14

П реди малко повече от десетилетие един добре образован руски историк е заловен от властите, след като е разкрита ужасяващата му колекция от ръчно изработени човешки кукли, разпръснати из целия му апартамент.

Някога уважаван в своята област, през 2011 г. започват да излизат наяве ужасяващи истини за 57-годишния Анатолий Москвин. Властите разкриват как той е изкопавал мъртви жени и ги е превръщал в кукли. Смята се, че до края на продължилата две десетилетия дейност той е осквернил общо около 150 жени и ги е превърнал в кукли.

Сред купчините отпадъци в дома на Москвин от Нижни Новгород, Русия, са открити захвърлени 26 мумифицирани тела на момичета и жени на възраст между 3 и 29 години.

Ученият е живял с труповете на мъртвите момичета в къщата на ужасите, след като ги е превърнал в призрачни играчки и ги е украсил с червило, грим и ботуши до коленете, разкрива Daily Mail.

Той изкопавал телата на момичетата и ги превръщал в експонати, наподобяващи антични кукли с червени устни, зачервени бузи и ярко оцветени рокли с къдрички.

Смразяващите снимки на отвратителната му колекция показват тела и скелети в чорапи и костюми, като едно от тях дори е облечено така, че да прилича на детско плюшено мече.

По-късно полицията публикува кадри, на които се вижда, че мъртвите момичета са разположени из къщата му в странни костюми, стърчат иззад пердета и са пъхнати в пролуки в стените.

Зловещите експонати са открити да седят върху рафтове и дивани, заобиколени от безпорядък. Някои от тях са намерени с лица, увити в плат, върху който Москвин е нанесъл грим, а други са скрили ръцете си в плат.

Когато полицията най-накрая залавя Москвин, открива музикални кутии и играчки, забити в телата, така че куклите да издават звуци, когато се докоснат.

Разкрито е, че висококвалифицираният трафикант на тела е отбелязвал рождения ден на всяка от мъртвите си жертви в спалнята си със смразяващи ритуали, както и че им е давал имена и е организирал партита за своите "играчки".

Според съобщенията родителите на Москвин са виждали призрачните кукли, разпръснати из дома, в който е живял той, но твърдят, че не са имали представа, че те са истински тела на починали момичета.

Майка му, 84-годишната Елвира, заяви: "Видяхме тези кукли, но не подозирахме, че в тях има трупове. Мислехме, че е негово хоби да прави такива големи кукли и не виждахме нищо нередно в това."

След решението от 2020 г. срещу освобождаването му тя твърди, че съдът е бил предубеден към сина ѝ, който "не е в състояние да бъде в обществото, да работи или да се ожени".

През съветските години Москвин работи като преводач в Червената армия, но изкривената му любов към мъртвите се заражда дълбоко в него от много години насам.

Москвин обяснява мрачната си мания с инцидент от 1979 г., който се случва, когато той е едва на 13 години.

"Експертът по гробовете" споделя историята в "Некролози" - седмично руско издание, посветено на гробищата и некролозите, на което той е отдаден сътрудник.

В последната статия на Москвин за изданието от 26 октомври 2011 г. той разказва как група мъже, облечени в черни костюми, уж го спрели на връщане от училище.

Те са били на път за погребението на 11-годишната Наташа Петрова, след което са завлекли Москвин до ковчега ѝ, където са го принудили да целуне трупа ѝ.

Москвин пише: "Един възрастен бутна лицето ми до восъчното чело на момичето с бродирана шапка и нямаше какво да направя, освен да я целуна, както ми беше наредено. Целунах я веднъж, после пак, после пак".

Твърди се, че след това опечалената майка на момичето е сложила венчална халка на пръста на младия Москвин и венчална халка на пръста на мъртвата си дъщеря.

"Странният ми брак с Наташа Петрова беше полезен", казва Москвин в статията.

Той твърди, че именно това преживяване го е довело до дива вяра в магията и ужасяващо увлечение по мъртвите.

След това ученикът започнал да се скита из гробищата, а болезнените му интереси го довели до това, че накрая получил диплома по келтски науки - култура, чиято митология често размива границите между живота и смъртта.

Започва да изследва погребалните ритуали, смъртта и окултизма и поддържа голяма лична библиотека с над 60 000 книги и документи по тези теми.

Освен това историкът владее 13 езика и многократно е публикуван като учен, а колегите му от академичните среди го описват едновременно като гений и ексцентрик.

Но макар да изглеждал като академичен гений за хората от външния свят, той криел в себе си една призрачна страна, докато продължавал да обикаля от гробище на гробище.

От 2005 г. до 2007 г. Москвин твърди, че е посетил около 752 гробища в Нижни Новгород.

Записвал си подробно всяко от тях и се потапял в историята на телата, които почивали там.

През 2009 г. обаче интересите му придобиват още по-зловещ характер, тъй като местните жители започват да откриват, че гробовете на техните близки са били разровени, а понякога и напълно разкопани.

Накрая Москвин е заловен, докато осквернява гроб, а осем полицаи нахлуват в апартамента му, докато търсят доказателства. Това, което откриват, разтърсва света.

  • Родителите на жертвите

През 2022 г. сред родителите на жертвите се породиха страхове, след като беше съобщено, че осквернителят на гробове може да бъде освободен от затвора, след като психиатър подкрепил освобождаването му.

Съдилищата многократно отказвали да го освободят, но медиците-психиатри излязоха с шокиращо предложение, че няма медицинска причина Москвин да бъде държан в защитено жилище.

Родителите на мъртвите деца пледираха да го оставят зад решетките до края на живота му, опасявайки се, че ако бъде освободен, той бързо ще се върне към болните си навици.

Трупът на десетгодишната жертва на убийство Олга Чардимова е един от 26-те, които Москвин изкопава и превръща в мумифицирани кукли.

Майка ѝ Наталия Чардимова не разбрала, че при редовните ѝ посещения на гроба на дъщеря ѝ гробът бил празен, защото Москвин бил откраднал трупа на Олга за своята колекция от болни.

Съкрушената майка последователно се противопоставя на освобождаването му и заявява, че "това същество е внесло страх, ужас и паника в живота ми" с "гротескните" си издевателства над мъртвите деца.

През 2020 г. Москвин отказа да се извини на семействата на жертвите си.

По-рано Москвин е документиран да се обръща към родителите: "Аз не мога да се извиня: "Вие изоставихте момичетата си на студа, а аз ги доведох у дома и ги стоплих. Освен това те са погребали дъщерите си и тук според мен приключват правата им върху тях...Така че не, не бих се извинил.“

  • Арест и мотив

Срещу Москвин е повдигнато обвинение по чл. 244 от Наказателния кодекс на Русия за оскверняване на гробове и трупове - обвинение, което предвижда до пет години затвор.

Но след като бил подложен на психиатрична експертиза, било установено, че мъжът е имал форма на параноидна шизофрения.

На заседание на 25 май 2012 г. Ленинският районен съд в Нижни Новгород признава Москвин за неспособен да се яви пред съда и го освобождава от наказателна отговорност.

Вместо това той е осъден на "принудителни медицински мерки" и е преместен в психиатрична клиника.

През 2014 г. говорител заявява: "След три години наблюдение в психиатрична клиника е напълно ясно, че Москвин не е психически годен за съдебен процес... Затова той ще бъде оставен за психиатрично лечение в клиниката".

След ареста си Москвин дава интервю пред руски медии, в което разкрива извратените "мотиви", стоящи зад поредицата от ужасяващи престъпления.

Той заявява, че изпитва огромно съчувствие към мъртвите момичета и смята, че те могат да бъдат върнати към живот с помощта на науката или черната магия.

Като експерт по келтската култура, той научил, че древните друиди са спели върху гробовете, за да се доближат до духовете на мъртвите и да общуват с тях.

Започнал да търси некролози на починали местни деца и когато намерел някое, което му "говорело", спял на гроба на детето, за да установи дали то иска да бъде върнато към живота.

Той признава, че прави това от около 20 години, но никога не е изкопавал тялото на дете без негово разрешение.

С напредването на възрастта, според него, спането върху гробовете започнало да става болезнено и тогава започнал да ги прибира вкъщи.

Твърди се, че е бил мотивиран и от собственото си желание да има деца, по-специално дъщеря.

Веднъж Москвин се опитал да осинови младо момиче, но молбата му била отхвърлена поради ниските му доходи.

Той отрича да е изпитвал сексуално влечение към куклите и твърди, че вместо това ги е смятал за свои деца, тъй като е разговарял с тях, пеел им е песни и е гледал анимационни филми с тях.

През 2020 г. обаче Москвин заявил пред властите, че иска да се ожени за своите "приятелки" и да работи като преподавател по чужди езици.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д-р Моника Стефанова

От живота на ветеринарния лекар: Тайните на професията, съвместно с д-р Моника Стефанова

Любопитно Преди 42 минути

За тайните, емоциите и удовлетворението ще ни разкаже д-р Моника Стефанова

Ели Скорчева в "Уроците на Блага"

„Уроците на Блага“ с награда за най-добър филм

Любопитно Преди 45 минути

Филмът на Стефан Командарев отличен на призовете на българските филмови дейци

„Марчело мио“: Киара Мастрояни влиза в образа на баща си във филм

„Марчело мио“: Киара Мастрояни влиза в образа на баща си във филм

Любопитно Преди 1 час

На 22 май мъжката икона на италианското кино ще оживее отново във филма на Кристоф Оноре

След кавга: Мъж простреля друг с пневматичен пистолет в Шуменско

След кавга: Мъж простреля друг с пневматичен пистолет в Шуменско

България Преди 1 час

Двамата са се сбили в двора на фирма край града

Тази изгубена река би могла да обясни как са построени пирамидите в Египет

Тази изгубена река би могла да обясни как са построени пирамидите в Египет

Любопитно Преди 2 часа

Много от древните египетски пирамиди са разположени надолу по ивица пустиня между Гиза и Лист

<p>Близък на загиналия: Колата на НСО се е движела с над 160 км в час</p>

Близък на загиналия край Аксаково: Колата на НСО се е движела с над 160 км в час

България Преди 2 часа

Роднините на починалия имат много въпроси около трагичния инцидент

Хейли Бийбър сподели сладки снимки с бременно коремче

Хейли Бийбър сподели сладки снимки с бременно коремче

Любопитно Преди 2 часа

Само преди седмица стана известно, че Хейли и Джъстин Бийбър очакват дете

д

Украинска атака в Крим унищожи 3 руски изтребителя

Свят Преди 3 часа

Загубите на техника идват след двудневни атаки от страна на украинците срещу Севастопол

Израел: Не сме искали война в Газа, бяхме нападнати

Израел: Не сме искали война в Газа, бяхме нападнати

Свят Преди 3 часа

Израелското настъпление в анклава беше защитено в най-висшия съд на ООН от заместник-главния прокурор по международните дела на Израел Гилад Ноам

Провален работен ден за „Шеф под прикритие“

Провален работен ден за „Шеф под прикритие“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте епизода този петък от 22:00 ч. по NOVA

<p>Той се е върнал от гроба, за да ловува живите хора</p>

Чудовище в селото: Петър Благоевич, вампирът от Кисилево

Любопитно Преди 3 часа

Почти всяка култура по света има своя собствена версия на вампирите в своя фолклор

„It Ends With Us“: Вижте Блейк Лайвли в трейлъра на новия ѝ филм (ВИДЕО)

„It Ends With Us“: Вижте Блейк Лайвли в трейлъра на новия ѝ филм (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Ето всичко, което трябва да знаете за филмовата адаптация на най-известната книга на Колийн Хувър.

хуманитарна помощ

Тръгнаха първите камиони с доставки на хуманитарна помощ за Газа

България Преди 4 часа

Изграждането на изкуственото временно американско пристанище край Газа бе завършено на 8 май

Царевец

Пожар в Царевец вдигна на крак огнеборците във Велико Търново

България Преди 4 часа

Проблемът е в една от кулите на крепостта

Чоткин с предложение към шеф Ангелов да му бъде кум (ВИДЕО)

Чоткин с предложение към шеф Ангелов да му бъде кум (ВИДЕО)

Любопитно Преди 4 часа

Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell’s Kitchen 6