24

П о обвинения в корупция на съд са били изпратени над 1250 обвиняеми от високите и средните етажи на властта в Румъния. 

През 2015 г. в северната ни съседка са били съдени 

пет пъти повече министри и народни представители

в сравнение с 2013 г., заяви главният прокурор Лаура Кодруца Кьовеши при представянето на отчет за дейността на прокуратурата за миналата година, предаде Аджерпрес.

През изминалата година пред магистратите са се изправили и 

един премиер, петима министри, 16 депутати и петима сенатори.

Това е най-големият брой висши държавни служители, разследвани от Националната дирекция за борба с корупцията в рамките на една година, заяви Лаура Кодруца Кьовеши.

Тя посочи, че е бил наложен

запор на имущество за около половин милиард евро,

а по различни дела съдът е постановил връщане на 220 милиона евро на държавата.

Процентът на оправдателните присъди е паднал

на 7,63 на сто, което по думите на Кьовеши доказва обективния характер и професионализма в делата, по които е работила прокуратурата.

Над 970 обвиняеми са получили окончателни присъди. Продължителността на съдебните процеси е намаляла, отбеляза обвинител номер 1 и допълни, че решените окончателно съдебни случаи за по-малко от година са нараснали с над 60 процента.

Съдебната дейност на прокуратурата е била реализирана от 33 обвинители, които са имали над 14 700 участия в съдебни заседания.

Преди време председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в Румъния, че България и Румъния може да бъдат разделени в наблюдението на реформите в правосъдието и борбата с корупцията, точно заради добрите резултати на северната ни съседка. "Ако Румъния продължава да бележи прогрес, по-сериозен от този на нашите български приятели, процесът на мониторинг ще върви към своя край". По-късно Юнкер уточни, че мониторингът над двете страни ще падне в рамките на неговия мандат. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@