20

Е вропейският парламент и Съветът на Европейския съюз се съгласиха Лаура Кодруца Кьовеши да бъде назначена като първия европейски главен прокурор.

Комисарят по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер и комисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равенството между половете Вера Йоурова направиха от името на ЕК следните изявления:

"Европейската комисия работи усилено, за да може всяко евро от бюджета на ЕС да се разходва по правилата и да носи европейска добавена стойност. Това означава също да се води ефективна борба с измамите, засягащи бюджета на ЕС. Досега Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) имаше съществена роля в постигането на тази цел. Тя ще продължи своята дейност като независима разследваща служба, допринасяща за възстановяването на дължими средства, както и за прилагането на други мерки за защита. Европейският прокурор ще осигури укрепването на действията на равнище ЕС и реалното изправяне пред съд на онези, извършили престъпления във вреда на бюджета на ЕС. Пожелавам на новоизбрания главен прокурор успех в преодоляването на предизвикателствата, пред които е изправена. Както Европейската комисия, така и ОЛАФ ще й помагат в предстоящите задачи", заяви комисар Йотингер. 

"Постигнатото съгласие показва недвусмислено, че ЕС гледа сериозно на борбата с финансовите престъпления и на защитата на парите на данъкоплатците. Европейската прокуратура представлява единствена по рода си структура за отделяне на приоритетно внимание на борбата с трансграничните престъпления и за това нито едно престъпление срещу бюджета на ЕС да не остане ненаказано. Тя отговаря на исканията на европейските граждани и предоставя на европейските прокурори нови амбициозни инструменти за разследване и наказателно преследване на тези престъпления на европейско равнище. Приветствам постигането на съгласие за назначаването на г-жа Кьовеши като първия европейски главен прокурор. Уверена съм, че г-жа Кьовеши ще се справи много добре в ролята на ръководител на Европейската прокуратура. Постигнатото съгласие прави възможно създаването на новата служба до края на 2020 г., както бе планирано. Комисията ще продължи да бъде твърд поддръжник на общите усилия за борба с измамите и корупцията в ЕС", заяви комисар Йоурова.

Лаура Кьовеши е одобрена за главен прокурор на ЕС

Всяка година в цяла Европа националните бюджети губят приходи от ДДС за на най-малко 50 милиарда евро заради трансгранични измами. Европейската прокуратура ще бъде независима и децентрализирана прокурорска служба на Европейския съюз с възможност да разследва и преследва по наказателен ред престъпленията против бюджета на ЕС, като например измами, корупция или тежки трансгранични измами с ДДС, както и да предава на съд извършителите на такива престъпления. Регламентът за създаване на Европейската прокуратура по процедурата за засилено сътрудничество беше приет на 12 октомври 2017 г. и влезе в сила на 20 ноември 2017 г. На този етап участват 22 държави от ЕС. Седалището на Европейската прокуратура ще бъде в Люксембург, а мандатът на г-жа Кьовеши ще бъде седем години без възможност за подновяване. Тя ще отговаря за организирането на работата на Европейската прокуратура - ще я представлява, ще ръководи дейността й и ще носи отговорност за ефективното й функциониране.

"Аз съм твърдоглава"

Самата Кьовеши казва, че винаги, когато пусне румънската телевизия или разгърне някой румънски вестник, очаква да прочете за себе си "какви ли не мерзости". Тя се характеризира като "твърдоглава". След като бе уволнена от Румънската антикорупционна агенция, тя се раздели с колегите си там с думите: "Корупцията може да бъде победена. Не се отказвайте от борбата!"

"Подкрепата на гражданите означава, че Румъния е била с мен"

Гласът на една посланичка не означава, че Румъния е била против мен. Подкрепата на гражданите означава, че Румъния е била с мен. Това коментира преди дни бившата ръководителка на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши, след като бе избрана с убедително мнозинство за европейски главен прокурор, въпреки съпротивата на румънското правителство, съобщава информационният сайт Зиаре.

Премиерът Виорика Дънчила даде мандат на постоянния представител на Румъния в ЕС Луминица Одобеску да гласува против кандидатурата на Кьовеши. Според в. "Адевърул", който се позовава на дипломатически източници, посланичката не е спазила това искане, тъй като не е получила писмена заповед от МВнР, каквато е процедурата.

Запитана как приема получените 17 гласа "за" от общо 22, Кьовеши отговори, че е радостна и че това е изключително важно мнозинство. "Не зная как е било гласувано нито първия път, нито днес (вчера - бел. ред.), смятам, че е задължение на други институции да обяснят. От моя гледна точка не е секретна информация и би трябвало да е известна. Но не смятам, че подкрепата на дадено лице, което заема някаква длъжност, или гласът на една посланичка означава, че Румъния е била против мен", коментира Кьовеши. "За мен подкрепата на гражданите означава, че Румъния е била с мен. Надявам се този вот да промени положението в съдебната система и моите колеги да се почувстват насърчени да продължат онова, което започнахме", допълни тя.

Ди Велт: И в София се страхуват от Кьовеши

Коментари в Румъния 

Постът европейски главен прокурор не е като този на европейски комисар или евродепутат от Румъния, който се полага по право на страната, коментира журналистката Йоана Ене Доджою в статия в информационния сайт Зиаре по повод избирането на Лаура Кьовеши за главен прокурор на Европейската прокуратура.

Статията е озаглавена "Подаръкът на Кодруца Кьовеши и горчивата победа".

"Кьовеши няма да заеме пост, който се полага на Румъния. Тя донесе европейски пост на Румъния след конкурс с прокурори от цяла Европа. Това е още един подарък, който Лаура Кодруца Кьовеши направи на страната", посочва журналистката.

"Победата й не е политическа. След изключително сложна техническа оценка, тя бе класирана на първо място сред трите предложения, представени на Европейския парламент и Европейския съвет. Победата й стана политически наситена заради ирационалния гняв, който нейният успех предизвика в Румъния и който даде старт на ад от репресии от всякакъв вид. Ако не беше тази истерия, която изнесоха в Страсбург и Брюксел абсурдите на румънската политика, Кьовеши щеше да спечели без проблеми, но победата й нямаше да има същата стойност. Истерията се обърна срещу онези, които я предизвикаха, защото придадоха на смазващия избор на Европа в полза на г-жа Кьовеши символична стойност, много по-голяма от признание на качествата на Лаура Кодруца Кьовеши", пише журналистката.

Символично изборът на Кьовеши е шамар за правителството в Букурещ и неговата политика в областта на правосъдието. Това е форма на подкрепа и признание за борбата с корупцията и за румънските магистрати, които са подложени на най-свирепата атака от влизането на Румъния в ЕС, отбелязва авторката на Зиаре.

"Същевременно това е горчива победа за румънското общество, защото Румъния губи Лаура Кодруца Кьовеши. Тя ще замине за Люксембург, ще започне нов път, ново предизвикателство, в момент, когато Румъния има огромна нужда от нея", пише Йоана Ене Доджою, според която Кьовеши би могла да бъде отличен президент, министър на правосъдието, конституционен съдия или член на Висшия съвет на магистратите.

Журналистката Магда Градинару пък отбелязва, че цялото "досие" около избора на Кьовеши е представлявало компрометиране на начина, по който Румъния иска да бъде възприемана от очите на чуждестранните партньори и на европейските институции.

Румънското правителство поведе кампания по очерняне, сатанизиране и сплашване срещу един румънски гражданин, който за своя сметка се е включил в конкурс за европейски пост. Настървението и сталинистките техники, с които една официална институция на държавата пусна в действие огромен апарат, включващ и други държавни институции и румънски евродепутати, предизвикаха ропот в бюрата на европейските институции, посочва Магда Градинару в статия в Зиаре под заглавие "Румънски хаос в Брюксел. Как Румъния рискува доверието към себе си в международен план и кой е отговорен за това".

"В един момент всички в Брюксел разбраха, че става дума за марионетно правителство, контролирано от балкански политически лидер с нелиберални амбиции и най-вече с огромен страх от затвора, където в крайна сметка се озова", пише журналистката, визирайки бившия лидер на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, който през май т.г. влезе в затвора с присъда от три години и половина затвор за подстрекаване към злоупотреба със служебно положение.

Лаура Кодруца Кьовеши бе начело на антикорупционната прокуратура на Румъния от 2013 г. до лятото на 2018 г., когато бе отстранена от длъжността по искане на министъра на правосъдието Тудорел Тоадер, който я обвини в превишаване на правомощия. От 2006 г. до 2013 г. тя бе главен прокурор на Румъния. Под нейно ръководство НДБК постигна голям брой осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта и спечели похвали от ЕС, който наблюдава румънската правосъдна система. Кьовеши заяви, че натрупаният опит в Румъния ще й бъде много полезен.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Любопитно Преди 8 минути

"Менструален грип" е разговорен термин, използван за обозначаване на симптоми, които обикновено се появяват преди и по време на менструация

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 1 час

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

Правителство или нови избори? До 12:00 ч. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да имат решение

Правителство или нови избори? До 12:00 ч. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да имат решение

България Преди 2 часа

В понеделник президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат за кабинет на Мария Габриел

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 2 часа

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 2 часа

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 2 часа

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 2 часа

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА

<p>Готви ли ни изненада времето в следващите дни</p>

Времето във вторник: Облаци с валежи от дъжд

България Преди 2 часа

През страната ще премине студен атмосферен фронт

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 2 часа

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

България Преди 11 часа

Считан е за един от основните претенденти за патриаршеския престол

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 12 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 12 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 12 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 14 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 15 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято