеш мил, но силен, съпричастен, но решителен, оптимистичен, но целенасочен. И че можеш да бъдеш свой собствен лидер - такъв, който знае кога е време да си тръгне.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 3 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 9 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 9 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 10 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 10 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 10 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 10 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 10 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 11 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 11 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 11 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 11 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 12 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 12 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 12 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията