43

С ледващите президентски избори в Русия трябва да се проведат на 17 март 2024 година. Окончателното решение за това трябва да бъде взето още този месец от Съвета на федерацията. Очаква се това да стане между 8 и 18 декември, предаде Deutsche Welle.

Междувременно желанието си да се кандидатират обявиха бившият "министър на отбраната" на самопровъзгласилата се "Донецка народна република" (ДНР) Игор Стрелков (Гиркин), журналистката от Ржев и майка на три деца Екатерина Дунцова, както и Борис Надеждин от Градския съвет на Долгопрудни в Московска област и бивш депутат от Държавната дума. Освен това своите президентски амбиции обявиха още Сергей Липатов, куриер по професия, както и ръководителят на Националната пенсионна асоциация и бивш заместник-председател на столичния клон на партия "Яблоко" Анатолий Рабинович.

Президентската кампания на практика е предрешена, но властите може да допуснат до нея и редица опозиционни кандидати - за повишаване на избирателната активност и легитимността на тези избори. Дори не е изключено някои от допуснатите до надпреварата кандидати да са опозиционно настроени или да имат пацифистки възгледи - стига ситуацията да се контролира изцяло от Кремъл.

Кандидат на "левите и патриотичните сили"

Най-непредсказуем сред тях засега изглежда Игор Стрелков (Гиркин), смятат наблюдателите. Полковникът от ФСБ от запаса и бивш "министър на отбраната" на донецките сепаратисти се намира от юли 2023 в следствения арест по обвинение в призоваване към екстремистка дейност (според 280 от Наказателния кодекс на Руската федерация). Максималното наказание, което може да получи по това обвинение, е пет години лишаване от свобода. Всички материали по делото обаче са засекретени.

Стрелков е обявен за международно издирване по искане на Окръжния съд в Хага, след като беше осъден на доживотен затвор за катастрофата на малайзийския пътнически самолет Боинг през юли 2014 година. Украйна пък го обвинява във военни престъпления.

За намерението на Стрелков да се кандидатира за президентските избори съобщи миналия месец координаторът на партия "Ляв фронт" Сергей Удалцов, който го представи като общ кандидат на "левите и патриотичните сили" в страната. Самият Стрелков тогава предположи, че кандидатурата му ще бъде блокирана още на етапа на събиране на подписи.

The Economist: Европа трябва да гледа на Путин като на основна дългосрочна заплаха за нейната сигурност

Кремъл едва ли ще рискува с Гиркин

Стрелков все още не е представил предизборната си програма, но увери, че неговата номинация може да обедини "всички истински патриотични сили в руското общество".

Кремъл няма да рискува с Гиркин, защото появата на подобен кандидат би била равносилна на признание, че някои патриоти са недоволни от Путин, казва политическият анализатор Абас Галямов. Според него Гиркин може да стане изразител на противопоставянето на "мнозинството патриоти" и "малцинството западняци" в Русия: "Възможно е да се стигне до нежелана от Кремъл ситуация - патриоти срещу Путин.

Според руското законодателство на Стрелков може да му бъде отказана регистрация като кандидат за президент по съвсем официални причини - заради неговата присъда. Политологът Дмитрий Орешкин смята, че властите няма да пропуснат този шанс.

Неоимпериализъм, шантажи и нови войни: Ако Русия победи, светът ще бъде друг

Борис Надеждин - кандидатът на "Гражданска инициатива"

Борис Надеждин, бивш депутат в Държавната дума от Съюза на десните сили, а в момента избраник в Градския съвет на Долгопрудни, бе първият, който обяви намерението си да се бори за президентското място на предстоящите избори. 60-годишният политик беше подкрепен от партията "Гражданска инициатива", която издигна и кандидатурата на Ксения Собчак за президентските избори през 2018 година. Това ще опрости нещата за Надеждин, на когото ще са му необходими само 100 000 подписа за номинирането му, вместо нужните 300 000, ако не беше партиен кандидат.

Самият Надеждин подчертава, че неговото участие в президентските избори ще повиши избирателната активност и ще направи по-трудно фалшифицирането на резултатите от гласуването. Политикът оценява своя електорат на 15-20% от руското население - тези, които определят сегашния курс на властите като "грешен". В актуално проучване на Центъра за изучаване на общественото мнение ВЦИОМ, проведено през октомври 2023, 11% от респондентите са определили сегашния курс на Русия като "грешен", а 10% - като "по-скоро грешен". На страницата си в интернет Надеждин се обявява за "мир", "свобода на словото", "сътрудничество", "гражданско общество" и "честни избори".

Това ли е следваща война в Европа: Русия срещу НАТО

Независимата кандидатка Екатерина Дунцова

Сходни политически възгледи има 40-годишната Екатерина Дунцова, която също смята да участва в президентската надпревара догодина. Тя е журналистка, от 2019 до 2022 е била депутатка в Ржевския градски съвет. През ноември 2023 е извикана да дава обяснения в местната прокуратура за отношението ѝ към "специалната военна операция" (войната, която Русия води срещу Украйна).

Дунцова издига сама кандидатурата си, което означава, че ще се нуждае от инициативна група от 500 души, както и от 300 000 подписа в поне 40 региона на Руската федерация. Журналистката оценява потенциалния си електорат на 10-15% от населението на страната.

Путин: Русия оставя "отворен прозорец" към Европа

Предизвестен резултат

Шансът Надеждин да бъде допуснат до участие в изборите е доста голям, смята Дмитрий Орешкин. Но крайният резултат от изборите не подлежи на съмнение: Надеждин, както и други "ритуални фигури", ще успеят да съберат по 2-3% от гласовете, а над тях "величествено ще се извисява небостъргачът на Владимир Владимирович Путин". Дунцова, по думите на Орешкин, може да се окаже трудна за контролиране от режима.

Политическият анализатор Абас Галямов също смята, че властите могат да допуснат контролиран антивоенен кандидат - заедно с други представители на системната опозиция. Това ще позволи на режима да победи триумфално и да получи "допълнителна доза легитимност". Защото е трудно да се удържа системата на властта само с репресии, убеден е политологът.

 

Коментари 43
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

43 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 3 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 7 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 7 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 8 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 8 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 8 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 8 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 9 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 9 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 9 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 10 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 10 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 10 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 10 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях