5

С еверна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета, само няколко дни след като Пхенян заплаши да свали американски военни разузнавателни самолети, прелитащи над близките води, пише CNN.

Изстрелването последва няколко други скорошни изпитания на севернокорейски междуконтинентални балистични ракети (МБР), които предизвикаха тревога сред международните наблюдатели и експерти, тъй като изолираната авторитарна държава увеличава усилията си за разработване на оръжия, способни да поразяват големи градове в САЩ.

През март Пхенян тества Hwasong-17, а през април - по-мощната Hwasong-18, за които лидерът Ким Чен Ун тогава заяви, че ще осигурят на страната "мощно стратегическо средство за атака" и ще увеличат ядрения ѝ потенциал.

Все още не е ясно кой тип ракета е била изпитана днес. Според японското министерство на отбраната междуконтиненталната балистична ракета е прелетяла около 1000 км, като е останала във въздуха 74 минути.

Ето какво знаем за междуконтиненталните балистични ракети в арсенала на Северна Корея.

  • Ракети с течно и твърдо гориво

Hwasong-17 е междуконтинентална балистична ракета с течно гориво, представена през 2022 г., когато Северна Корея проведе първото си изпитание на ракета с голям обсег от повече от четири години. Технологията с течно гориво е сравнително по-лесна за овладяване.

В същото време Hwasong-18 е ракета с твърдо гориво, според Пхенян - което я прави много по-напреднала и би позволило на Северна Корея да нанася по-бързо ядрени удари на далечни разстояния.

Северна Корея изстреля балистична ракета към Японско море

МБР с твърдо гориво са по-стабилни и могат да бъдат премествани по-лесно, за да се избегне откриването им преди изстрелване, което може да бъде инициирано за няколко минути, казват експерти - в сравнение с ракетите с течно гориво, които могат да се нуждаят от часове преди изстрелване, което дава време на противниците да открият и неутрализират оръжието.

Преминаването на Северна Корея от Hwasong-17 миналата година към Hwasong-18 тази година показва, че ракетната ѝ програма бележи напредък, казват експерти, което отразява целта на Ким да се изравни с военните възможности на други държави като САЩ или европейските страни.

  • Може ли да носи ядрена бойна глава?

Междуконтиненталните балистични ракети могат, поне на теория, да поставят целия континентален американски континент в обсега на севернокорейска ядрена бойна глава - но има много неизвестни относно способността на ракетата да достави ядрен заряд в целта.

Предишни тестове показаха възможния обсег на севернокорейските ракети - всички тестове през март и април изминаха около 1000 км. А миналогодишният тест на Hwasong-17 прелетя 1 090 километра (681 мили), като продължи 68 минути, преди да се приземи в морето.

Изстреляла ли е Северна Корея нова балистична ракета

Продължителността на полета на най-новата ракета от 74 минути е с няколко минути повече от тези, тествани през март и април.

Не е ясно какъв полезен товар е участвал в тези тестове. Теглото на полезния товар влияе на това колко далеч може да лети ракетата, така че без тази информация наблюдателите не могат да знаят със сигурност действителния обсег на ракетата.

Друг въпрос е дали севернокорейска ядрена бойна глава би могла да оцелее при навлизане в земната атмосфера.

Междуконтиненталните балистични ракети се изстрелват в Космоса, където се движат със скорост извън земната атмосфера, преди полезният им товар да премине през огнен процес на връщане, подобно на космическа совалка или космическа капсула, преди да падне върху целите си.

Ако процесът на повторно навлизане в атмосферата не се извърши с прецизна точност и с материали, които могат да издържат на огромната топлина, бойната глава ще изгори, преди да достигне целта си. Ъгълът, под който бойната глава навлиза отново в атмосферата, може да затрудни процеса.

  • Какво следва в ракетната програма на Северна Корея?

Ким е изложил амбициозен план за осигуряване на Северна Корея на надеждна ядрена възпираща сила, което означава достатъчно мощен арсенал, който да попречи на всеки противник, най-вече на САЩ, да атакува.

Експерти твърдят, че през последните години лидерът е изготвил дълъг списък с модернизация на оръжията, по който сега работи - като междуконтиненталните балистични ракети са само един от тези елементи. Други цели може да включват изстрелване на военен спътник или пускане на ядрена подводница в морето.

Северна Корея изстреля балистична ракета край източното крайбрежие на Корейския полуостров

По-рано Северна Корея обяви плановете си да подобри точността на своите ракети и да увеличи обсега им до 15 000 км (9 320 мили).

Тези амбиции станаха ясни през миналата година, когато Ким драстично увеличи честотата и интензивността на оръжейните изпитания, които тази година леко намаляха, но остават на много по-високи нива, отколкото през миналите години.

През 2022 г. страната изстреля повече ракети, отколкото през която и да е друга година в историята - в един момент изстрелва 23 ракети в рамките на един ден.

Тези изпитания също така пренасочиха вниманието към ядрените цели на Северна Корея, като миналата година Ким обеща да развива ядрените си сили с "възможно най-високата" скорост. Миналата година САЩ и международните наблюдатели започнаха да предупреждават, че може да предстои подземен ядрен опит, след като сателитни снимки показаха нова активност на севернокорейския ядрен полигон. Подобен тест би бил първият за страната от 2017 г. насам.

През последните два дни Ким Йо-чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, направи остри изявления, в които заяви, че американски военни самолети-шпиони са "навлезли" в района над изключителната икономическа зона на Корейската народнодемократична република. Тя предупреди, че Северът ще предприеме "ясни и решителни" действия срещу американските наблюдателни полети в рамките на "икономическата водна зона" на Севера, като заяви, че може да се стигне до "шокиращ" инцидент.

Южнокорейските военни отхвърлиха забележките на Ким, като заявиха, че в изключителните икономически зони има свобода на корабоплаването и прелитането.

Последното изстрелване стана в момент, когато южнокорейският президент Юн Сук-йол е на посещение в Литва за участие в срещата на върха на НАТО тази седмица, където се очаква да обсъди с други лидери сътрудничеството в областта на сигурността срещу военните заплахи от страна на Северна Корея. В края на май КНДР извърши и неуспешно изстрелване на космическа ракета, носеща първия ѝ военен разузнавателен спътник.

Това е 12-ото изстрелване на ракета от страна на КНДР за тази година.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Между приятели: -Ще заведа гаджето си на кино, за да видя дали може да мълчи два часа.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Отвориха за движение моста за "Нестинарка"

Отвориха за движение моста за "Нестинарка"

България Преди 5 минути

Предстои съоръжението да се асфалтира

Цистерна помете кола във Врачанско, шофьорът е бил дрогиран

Цистерна помете кола във Врачанско, шофьорът е бил дрогиран

България Преди 11 минути

На място загинал 72-годишният водач на колата

<p>Нови електромобили ще транспортират пациенти на ВМА (СНИМКИ)</p>

Нови електромобили ще транспортират пациенти на ВМА

България Преди 31 минути

Автомобилите ще се използват за транспортиране на трансплантационните екипи при възникнала ситуация в столицата

Вдигат заплатите на служителите в МВР

Вдигат заплатите на служителите в МВР

България Преди 32 минути

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов подписа нови две заповеди

.

Заради липса на персонал: 90% от хотелите по морето затварят след Великден

България Преди 33 минути

Заради прогнозите за дъждовно време, най-предпочитани са хотелите със СПА центрове

На второ четене: Комисията по отбрана прие промени в договора за F-16

На второ четене: Комисията по отбрана прие промени в договора за F-16

България Преди 1 час

По време на заседанието нямаше дебати и коментари

Почина световноизвестен дизайнер на сватбени рокли

Почина световноизвестен дизайнер на сватбени рокли

Свят Преди 1 час

Кацура, чието истинско име е Юми Юки, отваря първия специален сватбен бутик в Япония през 1964 г., след като учи в Париж

Дзукеро с концерт в НДК

Дзукеро със страхотно шоу пред хиляди в НДК (СНИМКИ)

Любопитно Преди 2 часа

В последно време италианската рок звезда буквално не слиза от сцената

Съдът прекрати делото срещу прокурор Константин Сулев

Съдът прекрати делото срещу прокурор Константин Сулев

България Преди 2 часа

Според магистратите поведението на Сулев, описано в обвинението, е несъставомерно и липсва престъпно посегателство по служба

а

Българската народна банка преведе 660 млн. лева в държавния бюджет

България Преди 3 часа

Преводът към Министерството на финансите се случва в последния ден от април

Бюджетната комисия прие забраната на реклама на хазарт в медиите

Бюджетната комисия прие забраната на реклама на хазарт в медиите

България Преди 3 часа

Освен това се вдига и границата за градове, в които може да има казина

За първи път в историята на „Като две капки вода“ всички участници отиват на големия финал

За първи път в историята на „Като две капки вода“ всички участници отиват на големия финал

Любопитно Преди 3 часа

Владимир Зомбори, Наско от Б.Т.Р., Християна Лоизу, Иво Аръков и Елена Атанасова ще бъдат на крачка пред останалите

Без стълби и страх от високо – с нова телескопична система почистваш трудно достъпните места

Без стълби и страх от високо – с нова телескопична система почистваш трудно достъпните места

Любопитно Преди 3 часа

Мръсните фотоволтаични системи произвеждат по-малко енергия