28

О т началото на войната насам се разпространяват все повече фалшиви новини за Володимир Зеленски: той си купувал яхти, а съпругата му - скъпи бижута. Това посочва Катрин Весоловски за Deutsche Welle

С каква цел се прави всичко това?

Финансовата подкрепа и доставките на оръжие за Украйна отново са голяма тема за световната политика. "В стратегически план Западът все още стои зад Украйна, но точно тази година се намираме във важна повратна точка", казва Юлия Смирнова, експерт по дезинформацията в Института за стратегически диалог. Тя е убедена, че Русия се опитва да подкопае солидарността с Украйна с помощта на дезинформация и пропаганда. 

Една от основните цели на дезинформационните кампании е украинският президент Володимир Зеленски. "Зеленски е символ на Украйна, символ на украинската съпротива, поради което много атаки са насочени лично към него", посочва Смирнова. Роман Осадчук, който изследва руската дезинформация за американския мозъчен тръст Atlantic Council, потвърждава думите ѝ. "Ако опетниш имиджа на Зеленски, опетняваш и имиджа на Украйна." 

Проучванията на ДВ също показват, че Володимир Зеленски и семейството му многократно са били обект на антиукраинска дезинформация. През последните месеци се разпространяват неверни твърдения за предполагаемия разточителен начин на живот на Зеленски и съпругата му. ДВ провери фактите за две скорошни твърдения, които набраха голяма популярност.

Зеленски е купил две луксозни яхти за милиони долари

Твърдение: Володимир Зеленски е купил две яхти на стойност 75 милиона долара, твърдят многобройни потребители на социалните медии. Разпространяват се и предполагаеми доказателства за покупката. 

Украинският президент бил купил яхтите с имена "Lucky Me" и "My Legacy", се твърди в социалните мрежи

Проверка на фактите: невярно

Според твърдението, което се разпространява основно в САЩ, Зеленски не използва парите от американската помощ за Украйна, за да защитава страната си от Русия, а за да води "екстравагантен начин на живот". Публикациите за това се радват на голям интерес. Един пост в платформата Х, публикуван през ноември, има повече от четири милиона преглеждания. Твърдението обаче не отговаря на истината - и двете яхти все още се продават.

Предполагаемите договори за покупко-продажба, които се разпространяват онлайн, и които трябва да доказват, че украинският президент е купил яхтите с имена "Lucky Me" и "My Legacy", са фалшиви. И двете все още се продават, както показва едно просто търсене в Google. 

Според фалшивите документи яхтите са продадени съответно на 18 и 25 октомври от "Mediterranean Yacht Brokers Association" (MYBA) на доверениците на Зеленски Борис и Серхий Шефир - дори не на самия украински президент. Организацията обаче вече не се нарича така - през 2008-а година тя променя името си на "MYBA The Worldwide Yachting Association". Освен това в момента нейното лого е различно от показаното в документите. Чрез търсенето по изображения в Google намерихме стария непопълнен документ, използван за фалшификацията. Той е качен в мрежата преди седем години.

Въпреки това трябва да се отбележи, че спрямо Зеленски и Серхий Шефир действително имаше обвинения в корупция. В "Досиетата "Пандора" международен екип от журналисти разкри, че Зеленски е продал на Шефир дял в офшорна компания на един от британските Вирджински острови, преди да стане президент през 2019-а година. До момента никой от двамата не е коментирал обвиненията.

Купила ли си е Олена Зеленска бижута на стойност 1,1 милиона долара?

Твърдение: "Съпругата на Зеленски е похарчила 1 100 000 долара за покупки в Ню Йорк, когато е посетила Съединените щати заедно със съпруга си, надяващ се на по-нататъшната подкрепа на Вашингтон", се твърди в онлайн статия и различни публикации в социалните мрежи. 

Проверка на фактите: невярно

Докато Зеленски се бори за подкрепа на Украйна от страна на САЩ по време на Общото събрание на ООН през септември 2022-а година, съпругата му харчи 1,1 млн. долара за бижута в бутик на луксозната марка "Cartier". Бивша служителка на магазина на име Букари Уедраого забелязала това и взела със себе си предполагаемото доказателство за покупката. В публикация в Инстаграм тя разказва за срещата си със Зеленска, която се била държала скандално. Доказателството за покупка обаче е фалшиво, а историята - измислена.  

В профила в Инстаграм на предполагаемата бивша служителка на "Cartier" няма никакви други публикации. Освен това няма никакви индикации, че той действително принадлежи на Букари Уедраого. На актуалната профилна снимка е изобразен руският президент Владимир Путин. 

Според предполагаемото доказателство за покупка Олена Зеленска била купила бижутата на 22-и септември в магазин на "Cartier" на Пето авеню в Ню Йорк. Това обаче не е възможно, тъй като снимки информационни агенции доказват, че тя тогава е била в Отава със съпруга си.

Освен това проучване на организацията за проверка на фактите "Open" показва: жената, която твърди, че е видяла Зеленска да пазарува в магазина в Ню Йорк, всъщност не е бивша служителка на "Cartier" в Ню Йорк, а притежава магазин в Русия.

Документите на Кремъл показват: Зеленски е главна цел на дезинформационните кампании

И двете неверни твърдения предполагат, че Зеленски щедро харчи пари, докато се води война, и че подкрепата за Украйна трябва да бъде поставена под въпрос. "Тази дезинформация тръгва първо в социалните мрежи, в профилите на предполагаеми журналисти и информатори, които всъщност не съществуват. А след това се поема, подхваща и разпространява от прокремълските и руските държавни медии", обяснява Юлия Смирнова. 

Наскоро американският вестник "Вашингтон пост" съобщи за изтекли над 100 документа от Кремъл, които доказват, че Москва води мащабна пропаганда срещу Зеленски с цел да раздели и дестабилизира украинското общество. Според Роман Осадчук крайната цел е отслабване на международната подкрепа за Киев. Експертът предполага, че в бъдеще антиукраинската дезинформация само ще се засили: "Тя ще продължи и Зеленски ще става все по-голяма мишена".

* Вижте и това видео от архива ни: Зеленски: Ще победим Русия в най-великия ден от живота ни

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 28
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

28 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 2 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 2 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 3 часа

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 3 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Борисов: Ще работя с ПП само при тези условия</p>

Борисов: Ще работя с ПП само при доминираща роля на ГЕРБ - с наши министри и програма

България Преди 4 часа

Моят противник на тези избори са проруските партии, посочи лидерът на ГЕРБ

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 4 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 5 часа

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 6 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция (ВИДЕО)</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 7 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 7 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 7 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 8 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 9 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 9 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия