29

С ъперничеството между великите сили за лидерство в сферата на изкуствения интелект ще е „най-вероятната причина” за избухване на Трета световна война.

Такова поне е мнението на американският технологичен предприемач Илон Мъск, което той сподели в „Туитър”.

Лоурънс Соломон: Как Илон Мъск стана майстор на фалшивия бизнес

Илон Мъск предупреди за по-голяма опасност от Северна Корея

Изкуственият интелект скара Мъск и Зукърбърг

В поста си Мъск изтъква, че Китай и Русия са част от надпреварата в сектора и това няма как да не сторят „всички страни със силни компютърни науки”.

С изказването си ръководителят на „Тесла” и „Спейс Х” своеобразно отговаря на предишен свой пост, в който цитира изказване на руският президент Владимир Путин. (виж във видеото)

Пред ученици и студенти в Ярославъл Путин изрази мнението, че страната-лидер в разработването на ИИ ще е „господар на света”.

Руският президент още изтъква, че тези технологии предлагат „колосални възможности и трудни за прогнозиране заплахи”.

"Не бих искал този монопол да е съсредоточен в нечии конкретни ръце", каза руският президент.

Това не е първото предупреждение, което Мъск отправя относно мислещите компютри в последните седмици.

До 6 години Илон Мъск ще прати хора на Марс

​"Тесла" пусна електрическия си автомобил за масите

"Ако не сте загрижени за безопасността на AI (изкуствения интелект), трябва да сте. Доста по-голям риск от Северна Корея", написа Мъск отново в „Туитър” миналия месец.

Той постоянно предупреждава, че изкуственият интелект може да погуби човечеството, ако не се внимава при разработката на тази технология. Мъск също така е оповестявал, че подготвя и филм по темата.

На противоположно мнение са  други технологични лидери като шефът на „Фейсбук” Марк Зукърбърг, на който „хората, които искат да забавим развитието на изкуствения интелект,” са му „много съмнителни.”

Същевременно част от богатото портфолио на Илон Мъск е и компания, която се занимава с разработването на изкуствен интелект – Open AI. Той я създаде с намерението да развива ИИ в правилна посока и да бъде за пример как да се избягват рисковете. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@