20

Л идерите на 20-те водещи индустриални икономики (Г-20) признаха необходимостта от постигане на глобален въглероден неутралитет до средата на XXI век, според приетата на срещата на върха в Рим зекларация, съобщава БГНЕС.

В декларацията се подчертава, че държавите-членки възнамеряват до 2030 г. да формулират дългосрочни стратегии за постигане на нулеви емисии. В същото време страните признават не само вече съществуващите цели за постигане на този показател, но и нови, които могат да се появят преди или по време на 26-та конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP26) в Глазгоу, Великобритания.

ЕС и САЩ спряха търговската война, започната от Тръмп

Държавите от Г-20 призовават за мерки за ограничаване на нарастването на глобалното затопляне с 1,5℃. „Оставаме отдадени на целта на Парижкото споразумение да поддържаме покачването на средната глобална температура доста под 2℃ и да продължим усилията за ограничаването му до 1,5℃ над прединдустриалните нива“, се казва в документа.

Подчертава се, че тази мярка ще изисква значителни усилия и ефективни действия.

Г-20 се споразумяха за климата

Страните от Г-20 се съгласиха да засилят действията за спирането и обръщането на спада на биологичното разнообразие до 2030 г. Лидерите на Г-20 също призоваха за подкрепа на усилията на редица страни, насочени към осигуряване до 2030 г. на защита на поне 30% от сушата и същата площ от Световния океан. Те също така признаха необходимостта от прекратяване на прекомерния улов и справяне с престъпленията, които засягат околната среда, като незаконна сеч, добив, търговия с диви животни и преместване на отпадъци и опасни вещества.

Глобални предизвикателства

Лидерите на държавите от Г-20 ще се противопоставят на глобалните предизвикателства, които влияят върху техните икономики, включително като не допускат прекъсване на веригите за доставки.

„Оставаме нащрек за глобалните предизвикателства, които засягат нашата икономика, като прекъсването на веригите за доставки. Ще работим заедно, за да идентифицираме и решаваме тези проблеми, докато нашите икономики се възстановят и поддържат стабилността на световната икономика“, се казва в документа.

Лидерите на Г-20 се споразумяха за глобален данък

„Ще продължим да подкрепяме икономическото възстановяване, като избягваме преждевременното отмяна на мерките за подкрепа, като запазим същевременно финансовата стабилност и дългосрочната финансова устойчивост, и ще противодействаме на заплахата от икономически спад“, пише в декларацията.

Тази точка е реакция на световните лиери на кризата в газовата област в Европа, която се изостри през есента, а цената на синьото гориво достигна рекордни стойности на международните борси.

Държавите от Г-20 подчертават решаващата роля на качествените инвестиции в инфраструктурата в процеса на възстановяване след предизвиканата от пандемията криза.

Ние признаваме, че устойчивите, правилно финансирани, добре поддържаните и оптимално управлявани системи са от съществено значение за запазване на инфраструктурните активи през целия им жизнен цикъл, за минимизирането на загубите и прекъсванията и за гарантираното предоставяне на безопасни, надеждни и висококачествени инфраструктурни услуги“, се посочва в документа. Обръща се внимание, че страните от Г-20 ще продължат да развиват по-нататъшно сътрудничество между публични и частни инвеститори за мобилизиране на частен капитал.

„Подчертаваме значението на насърчаването на обмена на знания между местните органи на властта и националните правителства, за да съдействаме за създаването на по-приобщаваща инфраструктура“, се казва в декларацията.

Освен това страните от Г-20 се споразумяха да удължат до края на 2024 г.мандата на Глобалния инфраструктурен хъб (Global Infrastructure Hub) - център за насърчаване разработването на платформа и мрежа за обмен на знания и опит между правителствата, частния сектор, банките за развитие и други международни организации с цел подобряване на функционирането и финансирането на пазарите, свързани с инфраструктурни проекти

Цифрова икономика

Лидерите на Г-20 признават важността на държавната политика за създаване на отворена и справедлива цифрова икономика.

„Ние разбираме важността на политиките, насочени към създаване на приобщаваща, отворена, справедлива цифрова икономика, която насърчава новите технологии, позволява на бизнеса и предприемачите да процъфтяват, защитава правата на потребителите. В същото време тя трябва да решава проблемите с поверителността [на личните данни], защитата на данните, интелектуалната собственост “, се казва в декларацията.

Страните отбелязаха необходимостта от подкрепа на дигитализацията на малките и средните предприятия, значението на развитието на цифрови умения и компютърна грамотност сред купувачите и производителите.

Лидерите подчертаха високия потенциал на дигиталната трансформация за ускоряване на възстановяването от кризата с коронавируса и за насърчаване на всеобщия просперитет.

„Дигиталната трансформация има потенциала да увеличи производителността, да засили възстановяването и да съдейства за всеобщия просперитет на широка основа“, се казва в документа. В същото време се подчертава, че страните от Г-20 ще продължат да обсъждат политики, насочени към подкрепа на растежа на производителността и насърчаване на справедливото разпределение на ползите в страните и секторите на икономиката и помежду им.

Борба с неравенството

Страните от Г-20 се ангажират да засилят своите мрежи за социална сигурност, за да намалят неравенството и да изкоренят бедността.

С цел намаляване на неравенството и изкореняването на бедността, подкрепата на движението и реинтеграцията на работниците на пазарите на труда и насърчаването на приобщаващ и устойчив растеж, ние ще укрепим системите за социална защита. В документа се подчертава, че пандемията „е задълбочила неравенството на пазарите на труда, засягайки сериозно уязвимите работници“. „В сътрудничество със социалните партньори ще прилагаме подходи на политиката, насочени към човека, за насърчаване на социалния диалог и по-голяма социална справедливост; безопасни и здравословни условия на труд; достойна работа за всички“, подчертаха лидерите.

Те отбелязаха, че ще работят за осигуряването на достойни условия на труд за онези, които работят дистанционно. Според декларацията, страните ще се стремят да адаптират правно-нормативната база към новите форми на работа, като гарантират те да бъдат справедливи и приобщаващи. Специално внимание ще се отдели на въпроса за „цифровото различие между половете и неравенството между поколенията“.

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 5 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 8 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 10 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 11 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 11 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 11 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 11 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 12 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 12 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 12 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 13 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 13 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 13 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 13 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 13 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите