26

И зглежда, че украинската контраофанзива достигна своя пиков момент още през септември. И че от края на септември боевете постоянно отслабват. Географските цели, които Украйна си постави - град Токмак като междинна цел на юг или Мелитопол, а след това настъпление към Азовско море - не бяха постигнати при тази офанзива. Това каза военният анализатор Франц-Щефан Гади, цитиран от Deutsche Welle.

Една от целите бе също така да се отслаби настъпателният потенциал на руснаците, като в същото време се съхрани украинската бойна мощ за бъдещи операции. Но ние нямаме ясна представа до каква степен е бил отслабен този потенциал.

Някои данни сочат, че макар украинците да са загубили известна бойна мощ, те са успели да нанесат много тежки загуби на руснаците. В това отношение дори и географските цели на офанзивата да не са били реализирани, вече става въпрос за друго измерение, над което нямаме достатъчно ясен поглед, казва военният анализатор в интервю за АРД.

Кои са причините за това развитие?

Франц-Щефан Гади: Съществуваха някои трудности с координацията в началната фаза. Имаше прекалено много атаки по няколко оси и това направи трудно концентрирането на украинските сили.

В същото време боевата мощ на новите бригади, които бяха сформирани и след това обучени в рамките на няколко месеца, бе по всяка вероятност надценена. Но все пак трябва също да се каже, че това би представлявало огромен проблем за всяка армия по света. Още от самото начало това беше рискован подход и той се доказа като неприложим. Това значително намали нападателния потенциал.

Също така е възможно настъплението да е започнало прекалено късно. Но винаги трябва да се претеглят нещата - всяко решение си има и своите слаби, и силни страни.

Украйна: Отблъскваме непрестанни руски атаки срещу Авдеевка

Дали политическото и военното ръководство не са били с погрешна оценка за собствените сили при подготовката на офанзивата?

Франц-Щефан Гади: Вярвам, че висшето военно ръководство на Украйна е осъзнавало добре на какво са способни украинските въоръжени сили и на какво - не. Някои западни партньорски страни вероятно са имали прекомерно оптимистична представа за способностите на новите бригади. Но политическите решения и тук са водещи - или казано по друг начин - по какъв стратегически начин се провежда офанзивата в крайна сметка си остава политическо решение.

Възможно е някои от политиците, които са взимали решения, да са имали погрешната представа за това. А онези, които надцениха украинската армия, вероятно са предали погрешните си очаквания на западните партньори и на обществеността.

Зеленски планира да подсили противовъздушната отбрана на Украйна преди зимата

Каква беше ролята на фактора "боеприпаси" за развитието на събитията?

Франц-Щефан Гади: След проблемите в първоначалната фаза, украинската армия сравнително бързо премина отново към масивна артилерийска война с цел изтощаване на руската армия. А това изискваше повече боеприпаси, отколкото ако се водеше онази маневрена война, при която бяха постигнати и първоначалните успехи, на които всички се надяваха.

Без доставките на американски касетъчни боеприпаси, офанзивата вероятно щеше да спре още през август, тъй като потреблението на боеприпаси от украинска страна бе значително по-високо от очакваното.

Бих желал обаче да подчертая, че това, което сега често се използва като оправдание - че не са били доставяни достатъчно количества оръжия или боеприпаси - според мен не беше решаващият фактор. Става дума по-скоро за начина, по който тези западни оръжия бяха използвани. Истина е, че Западът доставяше прекалено малко и прекалено бавно. Но други фактори бяха по-важни за провала на офанзивата. Искрената самокритика е изключително важна за постигането на успехи на бойното поле.

Разполага ли Украйна с достатъчно енергийни ресурси, за да изкара зимата?

Какви силни страни демонстрираха руснаците?

Франц-Щефан Гади: Първо - способността им да се приспособяват към ситуацията - нещо, което често им се отрича. Те не се защитаваха според класическата руска отбранителна доктрина. Руснаците решиха да се защитават яростно срещу украинските атаки на първата линия на отбраната и след това веднага да преминават към контраатаки.

Това си имаше висока цена и изтощаваше руските сили. Но в същото време много затрудни украинските усилия да отслабват постепенно руската отбрана и след това да я пробият, за да се премине към маневрена война.

Руснаците се доказаха и като добри защитници в отбраната и в някои случаи превъзхождаха украинските сили. Има и други две много важни точки. Междувременно е така, че самоделните дроновете камикадзе определят ритъма на бойното поле. Русия може да разгърне този вид оръжие много ефективно и в по-големи количества, отколкото Украйна.

Освен това е налице и превъзходство на руснаците в областта на електронната война, тъй като, наред с всичко останало, това е предварително условие за използването на тези бойни дронове.

И последно, руснаците могат да продължат да изпращат резерви към фронта и да започват мащабни контраатаки. Боевете около Авдеевка, а също и в районите на Купянск и Кремина показват, че ако им се остави кратка пауза, руснаците си остават много опасен противник с потенциал за ограничени нападателни операции.

Русия призна: Украинските сили са заели позиции на източния бряг на река Днепър

Как се отразява това на украинските войници?

Франц-Щефан Гади: Вярвам, че бойният дух и бойната сила все още са много високи. Но е ясно, че настъпателният потенциал на украинските въоръжени сили е значително отслабен. Съществуват големи дефицити в отделните пехотни части, които се използват за нападения.

Ето защо смятам, че е спешно необходимо да се премине към стратегическа отбрана възможно най-скоро на повечето участъци от фронта и същевременно да се използва следващата година за възстановяване на силите. Това трябва да бъде мотото на украинските въоръжени сили през 2024 година. А подходът, при който нещата се решават „ad hoc“ - трябва да спре.

 

Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Никол Кидман с отличие от Американския филмов институт (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Никол Кидман с отличие за цялостни постижения на Американския филмов институт

Любопитно Преди 6 часа

Актрисата Мерил Стрийп връчи статуетката на Кидман

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 7 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 9 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 9 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 9 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 9 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 10 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 10 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 11 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 11 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 11 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 11 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 11 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 12 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 12 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 12 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена