20

Е вропейският парламент и Съветът на Европейския съюз се съгласиха Лаура Кодруца Кьовеши да бъде назначена като първия европейски главен прокурор.

Комисарят по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер и комисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равенството между половете Вера Йоурова направиха от името на ЕК следните изявления:

"Европейската комисия работи усилено, за да може всяко евро от бюджета на ЕС да се разходва по правилата и да носи европейска добавена стойност. Това означава също да се води ефективна борба с измамите, засягащи бюджета на ЕС. Досега Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) имаше съществена роля в постигането на тази цел. Тя ще продължи своята дейност като независима разследваща служба, допринасяща за възстановяването на дължими средства, както и за прилагането на други мерки за защита. Европейският прокурор ще осигури укрепването на действията на равнище ЕС и реалното изправяне пред съд на онези, извършили престъпления във вреда на бюджета на ЕС. Пожелавам на новоизбрания главен прокурор успех в преодоляването на предизвикателствата, пред които е изправена. Както Европейската комисия, така и ОЛАФ ще й помагат в предстоящите задачи", заяви комисар Йотингер. 

"Постигнатото съгласие показва недвусмислено, че ЕС гледа сериозно на борбата с финансовите престъпления и на защитата на парите на данъкоплатците. Европейската прокуратура представлява единствена по рода си структура за отделяне на приоритетно внимание на борбата с трансграничните престъпления и за това нито едно престъпление срещу бюджета на ЕС да не остане ненаказано. Тя отговаря на исканията на европейските граждани и предоставя на европейските прокурори нови амбициозни инструменти за разследване и наказателно преследване на тези престъпления на европейско равнище. Приветствам постигането на съгласие за назначаването на г-жа Кьовеши като първия европейски главен прокурор. Уверена съм, че г-жа Кьовеши ще се справи много добре в ролята на ръководител на Европейската прокуратура. Постигнатото съгласие прави възможно създаването на новата служба до края на 2020 г., както бе планирано. Комисията ще продължи да бъде твърд поддръжник на общите усилия за борба с измамите и корупцията в ЕС", заяви комисар Йоурова.

Лаура Кьовеши е одобрена за главен прокурор на ЕС

Всяка година в цяла Европа националните бюджети губят приходи от ДДС за на най-малко 50 милиарда евро заради трансгранични измами. Европейската прокуратура ще бъде независима и децентрализирана прокурорска служба на Европейския съюз с възможност да разследва и преследва по наказателен ред престъпленията против бюджета на ЕС, като например измами, корупция или тежки трансгранични измами с ДДС, както и да предава на съд извършителите на такива престъпления. Регламентът за създаване на Европейската прокуратура по процедурата за засилено сътрудничество беше приет на 12 октомври 2017 г. и влезе в сила на 20 ноември 2017 г. На този етап участват 22 държави от ЕС. Седалището на Европейската прокуратура ще бъде в Люксембург, а мандатът на г-жа Кьовеши ще бъде седем години без възможност за подновяване. Тя ще отговаря за организирането на работата на Европейската прокуратура - ще я представлява, ще ръководи дейността й и ще носи отговорност за ефективното й функциониране.

"Аз съм твърдоглава"

Самата Кьовеши казва, че винаги, когато пусне румънската телевизия или разгърне някой румънски вестник, очаква да прочете за себе си "какви ли не мерзости". Тя се характеризира като "твърдоглава". След като бе уволнена от Румънската антикорупционна агенция, тя се раздели с колегите си там с думите: "Корупцията може да бъде победена. Не се отказвайте от борбата!"

"Подкрепата на гражданите означава, че Румъния е била с мен"

Гласът на една посланичка не означава, че Румъния е била против мен. Подкрепата на гражданите означава, че Румъния е била с мен. Това коментира преди дни бившата ръководителка на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши, след като бе избрана с убедително мнозинство за европейски главен прокурор, въпреки съпротивата на румънското правителство, съобщава информационният сайт Зиаре.

Премиерът Виорика Дънчила даде мандат на постоянния представител на Румъния в ЕС Луминица Одобеску да гласува против кандидатурата на Кьовеши. Според в. "Адевърул", който се позовава на дипломатически източници, посланичката не е спазила това искане, тъй като не е получила писмена заповед от МВнР, каквато е процедурата.

Запитана как приема получените 17 гласа "за" от общо 22, Кьовеши отговори, че е радостна и че това е изключително важно мнозинство. "Не зная как е било гласувано нито първия път, нито днес (вчера - бел. ред.), смятам, че е задължение на други институции да обяснят. От моя гледна точка не е секретна информация и би трябвало да е известна. Но не смятам, че подкрепата на дадено лице, което заема някаква длъжност, или гласът на една посланичка означава, че Румъния е била против мен", коментира Кьовеши. "За мен подкрепата на гражданите означава, че Румъния е била с мен. Надявам се този вот да промени положението в съдебната система и моите колеги да се почувстват насърчени да продължат онова, което започнахме", допълни тя.

Ди Велт: И в София се страхуват от Кьовеши

Коментари в Румъния 

Постът европейски главен прокурор не е като този на европейски комисар или евродепутат от Румъния, който се полага по право на страната, коментира журналистката Йоана Ене Доджою в статия в информационния сайт Зиаре по повод избирането на Лаура Кьовеши за главен прокурор на Европейската прокуратура.

Статията е озаглавена "Подаръкът на Кодруца Кьовеши и горчивата победа".

"Кьовеши няма да заеме пост, който се полага на Румъния. Тя донесе европейски пост на Румъния след конкурс с прокурори от цяла Европа. Това е още един подарък, който Лаура Кодруца Кьовеши направи на страната", посочва журналистката.

"Победата й не е политическа. След изключително сложна техническа оценка, тя бе класирана на първо място сред трите предложения, представени на Европейския парламент и Европейския съвет. Победата й стана политически наситена заради ирационалния гняв, който нейният успех предизвика в Румъния и който даде старт на ад от репресии от всякакъв вид. Ако не беше тази истерия, която изнесоха в Страсбург и Брюксел абсурдите на румънската политика, Кьовеши щеше да спечели без проблеми, но победата й нямаше да има същата стойност. Истерията се обърна срещу онези, които я предизвикаха, защото придадоха на смазващия избор на Европа в полза на г-жа Кьовеши символична стойност, много по-голяма от признание на качествата на Лаура Кодруца Кьовеши", пише журналистката.

Символично изборът на Кьовеши е шамар за правителството в Букурещ и неговата политика в областта на правосъдието. Това е форма на подкрепа и признание за борбата с корупцията и за румънските магистрати, които са подложени на най-свирепата атака от влизането на Румъния в ЕС, отбелязва авторката на Зиаре.

"Същевременно това е горчива победа за румънското общество, защото Румъния губи Лаура Кодруца Кьовеши. Тя ще замине за Люксембург, ще започне нов път, ново предизвикателство, в момент, когато Румъния има огромна нужда от нея", пише Йоана Ене Доджою, според която Кьовеши би могла да бъде отличен президент, министър на правосъдието, конституционен съдия или член на Висшия съвет на магистратите.

Журналистката Магда Градинару пък отбелязва, че цялото "досие" около избора на Кьовеши е представлявало компрометиране на начина, по който Румъния иска да бъде възприемана от очите на чуждестранните партньори и на европейските институции.

Румънското правителство поведе кампания по очерняне, сатанизиране и сплашване срещу един румънски гражданин, който за своя сметка се е включил в конкурс за европейски пост. Настървението и сталинистките техники, с които една официална институция на държавата пусна в действие огромен апарат, включващ и други държавни институции и румънски евродепутати, предизвикаха ропот в бюрата на европейските институции, посочва Магда Градинару в статия в Зиаре под заглавие "Румънски хаос в Брюксел. Как Румъния рискува доверието към себе си в международен план и кой е отговорен за това".

"В един момент всички в Брюксел разбраха, че става дума за марионетно правителство, контролирано от балкански политически лидер с нелиберални амбиции и най-вече с огромен страх от затвора, където в крайна сметка се озова", пише журналистката, визирайки бившия лидер на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, който през май т.г. влезе в затвора с присъда от три години и половина затвор за подстрекаване към злоупотреба със служебно положение.

Лаура Кодруца Кьовеши бе начело на антикорупционната прокуратура на Румъния от 2013 г. до лятото на 2018 г., когато бе отстранена от длъжността по искане на министъра на правосъдието Тудорел Тоадер, който я обвини в превишаване на правомощия. От 2006 г. до 2013 г. тя бе главен прокурор на Румъния. Под нейно ръководство НДБК постигна голям брой осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта и спечели похвали от ЕС, който наблюдава румънската правосъдна система. Кьовеши заяви, че натрупаният опит в Румъния ще й бъде много полезен.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>ЦИК реши как ще гласуват хората с увреждания&nbsp;</p>

ЦИК реши как ще гласуват хората с увреждания и поставените под карантина

Избори 2021 Преди 5 часа

Дописвания в избирателния списък се допускат до 5 юли

Слънце и дъжд в понеделник

Слънце и дъжд в понеделник

България Преди 6 часа

Кога ще се оправи времето

Грандиозен успех за ансамбъла ни по художествена гимнастика

Грандиозен успех за ансамбъла ни по художествена гимнастика

България Преди 9 часа

Златните момичета спечелиха златен медал на финала на 5 топки от Европейското първенство по художествена гимнастика във Варна

Дан Шомон

Дан Шомон: В България има възможност за ново лидерство

България Преди 9 часа

Съветникът на Барак Обама с коментар за отношенията между САЩ и България, за санкциите по закона "Магнитски", за политическата ситуация у нас

Николай Витанов

Николай Витанов: Който отиде сега на море, ще спечели

Теми в развитие Преди 11 часа

"Ако 70% от българите се ваксинират, 3 пъти по-силна ще е защитата", смята математик на закрития COVID-щаб

Денис Бери

Почина Денис Бери

Любопитно Преди 11 часа

Той е режисьор на няколко телевизионни сериала, сред които е и "Шотландски боец"

<p>БХРА: Стикерите&nbsp;създават проблеми&nbsp;</p>

БХРА: Стикерите за ваксинация създават проблеми, вместо да ги решават

България Преди 12 часа

"Натискът да се имунизират служителите на всяка цена води до отлив на персонал", казват от асоциацията

Виктор Николаев

Виктор Николаев с голямата награда за телевизионна журналистика „Свети Влас“

България Преди 12 часа

Водещият на „Здравей, България“ беше отличен за висок професионализъм

<p>10 км опашка от тирове на &bdquo;Дунав мост&rdquo; 2</p>

10 км опашка от тирове на „Дунав мост” 2

България Преди 12 часа

Проблеми за пътуващите има и на ГКПП „Кулата”

<p>Кралицата, която наложи най-популярната сватбена традиция</p>

Кралицата, която наложи най-популярната сватбена традиция

Любопитно Преди 14 часа

Вижте на кого дължим коледната традиция за украсяване на елха

Проф. Велислав Минеков

Проф. Велислав Минеков: Това е смайващо

България Преди 15 часа

„Строителство върху оригинални останки е повече от кич, това е унищожение”, категоричен е служебният министър на културата

Гръцкото пристанище Пирея

DW: Китай превзема европейските пристанища

Свят Преди 16 часа

Пирея, Ротердам, Антверпен, а може би скоро и Хамбург – Китай вече притежава дялове или терминали в 14 европейски пристанища. Какво цели тази експанзия

<p>НАТО е против ядрени ракети с наземно базиране в Европа</p>

НАТО е против ядрени ракети с наземно базиране в Европа

Свят Преди 17 часа

Тази стъпка се разглежда като възможен начин да се намали нивото на напрежение в отношенията с Москва

Как да изключим новия уиджет за новини в Windows 10

Как да изключим новия уиджет за новини в Windows 10

Технологии Преди 20 часа

Полезната функция може да не е подходяща за всички потребители

MINI John Cooper Works

БГ дебют за MINI на британска територия

Технологии Преди 20 часа

Фейслифтът на MINI хечбек и кабрио дебютира у нас на специална церемония в резиденцията на английския посланик в България.